Premijer liga

Nakon utorka bi situacija trebala biti jasnija

Baš kao što se situacija s korona virusom mijenja iz sata u sat, tako se i neke stvari mijenjale u bh. sportu.
Sport / Nogomet | 15. 03. 2020. u 11:43 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi vikend pod korona virusom prolazi bez sportskih događaja. U situaciji kakva jeste bilo kakva priča o sportu postaje pa skoro nemoguća. Sve se uglavnom svodi na pretpostavke, neka nagađanja, što će biti, što bi moglo biti. I tako je skoro pa u cijelom svijetu. Uglavnom se čeka.

U međuvremenu treneri pokušavaju pronaći neke formule kako bi svoje momčadi zadržali u bilo kakvom ritmu. A to nije lako s obzirom na to da su na području Hercegovačko-neretvanske županije zabranjeni i treninzi.

Baš kao što se situacija s korona virusom mijenja iz sata u sat, tako se i neke stvari mijenjale u bh sportu. Prvo se negdje igralo bez prisustva gledatelja, pa se trebalo nastaviti na isti način tijekom ovog vikenda, a onda su krenuli otkazi, jedni za drugim.

''Znamo da se prvenstvo odgodilo do kraja mjeseca i tako se moramo ponašati. Bila je ta solucija da se igra bez publike, ali je na kraju donesena odluka o odgodi. Svi se nekako nadamo da je ćemo krenuti početkom travnja, svako dalje odgađanje bi ostavilo traga. Naravno da nas je sve ovo iznenadilo, poremetilo ali što je tu je. Situacija je ozbiljna, to je jasno, uostalom možemo vidjeti da je sve stalo'', kaže kapetan Zrinjskog Slobodan Jakovljević čija je momčad dobila slobodno do srijede.

Slična je situacija i u taboru drugog mostarskog premijerligaša, Veleža. I tamo je pauza za sada barem do srijede.

''U ovakvoj situaciji, teško je bilo što planirati za neko sljedeće razdoblje. Za sada smo odlučili povući ovaj potez, pa ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati dalje. Sigurno jeste nezgodno kako nama trenerima tako i igračima, posebno ako se prvenstvo nastavi kada je planirano, jer će onda biti izuzetno naporno, vrlo vjerojatno po nekom ubrzanom ritmu, što bi posebno moglo biti zahtjevno za igrače'', mišljenja je Feđa Dudić strateg Veleža.

Kako sada stvari stoje u ovom trenutku, nakon utrka bi situacija donekle mogla biti jasnija. Jer za utorak je najavljena velika video konferenciju s rukovodstvima svih 55 zemalja članica te predstavnicima ECA-e, FIFPro-a i europskih liga kako bi se razgovaralo o daljnjim koracima koje će europski nogomet poduzeti u kontekstu pandemije koronavirusa, a na temu domaćih i europskih klupskih natjecanja, kao i EURA 2020.

Neslužbeno se već sada špekulira kako je odluka donesena, odnosno kako je EURO pomaknut za kraj godine, za prosinac. Tako bi klubovi dobili jednostavno mogućnost, da se sva takmičenja koja jesu prekinuta u ovom trenutku, mogu nastaviti koliko toliko normalnim tijekom.

Ako se ova informacija pokaže točnom, onda bi se domaće prvenstvo moglo razvući do kraja svibnja, pa čak i do sredine lipnja, vrlo vjerojatno bi došlo do pomjeranja svih ostalih takmičenja, od Lige prvaka do baraža za EURO.

Ostaje pitanje kako bi eventualno jedno Europsko prvenstvo moglo izgledati u prosincu. Naravno, puno toga ovisi o sastanku u utorak. Nije nevažno spomenuti i podatak da UEFA prihvata svaku odluku nacionalnih saveza koja je utemeljena na važećim propisima. Što znači da ukoliko budu donesene neke odluke utorak, nacionalni savez je taj koji će odlučiti kako i što dalje.

Kopirati
Drag cursor here to close