Wembley

Nijemci s Engleskom igraju na stadionu na kojem nisu poraženi od 1966.

The Sun piše kako Nijemci kažu da se vraćaju kući, što je u figurativnom smislu točno, jer ne postoji stadion izvan Njemačke na kojem je Elf toliko puta slavio kao na Wembleyu.
Sport / Nogomet | 25. 06. 2021. u 13:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: picture alliance / AP Photo / Legendarni gol Engleza za 3:2 u finalu Svjetskog prvenstva - lopta nije u cijelosti prešla gol liniju

Nakon što su postali poznati parovi osmine finala Eura 2020, engleski mediji odmah su počeli upozoravati na prokletstvo zvano Njemačka na Wembleyju.

Londnski Metro znakovito je naslovio svoj tekst na njemačkom jeziku ("Mein Gott"), što je i zapomaganje i molitva u ovom slučaju.

The Sun piše kako Nijemci kažu da se vraćaju kući, što je u figurativnom smislu točno, jer ne postoji stadion izvan Njemačke na kojem je Elf toliko puta slavio kao na Wembleyu.

Bild pak uzvraća Englezima na njihovome jeziku: 'Yes! Germany is coming home!'.

Nijemci se nadaju još jednoj pobjedi na kultnom stadionu u sjevernom Londonu, a jednom su samo ubilježili poraz.

Bio je to njihov prvi nastup na Wembleyju, 1966.godine u finalu Svjetskog prvenstva. Englezi su tada postali svjetski prvaci, ali Nijemci taj poraz nikad nisu priznali.

U regularnome dijelu utakmice glasilo je 2:2 i otišlo se u produžetke. Geoff Hurst je u 101. minuti 'svladao' Tilkowskog, ali kasnije je utvrđeno da lopta nije u cijelosti prešla gol crtu. Uzaludni su bili prosvjedi Nijemaca, suci su pokazali na centar, a do kraja su Englezi postigli još jedan pogodak (također Hurst) i slavili s 4:2.

"Ostajem pri svome: Lopta je pogodila gol-liniju iza Tilkowskog, ali nije bila u potpunosti iza crte", kategorički tvrdi Franz Beckenbauer.

Za taj poraz Nijemci su se u više navrata revanširali Englezima.

Tako je u četvrtfinalu Eura 1972. Elf na Wembleyju svladao domaću selekciju 3:1 (Hoeneß, Müller i Netzer bili su strijelci). U uzvratu je u Njemačkoj bilo 0:0 te su se Nijemci plasirali na završni turnir Eura u Belgiji, kojeg su i osvojili.

Foto: Imago / Samouvjerena poza Andreasa Möllera na Wembleyju

Sljedeću veliku pobjedu nad Englezima na njihovom kultnom stadionu Nijemci su ostvarili 1996., u polufinalu Eura. Slavili su nakon jedanaesteraca 7:6, a odlučujući pogodak s bijele točke postigao je Andy Möller.

Njemačka je prethodno u četvrtfinalu s 2:1 pobijedila Hrvatsku, a u finalu je bila bolja od Češke (2:1), zlatnim golom Bierhoffa u 95. minuti.

Potom su Nijemci gostovali na Wembleyju 7. listopada 2000. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Njemačka je pobijedila u utakmici 1: 0, pogotkom je postigao Dietmar Hamann.

Bio je to ujedno i zadnji gol ikad postignut na starom Wembley stadionu, koji je nakon te utakmice potpuno renoviran. Nakon te utakmice i engleski je izbornik Keegan podnio ostavku.

Foto: Action Images / Dietmar Hamann postiže zadnji gol u povijesti na starom Wembleyju

Na novome Wembleyju, u kojeg je uloženo više od milijardu eura, gostovali su Nijemci 2007. godine i opet ubilježili pobjedu nad Engleskom. Bila je to prijateljska utakmica, a pogotke su upisali Frank Lampard za domaćina te Kevin Kurányi i Christian Pander za Elf.

U studenome 2013. ponovno su Englezi dočekali Nijemce na prijateljskoj utakmici i ponovno doživjeli poraz na Wembley od 1:0 (Per Mertesacker, 39').

Iako ovoga puta, u osmini finala Eura, Nijemci nemaju puno razloga za optimizam, tradicija govori njima u prilog.

Elf je na jedvite jade prošao dalje protiv Mađarske u trećem kolu, a jedan od znakovitih komentara nakon te utakmice bio je "Ostali smo u igri, ali nitko ne zna zašto" (Bild). Možda ipak na Wembleyju Nijemci pokažu da nisu slučajno ušli u osminu finala Eura.

Kopirati
Drag cursor here to close