Collin Martin

Mladi američki nogometaš objavio da je homoseksualac

Collin Martin je inače drugi američki profesionalac koji je javno obznanio svoju homoseksualnost. Prvi je to 2013. godine učinio Robbie Rogers (31) iz LA Galaxyja.
Sport / Nogomet | 30. 06. 2018. u 10:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki profesionalni nogometaš Collin Martin (23) objavio je da je homoseksualac i odmah dobio silnu podršku od svoga kluba Minnesota United.

"Ovim putem prvi put javno objavljujem da sam homoseksualni nogometaš u Major League Soccer", napisao je Collin Martin, inače bivši mladi reprezentativac SAD-a.

Prethodno je o tome obavijestio članove svoje uže obitelji i neke klupske kolege.

Njegov je klub odmah započeo široku kampanju potpore svome članu.

Minnesota United popratila je iskorak svoga nogometaša s nekoliko simboličnih akcija. Tako su utakmicu protiv kluba Dallas FC, igranu u subotu, proglasili za „Pride Night“ (noć ponosa). Minnesotini igrači nosili su na leđima brojeve u bojama duge, što je simbol homoseksualaca, a jednake boje i kapetanska vrpca.

Povjerenik američke profesionalne nogometne lige (MLS), Don Garber, kazao je kako se divi Collinovoj hrabrosti, ponosni su na njega i podršku koju mu daje nogometna zajednica.

Cilj ove široke podrške igraču koji je ''izišao iz ormara'' ukazati na potrebnu toleranciju i jednak tretman sportaša homoseksualaca.

Collin Martin je inače drugi američki profesionalac koji je javno obznanio svoju homoseksualnost. Prije je to učinio Robbie Rogers (31) iz LA Galaxyja. On je 2013. probio ovaj tabu, a prošle je godine završio aktivnu igračku karijeru.

U europskom nogometu je prije četiri godine snažno odjeknula objava bivšeg njemačkog reprezentativca Thomasa Hitzlspergera (36), koji je također javno kazao da je homoseksualac. On je to, doduše, objavio tek nakon završetka profesionalne karijere.

Hitzlsperger je trenutačno angažiran kao stručni komentator Mundijala kojeg za područje Njemačke prenose javne televizijske kuće ARD i ZDF.

Kopirati
Drag cursor here to close