Najbrži strijelci na Europskom prvenstvu
Feđini specijali

Najbrži strijelci na Europskom prvenstvu

Sport / Nogomet | 14. 06. 2021. u 08:34 Bljesak.info / Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dmitri Kirichenko, Robert Lewandowski, Robbie Brady, Sergei Aleinikov, Petr Jiracek, Alan Shearer, Michael Owen, Hristo Stoichkov i Chus Pereda. Zanimljivo društvo igrača koji su na određeni način obilježili povijest Europskih prvenstava. Njih osam se nalazi na listi najbržih strijelaca u povijesti Eura. I svi su bili strijelci unutar prve dvije i pol minute utakmice. Najbrži je bio Dmitri Kirichenko.

Dmitri Kirichenko 1:07 protiv Grčke (Euro 2004, 20. lipanj)

Rusija je u prva dva susreta upisala dva poraza. Prvo od Španjolske, nakon toga i od Portugala. U trećem susretu, tadašnji izbornik Georgi Yartsev odlučio je u trećoj utakmici pružiti priliku Dmitriju Kirichenku, napadaču moskovskog CSKA, kada je barem što se tiče reprezentacije Rusije bilo sve jasno. Kirichenko je nekako uzeo loptu ispred Katsouranisa i nakon 67 sekundi igre je uspio savladati Nikopolidisa. Rusi su slavili 2:1, Grci su nakon poraza otišli do kraja. To je i dalje najbrže postignuti gol u povijesti Eura.

Video: Russia vs Greece (2-1) Euro 2004 Highlights

Robert Lewandowski 1:40  protiv Portugala (Euro 2016, 30. lipanj)

Na drugom mjestu je popularni "Lewa" koji i dalje trese mreže protivničkih momčadi, reprezentacija. Prije pet godina, u četvrtfinalu Eura igrali su Portugal i Poljska. U prvom pravom napadu, Grosicki je ubacio, na pravom mjestu se našao Lewandowski, po tko zna koji put u karijeri. Od početka utakmice je prošlo ravno 100 sekundi. To je bio jedan od 66 golova koliko je Lewandowski zabio u dresu reprezentacije. Portugalci su oporavili od početnog šoka i na kraju su slavili nakon izvođenja jedanaesterca te su prošli u polufinale.

Video: Portugal vs Poland 1-1 (pen 5-3) - Cristiano Ronaldo vs Lewandowski EURO 2016 UHD 4K

Robbie Brady 2:00, protiv Francuske (Euro 2016, 26. lipanj)

Isto je turnir kao i u slučaju Lewandowskog, samo je susret osmine finala. Francuzi su kao veliki favoriti dočekali Republiku Irsku na stadionu u Lyonu. Bio je rani termin utakmice, poprilično vruće, a domaće navijače je zaledio Robbie Brady tada igrač Norwicha. Pogba je u svom kaznenom prostoru nespretno reagirao. Srušio je Shane Longa, a siguran s bijele točke je bio baš Brady koji je do danas sakupio osam golova u dresu reprezentacije. Francuzi su napravili preokret za pobjedu.

Video: CLASSIC HIGHLIGHTS | France 2-1 Ireland - UEFA Euro 2016 Round of 16

Sergei Aleinikov 2:07 protiv Engleske (Euro 1988, 18.lipanj)

Sergei Aleinikov je dobro poznato ime ljubiteljima nogometa. Nakon sjajnih partija u dresu tada izuzetno jakog Dinama iz Minska, jednu sezonu je odradio u Juventusu. Naravno igrao je za reprezentaciju Sovjetskog Saveza i bio je član one generacije koje se probila do finala Eura 1988. godine. U svojoj skupini, Sovjeti su dobili Nizozemce, uzeli su bod Ircima i na kraju su sredili već razbijene i grogirane Engleze 3:1. Aleinikov je iskoristio grešku Glena Hoddlea i nakon solo akcije osigurao prednost svojoj reprezentaciji, igrala se zvanično treća minuta.

