Barcelona

Messi, ter Stegen i Rakitić su ključni Valverdeovi ljudi

Prije samo godinu dana Rakitić nije imao kontinuitet u Barci, a trener Luis Enrique vadio ga je često iz igre bez vidljivog razloga. Dakako, sve je to vodilo i padu njegove forme.
Sport / Nogomet | 27. 12. 2017. u 23:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najutjecajniji španjolski (preciznije - madridski) mediji ostali su prilično zatečeni i, reklo bi se, nespremni na ovakvu dominaciju Barcelone u LaLigi. Budući je u prvenstvu nastupila zimska stanka, počele su se pojavljivati prve analize momčadi Blaugrane kakvu vidi trener Ernesto Valverde.

Na samome početku sezone se činilo kako će Valverdeu trebati neko vrijeme da igrače navikne na svoj stil i taktiku, te da ujedno osjeti i njihov ritam i dotadašnje navike. Kako je Real u prethodnoj sezoni osvojio većinu titula, činilo se da će to biti još jedna sezona s dominacijom Madriđana.

Ali, što je prvenstvo odmicalo, to se jasnije vidjelo da Valverdeova Barcelona uistinu nema značajnijih problema s bilo kojim protivnikom iz LaLige.

MARCA zaključuje kako je posve jasno da su tri ključna Valverdeova čovjeka: Messi, ter Stegen i Rakitić.

Lionel Messi, Marc-Andre ter Stegen i Ivan Rakitić su jedina trojica nogometaša koji su igrali u svih 17 utakmica. Dakako, kao najveća zvijezda i čovjek sa svim mogućim slobodama u igri, Messi ne samo da je igrao sve utakmice, nego je odigrao i sve minute u dosadašnjih 17 kola.

Što se tiče Ter Stegena, ne može se reći kako je on iznenađenje, ali u prošloj je sezoni na nekim utakmicama pokazao i određene slabosti. Ove su sezone njegove obrane u nekim situacijama za tim bile ključne, posebice jer je u nekoliko navrata spašavao svoj tim.

Messi i ter Stegen su aktualni nositelji trofeja Pichichi (najbolji strijelac) i Zamora (najbolji vratar), stoga nije nikakvo čudo da se trener na njih redovito oslanja.

Međutim, igrač koji upotpunjuje najvažniji Barcin trio - Ivan Rakitić - pomalo je iznenadio mnoge, odnosno došao je iz drugog plana u taj trijumvirat.

Hrvat je, piše Marca, postao ključnim igračem za Valverdea, jer mu daje balans u sredini terene, a kao izvanredan igrač taktike, uvijek je na pravome mjestu.

Osim toga, Rakitić je postao i važan pratitelj Sergija Busquetsa, koji je protekle sezone sam morao pokrivati veliki prostor i sam se izboriti.

Sad, kad mu Rakitić pomaže, situacija se promijenila, a njih su dvojica na terenu postali nerazdvojni.

Još jedan važan segment koji ukazuje na posebnu važnost Rakitića je njegov individualni napredak u ulozi središnjeg veznjaka, a Valverde mu je vratio samouvjerenost koja mu je možda dijelom nedostajala u protekle dvije sezone.

Prije samo godinu dana Rakitić nije imao kontinuitet u Barci, a trener Luis Enrique vadio ga je često iz igre bez vidljivog razloga. Dakako, sve je to vodilo i padu njegove forme.

Da Valverde ne želi igrati bez Rakitića ukazuje i podatak kako Hrvat nije igrao samo na jednoj, prilično nevažnoj utakmici. Bilo je to u Copa del Rey natjecanju, kad je Barcelona igrala s timom Real Murcije, koji se, naravno, ne može nositi ni s drugim timom Katalonaca.

Messi najskuplji igrač u povijesti

Na najnovijoj listi vrijednosti nogometaša koju donosi Transfermarkt.de, Lionel Messi najskuplji je igrač u povijesti. Njegova je tržišna vrijednost skočila sa 120 na 180 milijuna eura. Messi je zasigurno dostojan takvoga skoka, ali vrijednost je korigirana i u skladu s najnovijim tržišnim trendovima, posebice s obzirom na činjenicu da je Neymar prodan za 222 milijuna eura.

S obzirom da će Messi u idućih pet godina zaraditi 100 milijuna, onaj tko bi ga želio kupiti, mora uzeti u obzir dvoje gornje brojke - njegovu tržišnu vrijednost i njegovu zaradu. A to je tek minimum onoga što bi netko trebao kalkulirati želi li Messija.

Ivan Rakitić je zadržao svoju vrijednost od 45 milijuna eura, dok je vratar Barcelone ter Stegen puno vrjedniji u odnosu na ranije (skok s 15 na 40 milijuna).

U LaLigi se povećala i vrijednost nekih drugih zvijezda, tako da je Ronaldova tržišna vrijednost 120 milijuna (naprema 100 u prethodnome vrednovanju), a Griezmann je skočio s 80 na 100 milijuna.

Tržišne vrijednosti porasle su i Toniju Kroosu (sa 60 na 80), Ousmaneu Dembéléu (sa 28 na 80), Iscu (s 35 na 75), Busquetsu (sa 60 na 80), Saúlu Ñíguezu (s 35 na 70), Kokeu (s 55 na 70), Marcu Asensiju  (s 20 na 50),(Janu Oblaku (s 35 na 50) itd.

Na vrijednosti su izgubili Luis Suárez (s 90 pao na 85), Gareth Bale (s 80 na 75) i Karim Benzema (sa60 na 50 milijuna).

Vrijednost Luke Modrića prema Transfermarktu ostala je 40 milijuna, Matea Kovačića 25, a Šime Vrsaljka 20 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close