FC Magdeburg

Navijački neredi nakon plasmana "DDR kluba" u njemačku drugu ligu

Većina istočnonjemačkih klubova nije se mogla nositi s konkurencijom u Bundeligi. Takvu je sudbinu imao i Magdeburg. Boreći se u regionalnoj ligi, ovaj je tradicionalni klub u subotu ostvario plasman u 2. Bundesligu, gdje će igrati po prvi put.
Sport / Nogomet | 22. 04. 2018. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nogometni klub 1. FC Magdeburg ima svoju tradiciju, velike rezultate i općenito zanimljivu povijest. Svoje najveće rezultate ipak je Magdeburg zabilježio u vrijeme Istočne Njemačke (DDR).

Bili su tri puta prvaci Istočne Njemačke, a Magdeburg i Dynamo Dresden najčešće su osvajali kup DDR-a (oba tima po sedam puta).

Magdeburg je jednom osvojio i Kup pobjednika kupova Europe, kao jedini istočnonjemački tim koji je osvojio to europsko natjecanje. Bilo je to 1974. godine, a u finalu su u Rotterdamu s 2:0 svladali Milan. Prethodno su u polufinalu eliminirali portugalski Sporting. Milan je pak u poluzavršnici svladao Borussiju Mönchengladbach.

Međutim, nakon ujedinjenja Njemačke, većina istočnonjemačkih klubova nije se mogla nositi s konkurencijom u Bundesligi. Takvu je sudbinu imao i Magdeburg. Boreći se u regionalnoj ligi, ovaj je tradicionalni klub u subotu ostvario plasman u 2. Bundesligu, gdje će igrati po prvi put.

Proslavljajući plasman u svenjemačko, makar i drugoligaško nogometno natjecanje, fanovi Magdeburga napravili su pravi kaos u gradu. Policija je imala toliko posla da su morali upotrijebiti i vodeni top.

Sve je započelo mirnom proslavom na glavnom gradskog trgu Hasselbachplatz, gdje se okupilo oko dvije i pol tisuće navijača. Onda se pojavilo 150 maskiranih huligana koji su na umu imali potpuno drugačiju vrstu ''slavlja''.

Palili su kontejnere za smeće, psovali vatrogasce i policiju, gađajući ih pivskim bocama.

Policija je identificirala 38 izgrednika, a jedanaest ih je privedeno, piše Bild. Protiv 15 osoba bit će otvoren istražni postupak zbog narušavanja javnog reda i mira, pljački trgovina, nanošenja tjelesnih ozljeda i sukoba s organima reda. Tek u kasnim večernjim satima policija je uspjela ponovno uspostaviti mir u gradu.

Hoće li njemačka Zweita s FC Magdeburgom dobiti dobroga člana ili samo još jedan navijački kaos, pokazat će naredna sezona.

U aktualnoj sezoni iz bivšega DDR-a u njemačkoj 2. Bundesligi nastupaju klubovi Union Berlin, Dynamo Dresden i FC Erzgebirge Aue.

Kopirati
Drag cursor here to close