Higijena Hrvata

Mamić: Presuda krivotvorina i montaža, afera SMS međustranački obračun

"Nije zločinačka rabota INA, Uljanik, nego smo mi u sportu zločinačko udruženje. Ta je kvalifikacija iskorištena samo da bi bila zvučna", dodao je Dinamov savjetnik.
Sport / Nogomet | 03. 12. 2018. u 19:49 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dinamov savjetnik Zdravko Mamić nazvao je u ponedjeljak krivotvorinom i montažom presudu kojom je nepravomoćno u Osijeku osuđen na 6,5 godina zatvora te je predstavio žalbe koje su pripremili njegovi odvjetnici, a na podužoj konferenciji za novinare komentirao je i aferu SMS ustvrdivši kako se radi o "međustranačkom obračunu" u kojemu je osumnjičeni Franjo Varga bio "opsjednut" time da uništi Milijana Brkića.

„Sve je u mome procesu krivotvorina i montaža, napravljena na konstrukcijama i lažima. To nije presuda, jer je pisano ono što su tražiti tužitelji. Bolje je bilo prijeki sud izreći", rekao je Mamić u Međugorju na konferenciji za novinare koja je okončana psovkama i uvredama između novinara i Dinamova savjetnika i bjegunca od hrvatske pravde.

Foto: Bljesak.info / Zdravko Mamić

Mamić, koji je nepravomoćno u lipnju osuđen na 6,5 godina zatvora zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz nogometnog kluba Dinamo i koji je prije izricanja presude pobjegao u BiH, iznio je tvrdnje kako su suci u Županijskom sudu u Osijeku bili ucijenjeni da donesu osuđujuću presudu protiv njega bez obzira što nisu imali dokaze. Pri tome je naveo i neke od prigovora njegovih odvjetnika poput toga, primjerice, da je osuđen za kazneno djelo povezano s hrvatskim nogometašima Dejanom Lovrenom i Lukom Modrićem na tri godine zatvora, iako ga Državno odvjetništvo za to djelo uopće nije teretilo, te da je za vrijeme izricanja presude njegovu bratu Zoranu izrečena kazna zatvora od godinu i deset mjeseci, dok je u pisanom dijelu presude navedena kazna od dvije godine. Mamić je posve uvjeren kako će u drugostupanjskom postupku ova presuda pasti.

"Takva drakonska kazna zaslužuje da bude napisana po zakonu, a ne da se tako igra s ljudskim sudbinama. Ovdje će biti jedno od najsramotnijih ukinuća presude u povijesti“, dodao je.

Naveo i kako je Županijski sud u Zagrebu utvrdio da Modrić nije lagao vezano za detalje transfera, dok je pak pred Županijskim sudom u Osijeku proglašen nevjerodostojnim svjedokom, prenosi Hina.

"Napravili su sramotu i ruglo. Za vrijeme postupka podigli su i optužnicu protiv Lovrena i Modrića. Sudovi u Zagrebu, općinski, a i županijski, kažu da je Luka Modrić govorio istinu. Što ćemo sada, gdje su oni koji sada tvrde da sam pravdu trebao tražiti iz osječkog zatvora", upitao se Mamić. Nazvao je sramotnim što je sud posve ignorirao stajališta prof.dr.sc. Jasne Omejec, bivše predsjednice Ustavnog suda, doc. dr. Zorana Burića, Viktora Gotovca, koji su osporavali navode optužnice, a napose njezino neovlašteno zastupanje.

"Jesmo li se za takvu pravnu državu, jesmo li se za takvu Hrvatsku borili", rekao je Mamić i naveo kako je u drugoj optužnici za 'zločinačko udruživanje', koja se protiv njega sprema, pravno stajalište napisali voditelj katedre kaznenog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu Davor Derenčinović i Leo Cvitanović, u kojemu su upozorili da su se tužitelji pozvalo na pogrešne odredbe zakona u pogledu postojanja zločinačkog organiziranja. 

"Nije zločinačka rabota INA, Uljanik, nego smo mi u sportu zločinačko udruženje. Ta je kvalifikacija iskorištena samo da bi bila zvučna", dodao je Dinamov savjetnik.

Foto: Bljesak.info / Zdravko Mamić

Na konferenciji za novinare Mamić je potvrdio kako je imao kontakte s Franjom Vargom, MUP-ovim stručnjakom kojega se povezuje s aferom SMS i kompromitiranjem vodećih državnih dužnosnika. Pojasnio je kako mu je u više navrata dao 200.000 eura za informacije tko je iscrtao svastiku na Poljudu, ali i tko je sudjelovao u namještanju njegove osude.

"Rekao mi je da ima još nešto važnije. Imao je informacije kako se radi pritisak na suđenje. Počeo mi je to slati. Molio me stalno da mu pomognem. Kuća pod ovrhom, bio je bolestan. Vargi sam isporučio skoro 1,5 milijuna kuna, oko 200.000 eura, i to isključivo s jednim ciljem jer je meni njega bilo žao", rekao je Zdravko Mamić. On je, po osobnim tvrdnjama, sva saznanja koja je dobio od Varge podijelio s policijom i DORH-om. Potvrdio je i da je iz Dinama isplaćen dio pomoći Vargi jer on iz Međugorja nije imao drugog načina poslati pomoć, ali je dodao da je njegov brat Zoran kasnije izmirio sve obveze.

Mamić je uvjeren kako je afera SMS povezana s unutarstranačkim ratom u vladajućoj stranci. 

„Ja sanjam da se ta afera raščisti zbog higijene Hrvata. Ja sam postao sredstvo preko kojega se pokušava  kompromitirati vladajuća stranka. To je borba koja je isključivo služila za međustranačke i ljudske obračune. Varga je bio opsjednut da uništi Milijana Brkića", rekao je Mamić. Pri tome je rekao kako se njegovi dojmovi ne podudaraju s onim što su mediji objavljivali u ovoj aferi.

Kopirati
Drag cursor here to close