Michel Platini

Iz afere u aferu do lisica

Padali su mnogi, neki s lisicama na rukama, neki su podnosili ostavke, sada je na red došao i Platini koji je u vrijeme svog mandata upropastio sve ono što je napravio na terenu igrajući za Nancy, St.Etiene, pogotovo za Juventus i Francusku
Sport / Nogomet | 19. 06. 2019. u 15:50 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Katar, SAD, Južna Koreja, Japan i Australija su bili kandidati za domaćina Svjetskog prvenstva 2022. godine. Za pobjedu ste morali dobiti 12 od 22 glasa koliko ih odlučivalo o domaćinstvu. Katar je već u prvom krugu dobio  11 glasova, Južna Koreja četiri, SAD i Japan po tri te Australija jedan. U nastavku su redom otpadali svi kandidati, pa je Katar u četvrtoj rundi osigurao domaćinstvo. Već tada se pričalo i pisalo kako to nisu "čista" posla odnosno kako je novac išao po onoj za nas običajnoj " tamo gdje burgija neće". I zbog toga su sva pitanja oko Katara i izbora ove zemlje uglavnom završavala istim odgovorom. Zbog novca. Ali kako to obično bude, bilo je samo tko će prvi "progovoriti".

Tako je bivši predsjednik engleskog nogometnog saveza David Triesman javno optužio dva člana izvršnog odbora FIFA-e za korupciju. Prvo je spomenuo potpredsjednika  svjetske kuće nogometa, Jacka Warnera koji je tražio četiri milijuna dolara za izgradnju edukacijskog centra u svojoj zemlji, dok je paragvajski predstavnik Nicolas Leoz tražio da postane vitez u zamjenu za svoj glas.

Predstavnici Obale Bjelokosti i Kameruna optuženi su da su primili po milijun i pol dolara mita, a Mohammed bin Hammam, ključna osoba u lobiranju Katara, povukao je kandidaturu za mjesto predsjednika FIFA-e nakon što je optužen da je potkupio 25 osoba. Od 24 člana Izvršnog odbora Fife koji su donijeli odluku da će Katar biti domaćin Svjetskog prvenstva 2022. godine, njih čak 16 je suspendirano, maknuto s te pozicije ili su još pod istragom.

Padali su mnogi, neki s lisicama na rukama, neki su podnosili ostavke, sada je na red došao i Platini koji je u vrijeme svog mandata upropastio sve ono što je napravio na terenu igrajući za Nancy, St.Etiene, pogotovo za Juventus i Francusku reprezentaciju.

"Da, glasovao sam za Katar kao domaćina Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine, ali na svoju inicijativu. Bivši predsjednik Sarkozy nikada nije i nikada ne bi tražio od mene da dam svoj glas nekoj od država, jer on dobro zna da sam ja svoj čovjek, koji se ne da potkupiti. Svoju sam odluku donio u potpunosti samostalno i vođen ničim drugim nego logikom. Dao sam glas da se najveće nogometno natjecanje održi u zemlji koja nikada prije nije imala priliku za takvo što", zaključio je Platini nedugo nakon objave dosjea francuskog magazina još tamo 2013. godine.

"France Football" je tada tvrdio kako je Platini pod pritiskom tadašnjeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja glasao za dodjelu Svjetskog prvenstva Kataru. Kao protuuslugu su šeici malog emirata u Perzijskom zaljevu obećali ulaganja u francuski nogomet.

Pisalo se o tome kako je Sarkozy deset dana prije glasanja o domaćinstvu, organizirao ručak u Elizejskoj palači. Na tom ručku su bili njegova savjetnica i tajnik, Platini, tadašnji katarski emir Tamim Ben Hamad Al Thani te njegov premijer i ministar vanjskih poslova. Kasnije će sam Platini kako nije znao da će na pomenutom ručku, pojaviti Ben Hamad, baš kao što je demantirao tajne sastanke Švicarskoj s Mohamedom Bin Hammamom bivšim predsjednikom Azijske nogometne federacije koji je 2011. godine doživotno izbačen iz nogometa. I nije se samo jednom ili dva puta sastao Platini sa predsjednikom Azijske federacije, već je kasnije potvrđeno kako je takvih sastanaka bilo više od trideset!

Legendarni francuski nogometaš na funkciji čelnog čovjeka Uefe bio je od 2007. godine pa je za osam godina provedenih na toj funkciji uglavnom bio spominjan u kontekstu afera. Uostalom, on i Sepp Blatter (bivši predsjednik Fife) kažnjeni su 2015. godine zabranom bilo kakvog bavljenja nogometom u periodu od osam godina. Etički odbor Fife tada je Platinija kaznio i s 74.000 eura, dok je Blatter prošao nešto bolje, Švicarac je morao platiti 46.295 eura.

Zanimljivo, Blatter i Platini su bili nerazdvojni, Sepp je dugo vremena najavljivao upravo Michela kao svog nasljednika, ali Platini nije uspio doći na njegovo mjesto. Kada je voda došla do grla, Blatter je prvi optužio Platinija izjavivši kako je i on imao svoje prste u cijelom predizbornom i izbornom procesu. Michael je uzvratio:

- On je najveći egoista kojeg sam vidio u svom životu. Mislio je da će ostati vječno kao predsjednik FIFA-e. To je bila njegova želja. Prema posljednjim francusko financijsko tužiteljstvo istražuje "navodna aktivna i pasivna djela podmićivanja službenika" oko dodjele domaćinstva informacijama iz francuskih medija. Platini će uskoro biti saslušan u Nanterreu.

Kopirati
Drag cursor here to close