Nogometni zviždač

Football Leaks: Mađarska odobrila izručenje hakera Ruija Pinta Portugalu

Rui Pinto na sudu u Budimpešti kazao je da nije kriv za ono što ga Portugal tereti i naglasio kako bi njegovo izručenje ugrozilo istrage o nepravilnostima u nogometu.
Sport / Nogomet | 05. 03. 2019. u 17:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarski sud je u utorak odobrio izručenje portugalskog hakera Ruija Pinta, glavnoga izvora afere “Football Leaks” koja je u nekoliko europskih zemalja dovela do istraga o protuzakonitostima u nogometu.

Pinto (30), kojeg njegovi odvjetnici nazivaju “vrlo važnim europskim zviždačem”, uhićen je 16. siječnja u Budimpešti po europskom uhidbenom nalogu izdanom u Portugalu, Pintovoj domovini koja ga tereti za “pokušaj ucjene i krađu podataka”.

Rui Pinto na sudu u Budimpešti kazao je da nije kriv za ono što ga Portugal tereti i naglasio kako bi njegovo izručenje ugrozilo istrage o nepravilnostima u nogometu.

“Nisam počinio djela koja za koja me optužuju, nisam ništa zaradio od onoga što sam učinio, a to sam učinio za opće dobro, za otkrivanje korupcije u europskom nogometu”, rekao je.

Sutkinja Judit Csiszar je, međutim, presudila da ne može odbiti europski uhidbeni nalog u ime “povjerenja među europskim zemljama”.

Rui Pinto, koji je od uhićenja u kućnom pritvoru, i njegovi odvjetnici odmah su najavili žalbu vrhovnom sudu.

Iz mađarskog glavnog grada, gdje živi od 2015., Pinto je hakirao milijune dokumenata koji, kako tvrdi, razotkrivanju nepoštenje nogometne industrije.

Javnost i istražiteljima tako je pokazao dokaze o mehanizmima izbjegavanja plaćanja poreza, sumnje na prijevare i korupciju u koje su upleteni najpoznatiji svjetski nogometaši i nogometni čelnici.

Football Leaks do danas je najveće curenje informacija iz svijeta iza nogometne lopte.

Među mnogim slučajevima koji se pripisuju Pintovim otkrićima su i porezne nevolje Cristiana Ronalda, rasni kriteriji PSG-a u regrutiranju novih igrača, zatvaranje oka UEFA-a na kršenje financijskog fair-playa PSG-a i Manchester Cityja.

Tim se dokumentima sada bave pravosuđa nekoliko europskih zemalja.

Portugal, međutim, Pinta optužuje za krađu podataka, među ostalim i portugalske države, i pokušaj ucjene investicijskog fonda Maltese Doyen, jednog od najvećih “igrača” na europskom nogometnom tržištu, prije nego što je sa svojim dokumentima izašao u javnost.

Pinto priznaje da je kontaktirao s tim fondom 2015., ali tvrdi da je to bilo samo kako bi ih “ispipao”, bez ikakvih nezakonitih namjera.

Kazao je i da nema povjerenja u portugalske vlasti. “Oni su pristrani. U njihovom je interesu da mi se nešto dogodi, izravno ili neizravno”. Tvrdi i da je primio brojne prijetnje smrću.

Budimpeštaski sud, pak, smatra da njegova osobna sigurnost u Portugalu nije ugrožena.

Kopirati
Drag cursor here to close