Najmoćnija žena u međunarodnom sportu

Može li ova žena izbaciti korupciju iz nogometa?

Na toj poziciji nikada prije njenog dolaska 2016. nije bio niti jedan ne-Europljanin, kamoli crnkinja
Sport / Nogomet | 21. 07. 2018. u 16:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S crno-bijelim tenisicama na nogama, ona metodički žonglira nogometnom loptom, koja bojama baš paše njenoj obući, odmah do niza nacionalnih zastava iz cijelog svijeta. Pažljivo prebacuje loptu s jedne noge na drugu. Za nekoga bez ikakvog profesionalnog nogometnog iskustva, tehnika Fatme Samoure uopće nije loša. Ali nisu nogometne sposobnosti ono što je utjecalo na to da se probije u najviše strukture vodstva FIFA-e, organizacije kojom već jako dugo dominiraju muškarci i koja je također dugo ogrezla u korupciji.

U ožujku Forbes je 55-godišnju Samouru proglasio najmoćnijom ženom u međunarodnom sportu, a prije nekoliko dana BBC ju je dodao na svoju godišnju listu 100 najmoćnijih i najutjecajnijih žena svijeta. Kada je 2016. predsjednik FIFA-e Gianni Infantino postavio Samouru iz Senegala za generalnu tajnicu organizacije, postala je i prva žena i prva osoba koja nije iz Europe koja se našla na toj poziciji.

Zamijenila je Jeromea Valckea koji je na 12 godina izbačen iz svih aktivnosti povezanih s nogometom zbog etičkih prekršaja, uključujući i zlouporabu privatnih aviona. Njegov slučaj bio je samo jedan od mnogih FIFA-inih skandala kojih je svijet bio svjestan cijelo vrijeme uoči i za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, što je značilo da je Samourino vodstvo pod globalnim mikroskopom. Iako ranije nije imala nikakvo iskustvo u profesionalnim sportskim organizacijama, Samoura je provela 21 godinu u UN-u, na kraju i kao humanitarni koordinator, što joj je bila jako dobra priprema za posao u FIFA-i.

U UN-u je promicala mir i akcije izjednačavanja spolova u nekima od najkatastrofalnijih zemalja svijeta po tom pitanju; Afganistan, Liberija, Siera Leone, Istočni Timor, Kosovo, Nigerija... Njeno iskustvo s terena plus magisterij iz međunarodnih odnosa i međunarodne trgovine odlično se uklapa u vođenje FIFA-e kao organizacije koja okuplja 211 zemalja članica. A što se tiče iskustva u kriznim situacijama, to itekako pomaže u situaciji kad FIFA pokušava iskobeljati se iz dubokog korupcijskog bunara. 2015. FBI je istragu o prevarama, reketarenju i pranju novca u FIFA-i proširila na 41 osobu i tvrtku. Rezultat je bilo da je smijenjen Sepp Blatter.

Samourina prošlost povezana s mirotvornim programima i međunarodnom politikom pomalo je od njenog imenovanja počelo koristiti u obnavljanju reputacije FIFA-e. Ona budno pazi na financije, pod njenim vodstvom udio žena zaposlenih u administraciji organizacije povećao se sa 32 posto iz 2016. na 48 posto danas. Ona nastoji srediti i skandal koji je još i ozbiljniji od podmićivanja; uvjeti u kojima 1,6 milijuna stranih radnika u Kataru radi na gradnji stadiona i infrastrukture za SP 2022., a koje se jezivo zlostavlja i izrabljuje.

"Tijekom proteklih šest mjeseci nismo više čuli ništa negativno o radnim uvjetima u Kataru", kazala je za BBC. Ipak, Amnesty International u travnju je objavio izvještaj o nastavku izrabljivanja radnika u Kataru. I dok organizatori SP-a, pod vodstvom Samoure, utjeruju posebne regulacije kako bi iskorijenili taj problem, radnici u Kataru i dalje žive pod represijom, u takvom sustavu koji daje zakonsko pravo poslodavcima da ih zlostavljaju. I nema znaka da se to mijenja dok Katar ulazi u fazu u kojoj bi trebao započeti gradnju još najmanje sedam novih stadiona za SP 2022.

Ima toga još. U travnju je FIFA-in odbor Svjetskog kupa optužio Samouru da je svjesno propustila objaviti da je jedan o veleposlanika za prijavu kandidatura za organizaciju u Maroku, bivši Liverpoolov napadač El Hajdi Diouf, njen rođak. Samoura je optužbe nazvala "totalno ridikuloznima i neutemeljenima", što je dovelo dotle da je FIFA-in etički tim morao istražiti stvar. Na kraju je utvrdio da je priča lažna. Takvi incidenti navode Samouru da vjeruje da seksizam i rasizam i dalje vladaju organizacijom.

  /  GLEB GARANICH/REUTERS/PIXSELL

"Neki smatraju da crnkinja ne bi trebala voditi FIFA-u", kazala je za BBC. Ali se ona i dalje drži organizacije iz jednog razloga; zbog sposobnosti nogometa da ujedinjuje ljude. Na FIFA-inoj ovogodišnjoj Konferenciji o jednakosti i uključivanju ona je govorila o svojim iskustvima rada za UN u Liberiji tijekom prvog građanskog rata u toj zemlji:

"Jedini trenutak kad bi ljudi prestali ratovati bilo je ili kad bi padala kiša ili kad bi igrali nogomet." FIFA je organizacija koja još uvijek pati od "mamurluka" uslijed korupcijskih skandala i onih o kršenju ljudskih prava, te ju je danas teško povezivati s nedužnim dječjim igralištima. A Samouru je dopalo da vodi organizaciju i tijekom SP-a u Rusiji, u zemlji koja ima vlastiti problem s globalnim PR-om. No, ova žena zato i jest tu da predstavlja oči svijeta koje motre što se događa na terenu.

Kopirati
Drag cursor here to close