Kralj driblinga i bordela

Na današnji dan rođen je jedan od najvećih - legendarni Giuseppe Meazza

Bio je umjetnik s loptom, a najveće zadovoljstvo mu je bilo predriblati golmana i s loptom ušetati u gol. Zbog svega što je u svojoj karijeri ostvario počašćen je time što je gradski stadion u Milanu dobio njegovo ime.
Sport / Nogomet | 23. 08. 2019. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: footballmemories.net / Giuseppe Meazza

Legendarni talijanski nogometaš i trener Giuseppe Meazza u povijesti će ostati upamćen kao jedan od najvećih nogometaša svih vremena. Rođen je 23. kolovoza 1910. godine u Milanu.

Bio je umjetnik s loptom, a najveće zadovoljstvo mu je bilo predriblati golmana i s loptom ušetati u gol. Zbog svega što je u svojoj karijeri ostvario počašćen je time što je gradski stadion u Milanu dobio njegovo ime.

Na nogometnu scenu ušetao je kao 17-godišnjak u dresu Ambrosiane, kako je nekad bilo ime Intera iz Milana. Dva puta je osvajao talijansko prvenstvo, jednom je osvojio talijanski kup, a početak Drugog svjetskog rata obilježio je duljim izbivanjem s nogometnih travnjaka, navodno zbog loše cirkulacije u nozi.

Čitavu 1940. godinu nije odigrao niti jednu utakmicu da bi već iduće godine prešao u najvećeg rivala svog matičnog kluba, prešao je u AC Milan. Sezonu 1942./1943. igrao je za torinski Juventus da bi do kraja rata igrao samo neslužbene utakmice za Varese.

Slavni Giuseppe tri puta je bio najbolji strijelac talijanskog prvenstva, a svoju golgetersku sposobnost pokazao je i u nastupima za talijansku reprezentaciju kada je debitirao 1930. godine u utakmici protiv Švicarske i postigao dva zgoditka, piše Express.hr.

"Meazza je bio velik, nepobjediv, čak i kad bi povremeno ušao u strašne krize izazvane seksualnim životom i strašću prema nogometu. Kada bi na terenu uzeo loptu, činio je stvari zbog koji bi cijeli stadion zurio otvorenih usta", pričao je Giuseppe Prisco, nekadašnji potpredsjednik Intera.

Video: Giuseppe Meazza- Eroi Azzurri

Ali njegovi počeci nisu bili tako bajni kakva je njegova karijera na kraju bila. Mama ga je tjerala da radi u obiteljskoj mesnici i čak je bila prisiljena skrivati mu obuću kako mali Peppino ne bi gubio vrijeme na livadi. Nije time ništa postigla zato što je Peppino, igrom u uličnoj ekipi djetinjastog naziva Maestri Campionesi, naučio igrati bosonog.

Tek kad je napunio 12 godina dobio je dozvolu za trening u klubu Gloria gdje mu je jedan navijač kupio prvi par kopački. Meazzin zaštitni znak bilo je oduzimanje lopte na sredini terena, driblanje čitave obrane, varka golmana i ležerno postizanje zgoditka.

Iako je ostavio neizbrisiv trag na talijanskim nogometnim terenima, isto to se može reći da je uradio i po talijanskim bordelima. Naime, i danas kolaju glasine da je Peppino prije utakmice redovito posjećivao "dame noći" kako bi bio bolje spreman za nastupe.

Giuseppe Meazza umro je 21. kolovoza 1979. godine u talijanskome mjestu Lissone. Sahranjen je u milanskome Monumentalnom groblju.

Kopirati
Drag cursor here to close