Otkaz Peteru Stögeru u Kölnu

Nakon katastrofalnih rezultata otpušten trener koji nije volio Matu Jajala

Stögeru je presudila činjenica da niti jedan klub do sada nije imao tako katastrofalan start - samo tri boda iz 14 utakmica.
Sport / Nogomet | 03. 12. 2017. u 15:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijanac Peter Stöger (51) nakon čak 1.636 dana provedenih na klupi uglednog bundeligaša FC Kölna dobio je konačno otkaz, jer u aktualnoj sezoni njegov tim drugim klubovima služi kao sigurna ''baza'' za osvajanje bodova.

Samo tri boda ima 1.FC Köln u ovoj sezoni nakon 14 kola, a zadnju utakmicu na kojoj ih je predvodio Stöger, Jarčevi su odigrali 2:2, u subotu protiv Schalkea.

Kako njegov ugovor s Kölnom vrijedi do 2020. godine, uprava mu je dužna isplatiti 750.000 eura otpremnine, piše Bild.

"Već je u subotu bilo jasno da je naša zadnja zajednička utakmica ova protiv Schalkea. Stoga smo odlučili prvo se koncentrirati na taj važan susret, a onda u nedjelju razgovarati", kazao je Stöger nakon otkaza.

Naslijedit će ga trener U-19 tima  Stefan Ruthenbeck (45), ali samo do zimske stanke u prvenstvu.

Procurilo je kako mu je uprava Kölna nekoliko sati uoči susreta prvog tima sa Schalkeom kazala kako se treba oprostiti od svojih amaterskih igrača, jer će već od nedjelje preuzeti profesionalce kluba. Njegov pomoćnik bit će bivši profesionalac Jarčeva Kevin McKenna (37).

Stögeru je presudila činjenica da niti jedan klub do sada nije imao tako katastrofalan start - samo tri boda iz 14 utakmica.

Unatoč ponavljanju loših rezultata iz kola u kolo, uprava kluba oklijevala je s otkazom Stögeru, nadajući se da će on ipak 'proraditi'.

"Do zadnjeg smo se trenutka nadali da će u postojećoj konstelaciji, sa Stögerom i njegovim stručnim stožerom, doći do promjene trenda u rezultatima. Nažalost, čak i uz relativno povoljan ishod protiv Schalkea, zaključili smo da treba napraviti značajnu promjenu, a signal koji želimo poslati je upravo smjena trenera", kazao je predsjednik kluba Werner Spinner nakon otkaza Stögeru.

Klupska legenda

Austrijski stručnjak ostavio je u Kölnu više nego dubok trag.

Na klupi je sjedio 150 puta za redom, što je više od bilo kojeg dosadašnjeg trenera Jarčeva. Čak je nadmašio i legendu kluba, Hennesa Weisweilera (130 utakmica).

Niti jedan trener Kölna nije na klupi proveo više vremena od njega - gotovo četiri i pol godine. Prvi trening vodio je 14. lipnja 2013.

Stöger je u sezoni 2016/17 napravio najbolji rezultat kluba u zadnjih 25 godina, plasiravši se u Euroligu. Osvojenih 49 bodova u sezoni klupski su rekord od uvođenja pravila ''3 boda za pobjedu". Osvojeno 5. mjesto prvi je veliki rezultat od sezone 1991/1992, kad je Köln bio četvrti u Bundesligi.

Trenersku karijeru započeo je 2011. u trećoj austrijskoj ligi (GAK), da bi potom prešao u prvoligaša SC Wiener Neustadt, koji je bio kandidat za ispadanje iz elitne divizije. Ostvario je pravu senzaciju, spasivši klub od ispadanja, nakon čega ga je kupila Austria Wien (2012.), s kojom je osvojio prvenstvo, iako je Red Bull Salzburg praktično bio ''pretplaćen'' na titulu. Odatle je 2013. otišao u Köln, koji se u Zweiti borio za povratak u Bundesligu. Osvojili su prvo mjesto u drugoj njemačkoj ligi, uz rekordno mali broj primljenih golova (20) i vratili se među bundesligaše. Tako je za tri godine Stöger iz treće austrijske lige došao u jednu od najjačih nogometnih liga na svijetu.

Potjerao Jajala

Jedan bosansko-hercegovački reprezentativac neće ga se po dobru sjećati. Naime, Mato Jajalo je prije dolaska Stögera bio prava marka u Kölnu, a mnogi su novinari proricali sjajnu budućnost tadašnjem nogometnom talentu koji se nadao i velikoj karijeri s Vatrenima. Jajalo je prvo bio na posudbi iz Siene, odigravši 30 utakmica za Köln, da bi ga klub potom otkupio 2011. godine. Do 2014. odigrao je još 58 utakmica. Ukupno je za Köln postigao pet golova.

Međutim, Stöger ga je prvo potjerao u drugi tim, a kako se Jajalo nije uspio nametnuti, započela je njegova silazna klupska karijera. Odlaskom iz Kölna, Jajalo više nikad nije zaigrao nekom klubu zvučnijega imena. Iako je nekad bio kapetan mlade hrvatske reprezentacije, vremenom je ispao iz konkurencije z Vatrene, te se odlučio igrati za Zmajeve.

Kopirati
Drag cursor here to close