Kad umirovljenici profitiraju

Mladi Norvežanin donio profit državnom mirovinskom fondu

Norveški državni mirovinski fond je od 2018. godine vlasnik 1,04 posto dionica Borussije, a nakon što su Milijunaši za Božić potpisali Haalanda, vrijednost njihovih dionica porasla je za 260.000 eura.
Sport / Nogomet | 28. 01. 2020. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: dpa / Erling Haaland (Borussia Dortmund)

S više od 800 milijardi eura s kojima raspolaže, Mirovinski fond Kraljevine Norveške najveći je državni fond na svijetu.

Između ostalog, iz tog se fonda financira i eksploatacija nafte u Sjevernom moru, a stalnim ulaganjima fonda samo jača. Krajnji je cilj jednoga dana biti spreman za vrijeme ''nakon nafte'', jer nalazišta crnoga zlata imaju svugdje, pa i tamo, ipak ograničene resurse.

Zanimljivo je, međutim, da je ovaj mirovinski fond proteklih dana zaradio i na transferu svog mladog zemljaka Erlinga Haalanda u dortmundsku Borussiju. Uostalom, ovaj je momak za 56 minuta igre postigao čak pet golova!

Naime, oni su od 2018. godine vlasnici 1,04 posto dionica Borussije, a nakon što su Milijunaši za Božić potpisali Haalanda, vrijednost njihovih dionica porasla je za 260.000 eura.

Kao dioničarsko društvo, Borussia Dortmund nije samo nogometni klub, nego uspješna tvrtka. Oni očito imaju uspjeha kod investitora, kako zbog pametnih transfera, tako i zbog dobrih rezultata u njemačkoj ligi i Ligi prvaka.

Menadžeri norveškog mirovinskog fonda pokazuju kako imaju dobar nos za investiranje.

Kopirati
Drag cursor here to close