Oscar Tabárez

Najstariji trener Mundijala: Trening iz kolica i uz pomoć štaka

Uzrok njegovu sadašnjem fizičkom stanju je oboljenje živčanog sustava (tzv. Guillain-Barré sindrom) koje izaziva oduzetost nogu ili ruku.
Sport / Nogomet | 23. 06. 2018. u 09:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad ga pogledate, neodoljivo podsjeća na strip junaka Broj 1 iz Alana Forda. Ali samo u vizualnom smislu, jer na posao (treninge) dolazi u kolicima. I tu svaka sličnost prestaje.

Oscar Tabarez već je dvanaest godina izbornik Urugvaja. Na Mundijalu u Rusiji ovaj se nogometni stručnjak kreće pomoću štaka, jer inače ne bi mogao ni ustati ni hodati. Na treninge dolazi koristeći se ''javnim'' prijevozom s golf terena.

Oscar Tabárez (71) je najstariji trener na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i za razliku od ostalih, on ne može istrčati na travnjak kako bi se radovao sa svojim timom prilikom postignutog gola, kao što je to bilo primjerice na samome kraju utakmice Urugvaja protiv Egipta, kad je José Giménez (23) postigao pobjednički pogodak.

Uzrok njegovu fizičkom stanju je oboljenje živčanog sustava (tzv. Guillain-Barré sindrom) koje izaziva oduzetost nogu ili ruku.

Iako mu je ova bolest gotovo onemogućila kretanje, Tabárez koristi sve moguće načine kako bi i dalje radio ovaj posao. Čak i kad ne može voditi treninge osim uz pomoć električnih kolica, on ne posustaje.

Njegov je Urugvaj s dvije minimalne pobjede osigurao plasman među 16 najboljih na svjetskom prvenstvu, a izbornik kaže kako uvijek razmišlja pozitivno i to ga održava na razini da i dalje obavlja ovu zahtjevnu funkciju u nogometu.

"Sada sam četvrti put na Mundijalu. Svakom izazovu pristupam s pozitivne strane", kaže Oscar Tabárez.

On je bio urugvajski izbornik još od 1988. godine, a na svjetskom prvenstvu 1990. u Italiji doveo je reprezentaciju u osminu finala. Nakon toga trenirao je mnoge klubove (Boca Juniors, AC Milan, Cagliari Calcio), da bi 2006. opet preuzeo nacionalnu vrstu Urugvaja. Na tom je mjestu ostao sve do danas, što je za južnoameričke relacije čitava vječnost, jer je rijetkost da neki trener ''preživi'' Mundijal.

Njegov je ugled u domovini ogroman, kako kod igrača, tako i kod navijača.

"On je otac naših uspjeha i zaslužan je za cjelokupan razvoj nacionalne vrste. Nemjerljivo je koliko ga cijenim", kaže jedan od najboljih urugvajskih igrača Edison Cavani (31).

Cavani i Tabarez zajednički su proslavljali najveće uspjehe reprezentacije u modernome dobu: četvrto mjesto na Mundijalu 2010. i naslov osvajača Copa América 2011.

Nakon Mundijala u Rusiji prestaje Tabarezov ugovor s nogometnim savezom Urugvaja. Vjerojatno će to, bez obzira na plasman, biti i kraj karijere ''vječnog Oscara". Prije svega je to za očekivati zbog njegova zdravstvenog stanja.

Kopirati
Drag cursor here to close