Zlatna rezerva Vol.3

Ne uzimati preozbiljno prijateljske mečeve!

Prijateljske utakmice nisu beskorisne, ali ne pokazuju prema vani previše toga. Izbornik i njegov tim, pak, koriste ih za uigravanje određenih taktičkih zamisli, provjeru igračke forme – i kao alibi za izbacivanje neželjenih.
Sport / Nogomet | 06. 06. 2018. u 08:25 Zlatna rezerva | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako vas ponekad začude rezultati prijateljskih utakmica pred SP, a to se događa češće nego inače, nema razloga za paniku. To što, na primjer, Njemačka izgubi od Austrije ne treba značiti apsolutno ništa u kontekstu trenutne forme te velike reprezentacije. Također, ne mora značiti da su, što bi igrači kladionice rekli – favoriti namjerno izgubili samo da njih „povaljaju“.

Nekome su važni, nekome su pain in the ass

Jednostavno, svaki izbornik shvaća prijateljske mečeve na drukčiji način, te su mu one alat da bi dokazao nešto sebi, a nešto i drugima. Pri tom je rezultat sekundaran, iako ne i nevažan. No, krenimo redom.

Uobičajena percepcija je da su prijateljske utakmice mečevi za uigravanje, upoznavanje i probu kako ekipa funkcionira u natjecateljskim uvjetima. No, često te utakmice budu jako mlitave i dosadne, pa se pitamo – čemu onda sve te priče o natjecateljskom okruženju?

Varijanto, kletvom bih te kleo!

Nekada jednostavno treneri žele vidjeti neke B i C forme momčadi, vidjeti kako funkcioniraju uobičajeni igrači u drukčijem rasporedu, čak se zna dogoditi da se pola momčadi podredi samo jednoj situaciji, u koju se dovodi najtanji dio momčadi, pa se pod pritiskom gleda koliko mogu biti korisni u turnirskom natjecanju i kako eventualno poboljšati linije koje škripe. Pri tom se uglavnom sve važno dogodi u prvom poluvremenu, kasnije se sa previše zamjena sve razvodni, pa često utakmica izgubi smisao.

Prijateljski mečevi pred SP služe i kao pokazatelj očima javnosti zašto neki igrači ipak nisu za Mundijal. To je ona šupačka strana prijateljskih mečeva, koja je rijetka, ali izbornici nisu naivni, i oni ponekad vole manipulirati javnošću. Onda znaju gurnuti nekog s granice „ići ili ostati kući“ i reći – evo, dobio je dvadeset minuta i nije ni loptu primio!

Prijateljske pripremne ne bole

Jednostavno, kroz tisuću mogućih varijanti koje se mogu isprobati, a ništa ne bole, jer su prijateljske utakmice natjecateljski ipak nebitne (koga briga za pad par mjesta na FIFA ljestvici u slučaju poraza?), često očekivani nastupi favoriziranih reprezentacija znaju razočarati. Pogotovo kod prvih pripremnih utakmica, jer obično one zadnje prije SP-a pokažu puno više. Tada se jedino još pazi da netko ne polomi tvoje igrače, pa ni takve utakmice nisu na 100%, a također se pazi da se takve odrade barem tjedan dana prije prve utakmice, da se neizbježne manje ozljede igrača mogu sanirati do početka SP-a.

Ove godine nema prakse kasnih pripremnih utakmica, ranije se znalo dogoditi da par dana prije prvog zvižduka na Mundijalu netko igra prijateljsku. Naučilo se nešto iz iskustva. Lječnički timovi većinu ozljeda saniraju u roku od nekoliko dana, osim onih težih, koje se mogu, uostalom, dogoditi i na treningu.

Veliki su tek na 25 dana od stvarnog starta

I da, Njemačka će, budite sigurni, napuniti mrežu Saudijske Arabije. Izgubili su od Austrije, ali naredna pripremna služit će im za bildanje golgeterskog samopouzdanja, a igrači će se međusobno natjecati tko je spremniji za udarnih 11. No, ne očekujte igru na nož i golove pod svaku cijenu, jer mjesec dana lopte je pred njima. Ne zaboravimo, velikima Mundijal počinje zapravo tek od osmine finala i mnogi igrači zablistaju tek u drugoj fazi natjecanja.

Kopirati
Drag cursor here to close