Zlatna rezerva vol. 23

Nema se Hrvatska koga plašiti!

Svjetsko prvenstvo je do sada pokazalo da većina favoriziranih reprezentacija ima poprilične probleme, a rezultatska neuvjerljivost tek je konačni zbroj niza pogrešaka i propusta. U tom društvu zapravo nema reprezentacije koje se Hrvatska treba plaši
Sport / Nogomet | 22. 06. 2018. u 14:28 Zlatna rezerva | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naravno, opreza nikad dosta, pogotovo kada se pređe na nokaut fazu. Hrvatska trenutno izgleda veoma kompaktno, svojim protivnicima uopće nije dozvoljavala prilike za gol, a rijetki pokušaji bili su plod još uvijek određenih neuštimanosti u zadnjem redu, koji će, kako turnir bude odmicao, djelovati bolje nego do sada. Činjenica je da Hrvatska nije primila gol, a zabila ih je pet, što već sada ovu reprezentaciju stavlja ispred one Ćirine otprije 20 ljeta, kojoj je zabila i jedna Jamajka. No, još je puno posla pred Dalićevom škvadrom da bi se dostigao uspjeh Ćirinih Vatrenih.

Danci su sličniji Hrvatskoj, ali…

Sve su šanse u ovom trenutku da će Hrvatska igrati protiv Danaca u osmini finala. Danci su sve samo momčad koju se može olako shvatiti. Sjetimo se kako su razmontirali Irce u baražu. Danci su tipična težačka momčad, dosta pristupa dijele sa Švedima, ali za razliku od njih imaju Eriksena, koji je nogometni dragulj – a koji opet nije poput Messija zagušio momčad.  Eriksen je organizator igre i potencijalni egzekutor, a ostali mu uspješno sufliraju.

Danci su tip reprezentacije koja će probati stiskati svih 90 minuta, koji će disciplinirano igrati obranu i težiti na uzimanju prostora za kombinatoriku protivnika i kao takvi su djelomično i nezgodniji od Francuza, koji imaju na papiru ubitačan napad, ali kada naiđu na taktički zrelog protivnika rado pokažu sve nedostatke, ali u oba svoja meča imali su i realtivno vidljive padove u igri – Peru je bio bolji, ali nes(p)retniji u prvoj utakmici, a u drugoj su ih Australci fizički nadjačali u finišu.

Osim Eriksena nemaju zlatne noge

Danci imaju solidnu postavu, nema tu mnogo zvijezda, ali svi su igrači manje-više etablirani na europskoj sceni. Imaju vratara kojeg se ne smije razbraniti, ali osim Eriksena nemaju klasu Modrića ili Rakitića.

Jorgensen je u napadu jako sličan Mandžukiću, poput njega ometa protivnika i na drugim djelovima terena, a Yussuf Yurary Poulsen je zvijezda u nastajanju, ali nije veća klasa od Rebića ili Kramarića.

Pione Sisto voli previše driblati i po tome je bliži Haliloviću, nego nekom aktualnom hrvatskom reprezentativcu, što znači da bez veze usporava igru. Hrvatska sredina je jača, a obrane su tu negdje, s tim da je još rano govoriti o nijansama.

Francuzi se traže na pogrešnim mjestima

Francuska ima dvije pobjede, ali niti protiv Australije, a niti protiv Perua nisu blistali. Siguran sam, to sam tvrdio i nakon Eura u njihovoj zemlji, da je Didier Deschamps sve samo ne odličan trener. Bliže je prosjeku. Jednostavno, on nema osjećaj za ritam igre i izmjenama češće pogriješi nego što poboljša igru. Još uvijek nije našao modus za Pogbu, tako da Francuzi nemaju pravog organizatora igre i često se pate na sredini terena bez jasne vizije kako distribuirati loptu dalje. I onda se takva reprezentacija puna zvijezda počne mučiti, a da ne spominjemo kako obrana na čelu sa Umtitijem i Varaneom zna gadno zaškripati.

Ničim nas nisu fascinirali

U obje utakmice ih je kod golova milovala sreća, a nju su prizvali individualnom kvalitetom. Obje utakmice Francuske bile su zamorne za gledati, lepršavu igru očito su zaboravili doma, a pred tuđim golom često se doimaju kao tim bez jasne ideje, koji čeka grešku protivnika da bi kroz rupu lopta prošla Mbappeu ili Griezmannu.

Odgovorno tvrdim da se Hrvatska, ako će nastaviti rasti kroz naredne dane, ni Francuske, a ni Danske nema razloga plašiti. Obje su reprezentacije pokazale da su limitirane u određenim segmentima igre (Australci su Dancima prolazili do gola prilično lako, a Peru je mogao uz malo više sreće i znanja zapapriti Francuzima) i Dalić će imati dovoljno vremena pripremiti momčad za oba protivnika.

Plivanje u moru prosjeka?

Individualno i momčadski Hrvatska trenutno izgleda bolje od obje reprezentacije. Što se tiče straha od preostalih reprezentacija na turniru, nijedna na ovom SP-u nije za sada pokazala da je zbilja bolja. Ali, to ne znači da ne može biti u jednoj utakmici, no o tom, po tom. Samo strpljenja i samo zajedništva…

Kopirati
Drag cursor here to close