U21

Marinović: Igrači će sigurno dati maksimum

U prošlom ciklusu kvalifikacija, mlada reprezentacija BiH je skoro napravila podvig, do posljednjeg susreta je bila u igri za baraž. Nije uspjela, a nova prilika su kvalifikacije za Euro 2021 godine.
Sport / Nogomet | 15. 10. 2019. u 12:19 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opet, valjda kao po nekoj tradiciji, nastupi mlade reprezentacije ostaju u sjeni, A selekcije, iako je protivnik danas izabranicima Vinka Marinovića na Bilinom polju aktualni vice prvak Europe Njemačka. U prošlom ciklusu kvalifikacija, mlada reprezentacija BiH je skoro napravila podvig, do posljednjeg susreta je bila u igri za baraž. Nije uspjela, a nova prilika su kvalifikacije za Euro 2021 godine. Za sada se stvari razvijaju prema očekivanju. Osvojena su tri boda protiv Moldavije, jedan u Belgiji, međutim pravi ispit trenutačnih vrijednosti ove selekcije stiže danas u Zenici.

Njemačka je na posljednjem prvenstvu igrala finale u kojem je poražena od Španjolske s kojom je zanimljivo, odigrala i posljednju, kontrolnu utakmicu prije dolaska u Zenicu. U tom susretu nije bilo pobjednika, završilo je 1:1. Stefan Kuntz je utakmicu počeo u formaciji 4-3-3, Janni Serra igrač drugoligaša Holstein Kiela je bio prvi izbor u vrhu napada. Njemu su pomagali lijevo Makana Baku koji također nosi dres Kiela, odnosno desno kapetan Johannes Eggestein. Iza njihovih leđa na poziciji prednjeg veznog je igrao Adrian Fein igrač HSV-a.

''U Zenicu dolazimo pobijediti, uzeti tri boda. Ako na terenu sprovedemo sve ono što od nas bude tražio naš trener, onda problema neće biti. Ono što je sigurno čeka nas teška utakmica i morat ćemo biti na vrhunskom nivou, svaki igrač pojedinačno'', tvrdi Fein.

Na utakmici protiv Španjolske priliku je od prve minute dobio i jedan od onih mlađih igrača, Josha Vagnoman dok je Jordan Beyer (Borussia Mönchengladbach) prekomandiran u selekciju U20. Josha igra na poziciji lijevog bočnog u zadnjoj liniji.

''Španjolska je bila dobar test za nas, a sada na red dolazi utakmica protiv BiH. Želimo nastaviti tamo gdje smo stali nakon Velsa, kratko poručuje'', selektor Kuntz.

Tijekom pripremnog perioda, izbornik Vinko Marinović je imao manjih problema, Čelikovića je mučila temperatura, napadača Demirovića manja povreda, ali će obojica biti spremni za današnji duel.

''Dobro smo radili u ovom pripremnom periodu i svi igrači su spremni. Sigurno je da je Njemačka među prve dvije reprezentacije u Europi u omladinskom nogometu i moramo to respektirati. Vidjet ćemo koliko ćemo neke stvari s treninga uspjeti da prenesemo na teren. Igrači su motivirani i uvjeren sam da će pružiti maksimum. I Belgija je kvalitetna selekcija, a mi smo uspjeli odigrati 0:0. Taj rezultat svakako utječe na selekciju, daje određenu dozu samopouzdanja, ali za uspjeh u ovoj utakmici svi igrači će morati dati maksimum. Utakmice kao što je ova protiv Njemačke, kao što je bila ona kontra Belgije pokazuju nam koliko može ova selekcija. Svi vjerujemo da može puno, iako treba znati da su kvalifikacije za selekcije do 21 godine teške, imate jako malo prostora za ispravljanje nekih grešaka, samo oni najbolji idu na završni turnir. Na nama je da se borimo, da probamo napraviti nešto više u odnosu na prošli ciklus'', naglašava Marinović.

Današnji susret mladih reprezentacija BiH i Njemačke će biti tek četvrti službeni. Treći kvalifikacijski. Posljednji put su se ove dvije selekcije sastale u ciklusu kvalifikacija za Euro 2013. godine. U prvoj utakmici koja je igrana u Ingolstadtu, 6. oktobra 2011. godine. Njemačka je slavila s laganih 3:0. Peniel Mlapa, Sebastian Neumann i Lewis Holtby su bili kreatori trijumfa. U tom trenutku dres reprezentacije BiH su nosili između ostalih Edin Višća, Srđan Grahovac, Muhamed Bešić, Goran Zakarić, kapetan je bio Nemanja Bilbija. Na kraju ciklusa upravo su na stadionu Asim Ferhatović ove dvije selekcije ponovo ukrstile koplja. Nezadrživ je bio Milan Đurić koji je tri puta savladao sadašnjeg golmana Arsenala Bernda Lenoa. BIH je imala veliku prednost 3:1, na kraju je Moritz Leitner izjednačio na 4:4 tri minute prije kraja. Njemačka je zauzela prvo mjesto u grupi s 28 bodova, BiH koju je s klupe predvodio Vlado Jagodić je imala 20. Iz te selekcije u A reprezentaciji su se do danas zadržali Muhamed Bešić i Edin Višća.

Prvi susret mladih reprezentacija BIH i Njemačke svakako dobro pamte i jedni i drugi. Radilo se o prijateljskoj utakmici na Bilinom polju 10. oktobra 2002. godine. Jermaine Jones je doveo Njemačku u vodstvo, a onda je krenulo na drugoj strani. Blatnjak, dva puta Terkeš,Grujić i Muslimović su kreirali jedan od najtežih poraza mlade njemačke reprezentacije ikada. Ibro Zukanović je predvodio mladu reprezentaciju s klupe, dok su se na terenu u prvoj postavi našli Avdukić, Jahić, Trivunović, Mirvić, Berberović, Grujić, Bučinski, Pelak, Blatnjak, Stajić te Terkeš. Izbornik Njemačke je bio legendarni Jürgen Kohler.

Kopirati
Drag cursor here to close