Sjećanje na ''Laku konjicu''

Mađari ulažu milijarde kako bi povratili staru slavu

''Teško da će se pojaviti novi Ferenc Puškaš, ali...''
Sport / Nogomet | 24. 03. 2019. u 10:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađari još uvijek žive od sjećanja na ''Laku konjicu'' koja je dominirala svjetskim nogometom, no posljednjih godina ulažu gotovo nevjerojatne iznose u nogomet, ali i ostale sportove.

Mađari toliko žele nadoknaditi izgubljeno vrijeme, da je obnova nogometa i povratak stare slave postala misija njihovog premijera Viktora Orbana.

Impresivne brojke

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker nedavno je pozvao hrvatske političare i gospodarstvenike da posjete Mađarsku kako bi se uvjerili kako to ovdje rade, a brojke su zaista impresivne.

Prema posljednjim procjenama za vrijeme vlade aktualnog premijera Orbana od 2010. potrošeno je oko 5,8 milijardi dolara na sport i sportske projekte. Međutim, ta sredstva nisu potrošena iz proračuna, već su velike korporacije donirale sredstva kroz sustav poreznih olakšica, piše Hina.

Od tog novca oko 900 milijuna dolara je otišlo u nogometne klubove, saveze i organizacije, a još 1,4 milijarde na izgradnju stadiona ili njihov renoviranje.

Stadion Groupama Arena na kojem će Hrvatska u nedjelju igrati protiv Mađarske otvoren je u kolovozu 2014. godine na mjestu na kojem se nalazio stadion Alberta Floriana. Izgradnja stadiona stajala je nešto više od 40 milijuna eura.

Izgrađen je i novi stadion u Debrecenu kapaciteta 20.000 gledatelja za oko 35 milijuna dolara, MTK je u Budimpešti izgradio stadion za 5.000 gledatelja za oko 20 milijuna dolara. Novi stadioni su napravljeni u Miskolcu, Szekesfehervaru, Szombathelyju, Paksu, Kisvardu....

Novi stadion

Novi stadion i to za 3.800 gledatelja je izrađen i u Felcsutu, mjestu sa 1.800 stanovnika u kojem je Orban proveo mladost. Na Pancho Areni igra Puškas Akademija i izgradnja je stajala oko 13 milijuna eura.

Pri kraju su i radovi na novom nacionalnom stadionu "Ferenc Puskas" na kojem će se igrati četiri utakmice Europskog prvenstva 2020. godine. Stadion će imati 67.000 mjesta, a izgradnja će stajati oko 600 milijuna eura. Sve vrijeme, opozicija optužuje Orbana za trošenje novaca na unaprijed izgubljenu stvar i na korupciju.

U Mađarskoj se nadaju kako će silna ulaganja u stadione i kampove probuditi mađarski nogomet koji već godinama živi od sjećanja na slavne dane.

"Teško je vjerovati da će se pojaviti novi Ferenc Puškaš, no bilo bi sjajno kada bi se reprezentacija barem približila rezultatima koje je postizala u prošlost", kažu nam u Budimpešti.

Strah i trepet 50-tih

Mađarska se 2016. nakon 30 godina plasirala na veliki turnir. Sudjelovala je na posljednjem Europskom prvenstvu 2016. u Francuskoj i prošla skupinu ispred Portugala, kasnije osvajača uropske krune. Prije toga Mađari su nastupili na SP-u 1986. u Meksiku, piše Hina.

No, Mađari su 50-tih godina prošlog stoljeća bili ''strah i trepet'' i pravo je čudo što nisu osvojili svjetski naslov.

Svijet ih je zapamtio 1953. kada su na Wembleyju ''razmontirali'' Engleze sa 6-3. To je bio prvi domaći poraz Engleza nakon više od 50 godina.

Od 1950. do 1954. mađarska ''Laka konjica'' je nanizala 33 susreta bez poraza. Na World Cup u Švicarskoj 1954. Mađari su doputovali kao apsolutni favoriti, no u finalu su izgubili od SR Njemačke 2-3 premda su vodili sa 2-0. Prije toga u skupini su dobili Njemačku sa 8-3. Pobjeda 'elfa' u finalu nazvana je 'čudo u Bernu', a o toj utakmici snimljen je film, a pisane su i knjige. Za mnoge je njemačka pobjeda jedno od najvećih senzacija u povijesti svjetskih prvenstava.

Mađarska je igrala u finalu SP-a u 1938. izgubivši od Italije. Sa EP-a imaju broncu iz Španjolske 1964. dok su na olimpijskim igrama osvojili tri zlata (1952, 1964, 1968), te po srebro (1972) i broncu (1960).

Kopirati
Drag cursor here to close