Realovo vruće ljeto

Najveći remont u modernom nogometu?

Je li odlaskom Zinedinea Zidanea počeo veliki remont Real Madrida, u kojem ovog ljeta neće biti nedodirljivih, uključujući i Ronalda, Balea, Benzemu i Modrića?
Sport / Nogomet | 01. 06. 2018. u 09:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlazak Zinedine Zidana s klupe Real Madrida, ali i neke prethodne naznake najboljih igrača kraljevskog kluba, jasno govore da bi Real Madrid mogao ovog ljeta doživjeti totalni remont. Iako se još nisu stišale strasti nakon trećeg uzastopnog osvajanja Lige prvaka, sasvim je jasno da će Real ovog ljeta biti pod „posebnim prismotrom“ medija iz čitavog svijeta. Jakih razloga je nekoliko – Real igra dugo, za današnje standarde i predugo u istom sastavu, glavne zvijezde već su u poznim  godinama karijere, što je dovoljno da se, i sa marketinškog, ali i čisto nogometnog gledišta, nešto mora poduzeti. Jučerašnji iznenadni odlazak trenera koji je bio katalizator Reala i u dvije i pol godine osvojio trofeja koliko neki razvikaniji nisu, a niti će vidjeti u čitavom životu, samo je najava moguće bure u svlačionici Kraljeva.

Zizuov bijeg od odgovornosti za tuđe greške?

Ako ste do sada sumnjali u Zizuovu sposobnost pravilnog prosuđivanja, staloženost i sklonost sagledavanju realnosti, pa čak i genijalnost velikog nogometnog umjetnika, onda vas je njegov iznenadni odlazak morao razoružati. Nakon treće uzastopne titule u Ligi prvaka jednostavno je odlučio napustiti kormilo omiljenog kluba u trenucima kada je tek pokoja mrlja na njegovom reveru (loše vođenje momčadi kroz prvenstvo Španjolske, prije svega), a puno više onoga što će ostati nedosanjani san mnogih trenera. Iako je (za sada) trajala kratko, samo dvije i pol godine, Zidaneova era u Realu ostat će upisana zlatnim slovima, Primera će mu se zaboraviti, ostat će tri velike zvijezdice Lige prvaka i još pregršt ostalih trofeja, onih od superkupova i svjetskog klupskog prvenstva.

Nakon neomiljenog Beniteza, teretnog Mourinha i brzo lipsalog Ancelottija (koji je ipak odradio dugo željenu „decimu“), Zidane je s ovom generacijom izvanserijskih igrača uradio sve što se od te generacije očekivalo. I sada može na zaslužen odmor, neopterećen Perezovim pritiscima da uvrsti igrače koje ne želi vidjeti u svom sastavu (Neymar?) i nakon kojeg će moći birati u koji će klub, jer većeg kluba i teže trenerske stolice od Reala nema.

Ronaldo protiv biološkog sata, Bale jednom nogom doma

Odlazak Zidanea otvara mogućnost pregovora sa Garethom Baleom, koji je targetirao Zidanea kao kamen spoticanja između njega i Reala. Gareth Bale je golovima u finalu protiv Liverpoola  ponovno „kupio“ navijače i povratio si cijenu na tržištu (sjećate li se, Real ga je platio 101 milijun eura?), jer su ga česte ozljede i nekonzistentna forma već stavile na listu „bivših zvijezda“. Teško da će se u jednom ljetu Real odlučiti prodati i Ronalda i Balea, pogotovo jer je od ranije izvjesno da bi i Benzema mogao ići negdje drugdje (pogotovo sada kada mu više nema „zaštitnika i fana“, zemljaka Zidanea), ali u nekom ludom scenariju slavni BBC zbilja bi se mogao raspršiti po Europi, a u najluđem scenariju, barem dvojica bi mogla završiti u PSG-u, a također dvojica ili čak sva trojica u Manchester Unitedu. Zamislite to?

Iako je zbog ipak tihog animoziteta teško zamisliti da bi Ronaldo i Bale opet dijelili svlačionicu, posve je jasno da je veoma moguće da odu i jedan i drugi, pogotovo ukoliko u Realu shvate da će Ronaldo narednu sezonu igrati faktički kao 34-godišnjak, koji je evidentno sporiji nego ranije i prilično teško prolazi igrače obrane,  a Gareth Bale bude tvrd na pregovorima.

Sasvim je sigurno da će, čak i ako otvore mogućnost ostanka, i Ronaldo i Bale, probati osigurati još veću plaću, s obzirom na ludovanje cijena na nogometnom tržištu. U trenucima kada, što zbog brenda, a što zbog nogometnog umijeća kojeg još uvijek ima, Ronaldo može biti prilično dobra prodaja, ali je pitanje do kada, te u trenucima kada se Gareth Bale može prodati po većoj cijeni od cijene po kojoj je kupljen, realno je očekivati da opcija prodaje obojice bude u opticaju ovog ljeta čak i kao poželjna.

Sjetite se Raula, Casillasa...

Slično kao i u slučaju Zidane, Real time cementira u povijet nogometa  jednu generaciju, ne dopuštajući da glavne violine pretjerano ostare. Nemoguće? Ma, sjetimo se kako se Real drsko i bezuvjetno riješio legendi poput Casillasa ili Raula u trenucima kada više nisu mogli biti na 100 posto.

Ono što Imperija poput Reala neće dozvoloti je da brzo padne patina po zvjezdanom uspjehu. U isto vrijeme prodajom zvijezdanih igrača može se prikupiti ogromna svota za stvaranje novog Reala, sa Edenom Hazardom i(li) Neymarom, Lewandowskim Mbappeom, Kaneom, Eriksenom (pogotovo bude li Mauricio Pochettino novi trener Madrižana), te sa smjenom na golu, gdje bi Navasa mijenjao (konačno) De Gea.

Pritom je veoma moguće da taj novi Real  neće biti ni blizu uspjeha ove sada već legendarne generacije, ali Perez je neobično dugo dopustio da mu momčad izgleda jednako – i makar su se okitili trećim naslovom osvajača Lige prvaka – u današnjem nogometnom svijetu to je ipak previše i predugo. Toliko predugo da je veliki rez gotovo pa neizbježan.

Hoće li sve imati preveliku cijenu?

Dodamo li sasvim realnu opciju zasićenja ili ulaska u godine Luke Modrića, Toni Kroosa, čak i Marcela, tihog nezadovoljstva Isca, Lucasa Vasqueza, Kovačića i još pokojeg igrača, onda je jasno da je pred upravom Reala vruće ljeto, nakon kojeg bi prvak Europe mogao izgledati potpuno drugačije nego u onom kijevskom finalu. Povijest nas uči da nikada nije dobro mijenjati mnogo igrača u jednom prijelaznom roku, jer bi rezultati mogli itekako patiti, ali je Real tako postavljen da bi odlazak jednog, mogao lako povući odlazak drugog, pa onda kao domino efekt, povući  i ostale. Što zbog financijskog fair playa, a što zbog gore navedenih objektivnih razloga, vrlo je moguće da ćemo svjedočiti jednom od najvećih remonta u povijesti modernog nogometa.

Kopirati
Drag cursor here to close