Višegodišnja stagnacija

Nezadovoljni treneri pitaju: Zašto je stanje u bh. nogometu tako loše?

Nijedan nogometni klub iz Bosne i Hercegovine nikada nije sudjelovao u grupnoj fazi Europskog natjecanja.
Sport / Nogomet | 12. 11. 2020. u 16:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je posljednji put pobjedila u studenom 2019. godine, i to reprezentaciju Lihtenštajna.

Mlada reprezentacija BiH (do 21 godine) nikada nije izborila završnicu nekog velikog natjecanja.

Nijedan nogometni klub iz Bosne i Hercegovine nikada nije sudjelovao u grupnoj fazi Europskog natjecanja.

Nezadovoljni nogometni treneri iz BiH se pitaju - zašto?

''U svakom sportu, pa tako i nogometu, za uspjeh je pored odgovarajućeg igračkog kadra potreban iskusan i educiran trener. Za edukaciju trenera pri Nogometnom savezu BiH formiran je Edukacijski centar. A na čelu tog Centra već 20 godina nalazi se jedan te isti čovjek – Munir Talović. Tko je zapravo Munir Talović??? To je čovjek koji se nikada nije profesionalno bavio nogometom, niti trenerskim poslom. To je čovjek kojeg, gore navedena činjenica, nije spriječila da predloži smjenjivanje brojnih izbornika nacionalnog tima poput Sušića, Baždarevića, Prosinečkog... To je čovjek koji je u 32 godini života završio Fakultet fizičke kulture u Sarajevu sa prosjekom ocjena 6,72'', navodi se u pismu koje su medijima poslali nogometni treneri iz BiH.

''Radi se o čovjeku koji proteklih 20 godina obnaša funkciju direktora Edukacijskog centra na osnovu Ugovora o djelu, i istovremeno prima punu plaću kao univerzitetski profesor. I bez obzira što se većina aktivnosti u Centru izvodi tijekom radnog dana kada je Talović bio u radnoj obavezi prema Fakultetu i Univerzitetu u Sarajevu, to ga nije spriječavalo da bez ikakvih umanjenja prima redovnu plaću. Pitanje je da li je za ove vannastavne aktivnosti imao potrebite dozvole svojih poslodavaca?! A kao vrhunac njegove drskosti, bezobrazluka, neznanja i nekompetentnosti predstavlja krađa odnosno plagijat (u 100% omjeru) ''njegove'' knjige Nogomet, koju je bezobzirno prisvojio i autorski pripisao od renomiranog autora iz Srbije prof. dr Stanimira Joksimovića'' , pišu dalje treneri.

O tome kako je vođen Edukacijski centar Nogometnog saveza BiH najslikovitije dočarava činjenica da u proteklih 20 godina nijedan izbornik ''A'' reprezentacije BiH nije bio polaznik ''Munirovog'' centra.

''Porazan je i podatak da treneri koji završavaju seminare na ukletom Centru nisu u stanju svoje klubove odvesti dalje od drugog kola prednatjecanja na međunarodnoj sceni. Pa čemu (ili bolje rečeno kome?) služi takav Edukacijski centar??? Nogometni treneri čije diplome potpisuje Munir Talović, u zanemarivom postotku, uspijeva naći angažman van granica naše države, dok sa druge strane sve je veći broj klubova Premier lige BiH koji se odlučuju angažirati nogometne stručnjake iz okruženja u nadi da će napraviti korak dalje u svojim nogometnim ciljevima. Kursevi za izdavanje trenerskih licenci sveli su se na Talovićev ''spisak odabranih'' što su posvjedočili treneri koji su se odlučili da dođu van granica BiH u Sarajevo kako bi pohađali kurseve za dobivanje željenih trenerskih licenci. Kako sami kažu, da bi ih Talović uvrstio na spisak polaznika za dobivanje licence morali su da pružaju protuusluge'', navode treneri.

Dali su i odgovor zašto je stanje u Centru takvo.

''Zato što je jedan čovjek (Munir Talović) posljednjih 20 godina podredio Edukacijski centar svojim osobnim i obiteljskim interesima i od njega razvio unosan biznis. Nije lagan zadatak da se obračuna sav novac koji je u posljednja 2 desetljeća protekao kroz Edukacijski centar, a taj novac su bh nogometni treneri davali iz svog džepa. Uveliko je Talović degradirao sam Edukacijski centar dovodeći brojne samozvane eksperte, zadovoljavajući time svoje privatne interese, a zanemarujući kvalitet obavljene nastave i pružene usluge polaznicima kurseva. Kao šlag na tortu poslužio je izvjesni Ređo Talović, kojeg je njegov bliski rođak Munir Talović, bez suglasnosti Nogometnog saveza, angažirao u okviru Edukacijskog centra te time ispoljio najviši nivo nepotizma i korupcije'', stoji u pismu trenera.

''Mi, treneri nogometa iz Bosne i Hercegovine, ne želimo više da budemo nijemi posmatrači degradiranja i srozavanja bh nogometa te tražimo da se svi naši navodi provjere, a za koje smo uvjereni da su istiniti i točni. U cilju postizanja pretpostavki da bh nogomet oživi i pokrene se sa mrtve tačke, apeliramo da se Munir Talović skloni sa nogometne scene u našoj državi te sankcionira za sve utvrđene nezakonitosti i malverzacije. Također, želimo da se u Edukacijski centar Nogometnog saveza BiH prime znalci koji imaju potrebno igračko i trenersko iskustvo, koji pripadaju i drugim konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini i koji će časno i pošteno obavljati pruženi posao za dobrobit bh nogometa i sporta uopće'', navode.

''O navodima našeg protestnog pisma uz predočene dokaze obaviješteni su i mediji, organi gonjenja i tužiteljstvo, kao i Univerzitet u Sarajevu. U Bosni i Hercegovini žive tri konstitutivna naroda i ostali, pa kako to da za 20 godina, pod vodstvom Munira Talovića, nalaze se ljudi samo iz reda jednog naroda koji realiziraju nekvalitetno projekt i za to naplaćuju velike količine novca. Ovo sve pišemo i tražimo promjene, jer nam nogomet vrtoglavo gubi na kvalitetu, a edukacija trenera, posebno pod firmom Nogometnog saveza i UEFA-e, treba da ''nosi'' kapetansku traku u borbi za ozdravljenje, pod uvjetom da se Munir Talović i ekipa sklone (čime se eliminira kriminal, korupcija, nepotizam, nekompetentnost), a da se u Centar dovedu predstavnici svih naroda iz BiH i educirani igrači i treneri koji razumiju i suvremenu praksu i teoriju'', navodi se u pismu nezadovoljnih bh. trenera.

Kopirati
Drag cursor here to close