Finale Lige prvaka

Nekoliko zanimljivosti uoči meča između Reala i Liverpoola u Kijevu

Realu je ovo treće finale u nizu, a zadnji tim koji je to prethodno postigao bio je Juventus, za kojega je igrao Zinedine Zidane. Stara dama bila je u finalima 1996., 1997. i 1998. godine. u Prvome od ta tri finala Juve je pobijedio Ajax...
Sport / Nogomet | 25. 05. 2018. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Subotnju finalnu utakmicu Lige prvaka između Liverpoola i Reala gledat će praktično čitav planet. Svi s nestrpljenjem očekuju sraz nekih od najboljih napadača današnjice, a puno toga upravo će ovisiti o Ronaldu (Real) i Salahu (Liverpool). Međutim, Benzema, Bale i Isco, odnosno na drugoj strani Firmino i Mane također su igrači koji mogu riješiti utakmicu.

Nakon ove finalne utakmice u Kijevu, Liga prvaka imat će i nekoliko novih statističkih podataka koji će se kasnije, kad god zatreba, izvlačiti iz ladice uoči predstojećih finala.

Sportski portal Marca donosi neke zanimljive statističke podatke koji se odnose na Ligu prvaka, s naglaskom na Real i Liverpool.

1. Finalisti ovogodišnje Lige prvaka zajedno su do završne utakmice postigli 70 golova. Real je ubilježio 30 (2,5 po utakmici), dok je Liverpool 40 puta pogodio protivničku mrežu (3,33 gola po utakmici).

2. Ukupno su se do sada Real i Liverpool susreli pet puta, a dvije je utakmice dobio Real, dok su Redsi tri puta izišli kao pobjednici.

3. Od zadnjeg susreta ovih takmaca u jednom finalu Lige prvaka prošlo je 13.513 dana. Bilo je to 27. svibnja 1981. na Parku prinčeva u Parizu, a tada je Liverpool pobijedio 1:0.

4. Finale iz 1981. jedino je u kojem je jedan engleski klub pobijedio španjolskog predstavnika. Ostale mečeve su engleski klubovi gubili: Barcelona je 2006. pobijedila Arsenal (2:1), a isti je klub 2009. bio bolji od Manchester Uniteda (2:0), te još jednom dvije godine kasnije (3:1).

5. Realu je ovo 31. finale u natjecanjima UEFA-e, od čega 15. u Ligi prvaka (12 puta pobjednici), dok je Liverpoolu ovo 20. finale, a osmo u Ligi prvaka (pet puta pobjednici).

6. Čak 14 igrača Reala već je igralo u finalima Lige prvaka, dok iz Liverpoolove sadašnje momčadi nijedan nije imao tu čast do sada.

7. Real Madrid je pogađao mrežu protivnika u 29 uzastopnih mečeva. Zadnji put su nulu imali u polufinalu ovog natjecanja 2015/2016 protiv Manchester Cityja.

8. Jürgen Klopp je do sada protiv Reala ubilježio tri pobjede, dva poraza i jedan remi. Tako je Real uz Manchester City momčad protiv koje je Klopp kao trener najčešće pobjeđivao.

9. Mohamed Salah je dva puta igrao protiv Reala i još nije uspio pogoditi mrežu Los Blancosa. Obje utakmice u kojima je Salah igrao dobio je Real. Inače, do sada nijedan Egipćanin nije postigao pogodak protiv Reala. Salah želi postiti prvi kojemu će to uspjeti.

10. Cristiano Ronaldo je protiv Liverpola igrao 11 puta u svim natjecanjima. Do sada ima tri gola protiv Redsa. Gareth Bale je igrao deset puta protiv Redsa, uz jedan postignuti gol. Benzema je protiv Redsa postigao tri gola u dvije utakmice, a obje je dobio Real.

11. Zinedine Zidane nikad nije nastupio protiv Liverpola kao igrač. Prvi put ih susreće sada kao trener.

12. Real Madrid je do sada četiri puta igrao u Kijevu. Sve su to bili susreti protiv domaćeg Dinama. Zabilježili su jednu pobjedu, jedan poraz i dva neodlučena rezultata. Liverpool je pak igrao dva puta, uz jednu pobjedu i jedan remi.