Video: England v USSR 1-3 Euro 1988 (All Goals)

Petr Jiracek 2:14 protiv Grčke (Euro 2012, 12.lipanj)

U susretu drugog kola skupine A na Europskom prvenstvu igrali su Češka i Grčka. Česi su na početku doživjeli težak poraz od Rusije, ali su uspjeli brzo oporaviti. Svakako i zahvaljujući Jiraceku koji je u gol pretvorio jednu dubinsku loptu iz sredine terena. Jiracek je najdublji trag ostavio u momčadima Viktoria Plzeň i Zlin. Za reprezentaciju je upisao 28 nastupa.Tri gola koja je postigao za reprezentaciju bila su izuzetno važna. Jedan je došao u baražu protiv Crne Gore, treći kontra Poljaka na Euru. Nakon ove pobjede Česi su zaustavljeni u četvrtfinalu na kraju.

Video: Greece vs. Czech Republic (1-2) Euro 2012 Highlights! (12-4-12)

Alan Shearer 2:14 protiv Njemačke (Euro 1996, 26. lipanj)

Tih dana se činilo kako Englesku nitko ne može zaustaviti. Sredili su Nizozemce u skupini 4:1, prošli Španjolsku u četvrtfinalu, a onda je na red došao polufinalni susret protiv Njemačke. I onda otvaranje iz snova. Prvo je Ince na muke stavio Köpke, a onda je došao korner. Gazza na prvu stativu, Adams glavom prebacuje loptu za Shearera koji pogađa. Slavlje nije dugo trajalo. Njemačke je izjednačila u 16. minuti i na kraju prošla u finale na jedanaesterce. Southgate je bio tragičar.

Video: Germany 6-5 England 1996 Football Match Show Semi Finals

Michael Owen 2:25 protiv Portugala (Euro 2004, 24.lipanj)

U ovom društvu je još jedan Englez, Michael Owen. Radi se o četvrtfinalnom dvoboju u kojem su opet nakon jedanaesteraca deblji kraj izvukli Englezi. A bili su sedam minuta daleko od polufinala. Owen se sjajno snašao nakon jedne loše reakcije defenzivaca Portugala.

Ipak ni u ovom slučaju Englezi nisu izdržali, primili su gol u 83. minuti, pa na kraju opet zapeli na kreču.

Video: England - Portugal Euro 2004 Quarter finals

Hristo Stoichkov 2:27 protiv Rumunije (Euro 1996, 13. lipanj)

Bugari su dvije godine ranije bili senzacija, velika priča na Svjetskom prvenstvu. Prevodio ih je tko drugi, nego Hristo Stoichkov. U Englesku su Bugari došli s velikim ambicijama, ali je skupina bila teška. Nakon remija sa Španjolskom, uspjeli su dobiti Rumunjsku. Jedini gol je postigao Hristo, onako u svom stilu, sve sam do kraja. Na kraju Bugari nisu prošli skupinu jer su izgubili od Francuske.

Video: GOOL STOICHKOV BULGARIA VS RUMANIA EURO 96

Jesus 'Chus' Pereda 5:17 protiv Sovjetskog Saveza (Euro 1964, 21.lipanj)

I za kraja se vraćamo u 1964. godinu. U vrijeme dok je sve bilo još u povojima, dok smo imali Europski kup nacija. U finalu su se sastali Španjolska i Sovjetski Savez. Jesus 'Chus' Pereda je slavu stekao igrajući u Barceloni devet godina. U finalu je prvi uspio savladati legendarnog Jašina. Sovjeti su uzvratili tri minute kasnije, ali im je na kraju presudio Marcelino Martínez golom u 84.minuti i Španjolska je postala prvaka Europe. Pereda je kao igrač Barcelone u 134 minute, uspio postići 42 gola. Karijeru je počeo Indautxu, a završio je nakon 329 utakmica na Mallorci.

Video: 1964 (June 21) Spain 2-USSR 1 (EC Final).avi

 

Kopirati
Drag cursor here to close