Feđini specijali

Marcelo Bielsa: Luđak je uspio, ludnica je sada u Leedsu

''Sa sobom sam uzeo knjige koje sam želio pročitati. Izdržao sam tri mjeseca. U tom periodu sam pričao sam sa sobom, nakon čega sam shvatio da je vrijeme da se vratim na posao'', govorio je u svom stilu Bielsa.
Sport / Nogomet | 18. 07. 2020. u 13:17 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je posljednji put Leeds igrao Premiership, Marcelo Bielsa je pripremao reprezentaciju Argentine miljama daleko za nastup na Copa Americi. Dvije godine ranije je glavom razbijao ormariće u svlačionici Miyagi stadiona nakon što je njegova Argentina ostala u skupina iza Švedske i Engleske, bez nokaut faze. Tri mjeseca ga nije bilo nigdje, završio je u nekakvom manastiru bez telefona i televizije.

''Sa sobom sam uzeo knjige koje sam želio pročitati. Izdržao sam tri mjeseca. U tom periodu sam pričao sam sa sobom, nakon čega sam shvatio da je vrijeme da se vratim na posao'', govorio je u svom stilu Bielsa koji će još izgubiti finale Cope te uzeti zlatnu medalju na Olimpijadi iste, 2004. godine. Reprezentaciju Argentine je uskoro napustio, da bi preuzeo Čile, a u Europu stiže 2011. godine. Athletic Bilbao, Marseille, Lazio bile su njegove usputne stanice prije nego što se skrasio u Engleskoj.

Samo ga pusti da radi

Te sezone je Leeds završio na 13. mjestu, čelnici kluba su prvog lipnja otpustili trenera Paula Heckingbottoma nakon samo četiri mjeseca odlučivši kako ovoga puta na klupi žele vidjeti svjetski poznato ime. Bielsa je svakako odgovarao tom profilu.

''Daj mi potpunu slobodu u radu, ubaci mi krevet u kancelariju, i čekiraj mi kartu. Sutra stižem na Otok'', poručio je tada Bielsa Andrei Radrizzaniju, prvom čovjeku Leedsa. Prethodno je u pregovorima oko preuzimanja momčadi na pitanje Leedsovih izaslanika što zna o prvenstvu, ligi, ponudio na papirima sve formacije koje koriste preostale momčadi Championshipa. Baš kao što ih je iznenadio planovima i idejama o promjenama koje su važne za njegove igrače u trening centru.

''Ranije u trenerskoj karijeri imao sam nekoliko prilika raditi na Otoku, no nije bio pravi trenutak. Sada sam dočekao projekt koji me zainteresirao, Leeds je klub velike povijesti i vrlo sam sretan kako se riješila situacija s pregovorima'', rekao je tada "El Loco" koji je počeo svoj posao u kojem je bilo najvažnije da njegova momčad igra onako da jednostavno nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 

Za Pepa najbolji trener na svijetu

A upravo El Loco uživa raditi i voditi autsajdere, ali na svoj način. I skoro je već prošle sezone napravio čudo. Međutim u posljednja četiri kola njegova momčad nije ostvarila niti jednu pobjedu, a onda je u play offu prokockala još jednu veliku priliku. Ove sezone je Leeds volio veliku borbu i prvi je prošao kroz cilj. Nakon 16 godina čekanja, ponovo je u društvu najboljih. Zahvaljujući El Locu.

Video: Marcelo Bielsa

''Moje divljenje Marcelovim likom i dijelom je najviše moguće. On igrače čini mnogo boljima. Svi oni su mu zahvalni. Zahvalan sam mu i ja. Mnogim savjetima mi je pomogao kroz karijeru. Ljudi vole reći kako nije veliki trener jer nema puno trofeja.To je pogrešno! Neko je veliki onoliko koliko utjecaja na druge ima, kakvo nasljeđe ostavi. Zato je Bielsa najbolji trener na svijetu. Istinski genije'', voli reći nitko drugi do Pep Guardiola.

