Kovačić, 4X4

Najmanje šest razloga zbog kojih bi Real na proljeće trebao izgledati bolje

Na samome početku sezone Kovačić je odigrao nekoliko odličnih utakmica, među kojima se posebno pamti njegovo stavljanje Messija pod kontrolu u španjolskome Superkupu.
Sport / Nogomet | 02. 01. 2018. u 12:37 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prilikom prelaska Matea Kovačića iz Intera u Real, mnogi su Luku Modrića pitali tko je taj dečko i što on može. Bez uvijanja im je Modrić rekao - Mateo ima potencijal jednoga dana osvojiti Zlatnu loptu.

Pišući o igračima koji u 2018. godini gore od želje da pokažu što mogu, madridska MARCA na šarmantan način označava ga kao "Kovacic, 4x4".

Ovaj nogometaš uistinu ima "pogon na sva četiri", ali je njegov problem što pristaje na ulogu vodonoše, a ne zvijezde. Ne računajući Messija, Neymara ili pak Mbappea, teško ćemo naći modernog nogometaša koji zna napraviti prodor kroz protivnikov teren kao što to radi Mateo Kovačić kad je pravoj formi i kad ima slobodu kretanja. Problem je u tome što on tu slobodu kod Zidanea uglavnom nema i što pristaje na ulogu ''Messijeva flastera'', kao da se radi o igračima tipa de Jonga, Pepea ili Balenziage.

Na samome početku sezone Kovačić je odigrao nekoliko odličnih utakmica, među kojima se posebno pamti njegovo stavljanje Messija pod kontrolu u španjolskome Superkupu. Znao je da se za mjesto u prvome timu treba boriti protiv Kroosa i Modrića, premda nije imao ništa protiv ni kad bi ''uskakao'' umjesto ''dizelaša'' Casemira. Onda je došla ozljeda i dvomjesečni oporavak. Real je u LaLigi toliko uprskao da mu u trenutku Kovačićeva povratka više ne bi mogli pomoći ni Messi, Neymar i Mbappe, uz podršku Hazarda, De Bruynea i Coutinha.

I na toj je sramnoj utakmici za Real Mateo Kovačić imao ulogu ''požarnog''. Njegova forma, kao i forma čitavoga tima bili su dostatni tek za jedno solidno poluvrijeme, a u drugome se svi bili potučena vojska koja s užasavanjem gleda kako se igra suvremeni nogomet.

MARCA zaključuje kako bi 2018. mogla biti godina Matea Kovačića. Podvlače kako Realu odavno nitko nije donio jednu takvu prodornost kroz sredinu kao on. Ujedno, portal piše kako u drugome dijelu sezone na svoju šansu čekaju još neki koji su ostali dužni.

Dakako, jedan od onih koji zasigurno mogu ukoliko su zdravi i u formi je i Gareth Bale. Velšanin je u ovoj sezoni odigrao samo 13 utakmica - sve u svemu 785 minuta. U 2017. godini on je propustio ukupno 37 utakmica Reala - sve zbog ozljeda. Statistika kaže kako je Bale u ovih nekoliko nastupa aktualne sezone uz Isca bio najbolji asistent. Zidane se treba nadati da će Bale ostati zdrav, a motivacije mu ne bi trebalo nedostajati.

Marco Asensio je također jedan od onih kojima se više ne može ''tepati'' kako su igrači budućnosti. Napunit će uskoro 22 godine, a u toj su životnoj dobi mnogi veliki igrači bili nositelji igre svoga tima. Njegova statistika u ovoj sezoni nije sjajna, ali ideje i vizije trenera Zidanea mnoge su nogometaše Reala u ovoj sezoni ''bacale s kraja na kraj'.

Rukovodstvo kraljevskog kluba vidi Asensija kao zaštitni znak kluba u novoj generaciji i to mu ide na ruku. Marketinški je prihvatljiv, nogometnom vještinom vlada, a u neku ruku je već i zvijezda španjolskog nogometa. Možda za sada malo na kredit, ali ako eksplodira, čut će se nadaleko.

Igrači koji u nastavku sezone očekuju vlastitu afirmaciju su i Theo Hernández, Ceballos i Mayoral. Svi oni koštali su Real desetine milijuna eura, ali ništa značajno nisu pokazali. Madridski klub ih je doveo nakon brižljive selekcije na tržištu i zasigurno imaju potencijal. Pitanje je hoće li završiti kao Asier Illarramendi i Lucas Silva ili kao Kroos i Modrić.

Kopirati
Drag cursor here to close