Ja se zovem Wamangituka

Mlada zvijezda njemačkog Stuttgarta igra pod lažnim imenom?

L'Equipe navodi kako je Silas Wamangituka prilikom potpisivanja ugovora početkom 2018. godine posjedovao putovnicu na sadašnje ime, a schengensku vizu je u lipnju 2017. godine zatražio pod imenom Silas Mvumpa Katompa.
Sport / Nogomet | 13. 12. 2019. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Silas Wamangituka ili Mvumpa Katompa? (bijeli dres)

Mladi nogometaš Silas Wamangituka (20) velika je zvijezda njemačkog proslavljenog kluba VfB Stuttgart, koji se ove godine natječe u drugoj Bundesligi.

Stuttgart je mladića porijeklom iz Konga prošloga ljeta za osam milijuna eura kupio od francuskog drugoligaša Paris FC.

Međutim, utjecajni sportski list L'Equipe piše kako postoje očite sumnje u stvarni identitet Wamangituke, pozivajući se na jedno pismo Maxa Mokeyja Nza-Ngija, predsjednika kongoanskog kluba Football Club MK upućeno francuskom klubu.

Navodno je predložio nagodbu kako bi se zataškala prijevara prilikom transfera njihova igrača Mvumpe Katompe Silasa u Paris FC pod lažnim imenom Silas Wamangituka. 

Prema istom izvoru je šef afričkog kluba predložio da mu se osigura deset posto od sljedećeg transfera 'njegova' igrača putem pariškog drugoligaša.

L'Equipe piše kako je predsjednik kongoanskog nogometnog kluba uvjeren da se radi o momku kojeg je trenirao 2025. godine i koji se zvao Mvumpa Katompa.

Katompa je, navodi list, igrao za mlađe selekcije Kongoa, a onda je odjednom ''nestao s radara''. Rođen je na isti datum kao Wamangituka, ali godinu dana ranije.

U najmanju je ruku neobično da se nadareni mladi nogometaš, koji je nastupao i za mlađe reprezentacije svoje zemlje, odjednom izgubi iz nogometnih almanaha.

L'Equipe pretpostavlja kako se Wamangituka vjerojatno poslužio 'trikom' kad je potpisao za francuski niželigaški klub Olympique Alès, jer je u tom trenutku imao ugovor s još nekim. Iz Alèsa je kasnije prešao u Paris FC pa nakon toga u Stuttgart.

List navodi kako je Silas Wamangituka prilikom potpisivanja ugovora početkom 2018. godine posjedovao putovnicu na sadašnje ime, a schengensku vizu je u lipnju 2017. godine zatražio pod imenom Silas Mvumpa Katompa.

Povodom pisanja francuskog lista o mogućoj prijevari mladog nogometaša, glasnogovornik Stuttgarta je kazao kako su sinoć pročitali ovu vijest i kako sad prvo pokušavaju steći punu sliku o svemu.

Foto: VfB Stuttgart / Sportski direktor Stuttgarta  Sven Mislintat i Silas Wamangituka prilikom potpisa ugovora

L'Equipe piše također kako su neki francuski klubovi, za razliku od njemačkog Stuttgarta, odustali od angažiranja Wamangituke, bez obzira na njegov nogometni talent, upravo zbog dvojbi u vezi s njegovim stvarnim identitetom i godinama starosti.

Zanimljivo, ovo je već treći slučaj u njemačkoj 'Zweiti' gdje se sumnja u identitet mladih nogometaša iz Afrike. Naime, Bakery Jatta iz HSV-a također je prozivan za krađu identiteta.

Bild je u kolovozu pisao kako se izbjeglica iz Gambije koji je 2015. godine došao u Njemačkoj zapravo zove Bakary Daffeh, a ne Jatta, i nije mu 21 godina, nego je dvije godine stariji.

Nakon slučaja Bakery Jatta u medijima odmah počelo provlačiti i ime Ousmana Manneha, igrača Werdera iz Bremena. On je također došao iz Gambije, a neki su se zapitali može li se vjerovati njegovom identitetu i godinama starosti? Manneh se vodi kao 22-godišnjak i također je došao 2015. kao izbjeglica.

Kopirati
Drag cursor here to close