Video: Bielsa na treningu

Za Pepa najbolji, za mnoge više najčudniji. Ali Bielsa je samo svoj, tvrdoglavo svoj u svakom trenutku. Teren i igrači, to je za njega svetinja. Sve ostalo je nevažno. I to tko je s druge strane stola u nekom kafiću, je li u trenirci svoje momčadi došao u market ili recimo na proslavu stogodišnjice kluba. Njemu to ništa nije važno. Leeds je preuzeo jer to bio klub velikog imena čija je navijačka baza bila gladna pravih rezultata. Klub i grad koji su ga kao romantičara podsjećali na njegov Rosario i momčad Newell’s Old Boysa čiji se stadion zove upravo po njemu. Stadion je imenovan po njemu, a Bielsa je prije dvije godine uložio više od dva milijuna funti vlastitog novca za financiranje potpuno novog objekta na stadionu.

''Plaćam dug, a ne dajem poklon, jer je to klub koji je stvorio mene'', pojasnio je u Bielsa koji je po dolasku u Leeds tražio da bliže trening centru u Thorp Archu, hotel je odbio, ali je zato našao stan koji je na nekih 45 minuta hodanja od trening centra.

Morate ga shvatiti, kasnije će biti puno lakše

To je bilo idealno, jer jednostavno voli hodati, međutim kako je previše vremena provodio u trening centru, prilikom obnavljana tamo je Bielsi napravljena jedna prostorija u kojoj je imao krevet, čajnu kuhinju i mali dnevni boravak. Nije bilo potrebno više, jer njegov život su stadion, momčad, treninzi.

Video: Marcelo Bielsa

Njegov nogomet temelji se na uigranim kretnjama, rotaciji, koncentraciji i improvizaciji. To je od prve sekunde treninga počeo usađivati poljuljanoj i prosječnoj momčadi engleske druge lige. Za njega Leeds nije bio nepoznanica jer je već ranije znao sve o formacijama momčadi, svaku iz 51 odigrane utakmice sezonu ranije. O svakom igraču znao je sve do najsitnijih detalja.

Video: "El Loco" Marcelo Bielsa

A igrači su morali da se naviknu na Bielsu. Na njegove metode, poput posebnih treninga jedan na jedan, posebno dijelovi kada se igra 11 na 11 bez kornera, auta, nema prekida stalno se mora biti na maksimumu. Ili recimo kada odluči sam produžiti, odnosno skratiti teren ovisno o veličini terena njegovog sljedećeg suparnika, pa onda iscrtane linije na terenu kako bi simulirao kretanje u napadu. Snažni Bielsini treninzi igrače ponekad dovedu do povraćanja, tu su višesatne analize utakmica, vaganje igrača triput dnevno i mjerenje visine trave uoči utakmica da sukladno tome odabere postavu. Utakmice obavezno prati blizu aut linije, u svom prostoru, sjedeći na kanti. Kanti koja je baš među navijačima Leedsa postala važan predmet u fan shopu i jedna od najprodavanijih stvari jer su svi navijači htjeli "Bielsinu kantu".

Video: Marcelo Bielsa: Leeds United- Small Sided Game 1x2

Ako vam to nije dovoljno, evo još nekih stvari koje oslikavaju El Loca. Na razgovor za trenera argentinskog Veleza 1997. sa sobom je ponio 51 videokazetu da lakše objasni što bi sve popravio u momčadi. Kao mlad trener je napravio mapu Argentine u 70 sekcija i vozio se u svom Fiatu 147 tražeći talente jer se bojao letenja. Prešao je 8000 kilometara. Igrače Leedsa je šokirao na jednom od treninga kada ih je upitao koliko prosječan radnik treba odraditi da bi si priuštio ulaznicu za utakmicu voljenog kluba. Odgovor je glasio tri sata, pa je stoga, Bielsa odlučio natjerati igrače da tri sata skupljaju smeće u i oko trening centra Thorp Arch kako bi vidjeli kroz što sve mora proći navijač koji želi uživo vidjeti heroje kako igraju za njegov voljeni klub. Za vrijeme korone je rekao kako će njegova momčad normalno trenirati.