13. Sudac Mažić, koji će dijeliti pravdu u finalu, do sada je dva puta sudio Realu. Jednom je Kraljevski klub igrao neriješeno, a jednom pobijedio. Liverpoolu će pak Mažić prvi put suditi u Kijevu.

14. Cristiano Ronaldo i Loris Karius, vratar Liverpoola, u ovoj su sezoni odigrali po 1.080 minuta u Ligi prvaka, što znači da su odigrali po 12 utakmica u cijelosti.

15. Liverpool je na putu do finala koristio 24 različita nogometaša, dok su kod Reala igrali 23 prvotimca.

16. U ovogodišnjem ciklusu Champions League natjecanja ukupno je postignuto 397 golova u 124 odigrane utakmice.

17. Firmino je sudjelovao u 18 od Liverpolovih 40 golova, pri čemu je deset pogodaka sam postigao i asistirao osam puta. Inače, James Milner je ubilježio najviše asistencija za Liverpool (9). Firmino je pak pretrčao čak 119,227 kilometara u utakmicama koje je igrao.

18. Cristiano Ronaldo je ubilježio 15 golova za Real u ovoj sezoni Lige prvaka, približivši se rekordu iz sezone 2013/2014, u kojoj je postigao 17 golova.

19. Liverpoolu je ovo treći put da su ušli u finale Lige prvaka nakon što su morali igrati kvalifikacije na početku ciklusa. Prvo takvo finale (2004/05) su dobili a naredno (2005/06) izgubili. Oba puta protivnik im je bio AC Milan.

20. Loris Karius je od 12 utakmica u šest sačuvao svoju mrežu netaknutom. On je vratar koji je u Ligi prvaka rukama uhvatio najviše lopti poslije izravnog udarca na gol (12).

21. Liverpool je do finalne utakmice uputio 89 udaraca prema golu, dok je Real to učinio u 84 navrata.

22. Ligu prvaka osvojila su četiri njemačka trenera: Udo Lattek, Dettmar Cramer, Ottmar Hitzfeld i Jupp Heynckes, a ukupno su sakupili sedam naslova.

23. Jürgenu Kloppu će ovo biti treće europsko finale. Prvo je izgubio u Ligi prvaka s Borussijom (1:2 protiv Bayerna), a drugu s Liverpoolom u Euroligi protiv Seville (1:3). Zinedine Ziadane je općenito dobio sva svoja finala s Realom, od toga dva u Ligi prvaka.

24. Realu je ovo treće finale u nizu, a zadnji tim koji je to prethodno postigao bio je Juventus, za kojega je igrao Zinedine Zidane. Stara dama bila je u finalima 1996., 1997. i 1998. godine.  U prvome od ta tri finala Juve je pobijedio Ajaxa, a potom izgubio dva za redom - od Borussije (D) i Reala.

25. Do sada su u finalima Lige prvaka postignuta 172 gola. Realovih je od toga 39, a Liverpoolovih devet.

26. Cristiano Ronaldo je nogometaš koji je od svih igrača u Ligi prvaka postigao najviše golova iz jedanaesterca (15).

27. Nijedan od nogometaša koji će u subotu nastupiti u KIjevu ne sjeća se zadnje finalne utakmice ova dva tima u Ligi prvaka (1981.), jer nitko od njih tada nije bio rođen.

28. Zinedine Zidane u Kijevu može dostići Boba Paisleyja, legendarnog trenera Redsa, koji je u Ligi prvaka osvojio tri naslova.

29. Liverpool je primio najbrži gol u finalima Lige prvaka. Paolo Maldini im je zabio nakon 53 sekunde igre u legendarnom finalu 25. svibnja 2005. u Istanbulu, kada je Liverpool okrenuo zaostatak od 0:3 iz prvog poluvremena i osvojio naslov.

30. Real Madrid je dobio 13, a izgubio osam utakmica protiv engleskih klubova u Ligi prvaka. Samo su jednom igrali na neutralnom terenu, protiv Livepoola 1981. u Parizu i izgubili (0:1).

Kopirati
Drag cursor here to close