Izazov za Madrid

Nakon 24 godine: Oba europska naslova mogu otići u isti grad

Talijanski grad Milan je to imao prije 24 godine kada je AC Milan osvojio Ligu prvaka u Ateni, pobijedivši Barcelonu 4:0, a Inter je pak osvojio Kup UEFA-e, pobjedom nad Salzburgom.
Sport / Nogomet | 05. 05. 2018. u 09:52 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolska prijestolnica Madrid na dva je koraka od mogućeg povijesnog uspjeha u nogometu, kakav nije zabilježen već 24 godine.

Ta dva koraka su dvije utakmice finala europskih natjecanja, koje madridski klubovi Real i Atletico trebaju odigrati ovoga mjeseca u Kijevu (finale Lige prvaka 26. svibnja) i Lyonu (finale Eurolige 16. svibnja). Pobijede li oba puta španjolski predstavnici, oba pehara će doći u isti grad.

Na putu im stoje LIverpool i Marseille, klubovi koji ne bi trebali biti nepobjedivi za Real i Atletico.

Ako oboje osvoje finale, to će biti drugi put u povijesti i prvi put od 1994. godine da jedan grad ima dva europska prvaka u istoj sezoni.

Talijanski grad Milan je to imao prije 24 godine kada je AC Milan osvojio Ligu prvaka u Ateni, pobijedivši Barcelonu 4:0, a Inter je pak osvojio Kup UEFA-e, pobjedom nad Salzburgom od 1:0. Salzburžane je tada do finala vodio trener Otto Barić.

Austrijski Salzburg je bio na korak da ove godine dođe u finale Eurolige, ali ih je praktično eliminirala sudačka pogreška u zadnjim minutama drugog produžetka.

Odu li oba naslova ove godine u Madrid, uz dvostruko slavlje u istome gradu imat ce i dvije dodatne utakmice Superkupa Europe, nakon čega bi Atletico i Real znali tko je prvi u gradu. Milan i Inter 1994. godine nisu igrali za Superkup, jer UEFA u to vrijeme još nije bila uvela ovo natjecanje, odnosno sraz između pobjednika Lige prvaka i Eurolige.

MARCA podsjeća kako su madridski klubovi imali sličnu priliku za jedan ovakav podvig i ranije u povijesti. Naime, finale Kupa prvaka 1962. igrali su u Amsterdamu Real i Benfica. Portugalski prvak tada je pobijedio 5:3, a sva tri gola za Real postigao je Ferenc Puskás, dok je dvostruki strijelac za Benficu bio Eusébio (za 4:3 i 5:3).

Atletico je te godine bio uspješniji od gradskog rivala jer je u finalu Kupa pobjednika kupova na Neckarstadionu u Stuttgartu pobijedio Fiorentinu s glatkih 3:0.

Obratno je bilo 1986. godine, kada je Real osvojio Kup UEFA, pobijedivši FC Köln u dvije utakmice (5:1 u Madridu, 0:2 u Kölnu), dok je Atletico u finalu Kupa kupova poražen od kijevskog Dinama rezultatom 0:3. Za Kijevljane su tada igrali čuveni Blohin, Belanov, Jevtušenko, Zavarov, Damjanenko, Kuznjecov i drugi veliki sovjetski nogometaši.

Zanimljivo je da se tadašnja utakmica između Atletica i Dynama Kiev također igrala u Lyonu, na stadionu Gerland.

Treba također podsjetiti kako su Atletico i Real u zadnjih nekoliko sezona osnažili svoj rivalitet, jer kontinuirano nastupaju u europskim završnicama, a u La Ligi su također redovito pri vrhu tabele. Uostalom, međusobno su igrali dva finala Lige prvaka (2014. i 2016.), a oba je dobio Real.

Kopirati
Drag cursor here to close