Izmislio ludu formaciju

Gledajući formacije, za njega su dvije najvažnije. Jedan za koju uglavnom znamo, 4-1-4-1, dok je zbog druge dobrim dijelom i dobio nadimak "Luđak" a predstavio je još prije tridesetak godina 3-3-1-3, koju temelji na jakom presingu.

Video: The Bielsa Metod

Nije važna pobjeda, važna je ljubav prema nogometu

Kroz godine je često punio novine svojim bizarnim potezima uglavnom pravdajući nadimak El Loco. Na klupi Lazija je izdržao samo 48 sati jer se nije uspio dogovoriti s upravom oko odlaska i dolaska igrača. Dok je bio trener u Athletic Bilbau zakačio se s građevincem koji je obavljao neki posao u trening kampu. Nakon toga je u policijskoj stanici prijavio sam sebe.

''Bio sam bijesan kad sam vidio da radnici rade pogrešno neke stvari. Pa sam krenuo psovati jednom radniku. On je odgovorio jednakom razinom agresije. Bili smo u svlačionici gdje se inače presvlačim za treninge. Rekao sam mu da ide van. I nakon toga sam ga uhvatio i izbacio van. On mi je rekao da sam ga udario i da će to prijaviti Ali nije podnio nikakvu prijavu policiji. Vjerojatno su ga u tvrtki za koju radi pritisnuli da šuti. Iz toga razloga, prijavio sam sebe. Jednom prilikom je izazvao skandal kada su otkrili da je poslao špijuna na trening protivnika na što je Bielsa hladno poručio:

''Radim to već 15 godina.''

Kakav je Bielsa trenera, Englezi su najbolje vidjeli prošle sezone, u završnici kada je svaki bod bio važan. U dvoboju koji je odlučivao o potencijalnom plasmanu u Premiership, između Leedsa i Aston Ville nije bilo pobjednika. a velike kontroverze izazvao je vodeći pogodak veznjaka Mateusza Klicha koji je zatresao mrežu u trenucima kada je gostujući napadač Jonathan Kodjia ozlijeđen ležao na travnjaku. Isprovocirani takvim potezom skočili su svi igrači i stručna služba Aston Ville te je na terenu zavladao opći kaos. Legendarni nogometaš Chelseaja i aktualni pomoćni trener Aston Ville John Terry odmah se okomio na trenera domaće momčadi Marcela Bielsu, popularnog El Loca (Luđaka). Tražio je njegovu reakciju, a argentinski se stručnjak odlučio na nekonvencionalan potez. S aut-linije je viknuo svojim igračima: "Pustite im gol, pustite im gol!" Međutim, nisu svi igrači Leedsa bila za takvu odluku, došlo je do svađe, branič Leedsa Pontus Jansson nije želio pustiti gol, pa je ušao u raspravu s Bielsom. Mnogi su skloni tvrdnji da je upravo u toj utakmici Leeds ostao bez dva boda vrijedna elitnog ranga.

Video: Leeds United 1-1 Aston Villa

Sa svojim prvim klubom, Newell's Old Boysima, Bielsa je izgubio u finalu Copa Libertadores još tamo 1992. godine, Athletic Bilbao je doveo u istoj sezoni do dva finala, Kupa kralja i Europa lige, dok je jednim dijelom zaslužan i za povratak Marseillea u vrh francuskog nogometa. Sve ono što nije napravio do sada u karijeri, jeste s Leedsom na najteži mogući način kroz ludnicu zvanu Championship u ove dvije godine. Uspio je od jednog Leedsa koji je gubio identitet iz godinu u godinu posložiti momčad koja igra onako kako on želi, kako vjeruje da treba igrati i kako je to proizvod njegove ogromne ljubavi prema nogometu. Ne rezultatu koliko god vam to zvučalo luda. Ali to je El Loco, Marcel Bielsa, Luđak. Trener koji je svoje "ludilo " doveo do savršenstva.

Video: Bielsa faktor: Da li je on najbolji menadžer na svijetu?

 

Kopirati
Drag cursor here to close