Lord koji je sebi bio najbolji
Feđini specijali

Lord koji je sebi bio najbolji

Sport / Nogomet | 03. 05. 2021. u 10:55 Bljesak.info / Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izgubio sam mnogo novca, potpuno nestvaran iznos. Igrao sam jako puno pokera, od neke svoje 19 -te godine, igrao sam u protiv pravih, profesionalnih igrača. Koliko sam izgubio novca? Ne znam, teško je izračunati. Recimo nekih sedam milijuna eura, na kocku, na zabavu'', reći će bez problema, bez ikakve kočnice Nicklas Bendtner, vjerojatno najkontroverzniji igrač kojeg je ikada dala zemlja Danska.

Koji je možda mogao otići nekim drugim putem, koji je mogao samo biti igrač, dobar napadač koji je zabijao golove.

Ali Nicklas nikada nije mogao biti "samo". Imao je priliku, mogao je, ali nije. Jer je takav. A problem nije bilo recimo samopouzdanje. Naprotiv kod Nicklasa to nikada nije nedostajalo. Možda ga je za svoje godine u tom nekom periodu imao previše.

''Po mom mišljenju, ne znam zašto bi itko dvojio išta oko mene. Unutar pet godina želim biti najbolji napadač Premier lige i da me ljudi znaju kao napadača svjetskog kalibra. A to će se i dogoditi, vjerujte mi, jer kada vidim igrače oko sebe znam svoju sposobnost i ne vidim ništa što bi mi reklo da se takvo što neće dogoditi'', rekao je 2009. godine tada 21-godišnji Bendtner.

Stao na crtu Henryju

Uostalom, rijetki se recimo pohvaliti da su u Arsenalu "stali na crtu" najvećem kojeg je ovaj klub imao Thierry Henryju.

''Igrali smo na treningu 11 na 11 sa samo dva dodira, u jednom trenutku vidim kako Thierry tri puta dira loptu. " Tri dodira ", vičem. Wengerov pomoćnik Pat Rice se okreće i meni viče: "Pusti, zaboga!" Ali Henry me čuo. Okreće se u mom smjeru i stavlja prst preko usana: "Pssst" U nekoj sljedećoj akciji mene lopta udara u petu, pa u prste, ali oni kažu da su to tri dodira i uzimaju mi loptu. Ja kažem da pravila trebaju biti za sve ista. Henry mi govori da šutim, ovaj put s puno psovki. Ja njemu odgovaram, a onda on dolazi do mene, unosi mi se u lice, viče svakakve stvari. Potpuno ignorira činjenicu da trening traje. Ashley Cole i Sol Campbell se uključuju: "Nastavi, Nicklas, nastavi trčati i začepi usta." Nakon treninga Henry dolazi za mnom. Počinjemo razgovarati, prvo u svlačionici, a zatim u salonu za igrače. Dvosatni je monolog o svemu što je potrebno da bi se stiglo tamo gdje se želi. Za mene je to čast. Lijepo je od njega, ali ne nešto što je morao učiniti'', reći će Bendtner kojeg je baš Wenger doveo u Arsenal kao 16-godišnjaka još dok je ovaj igrao za razvojnu momčad FC Kopenhagena, Københavns Boldklub.

Ušao i odmah zabio

Naravno, nije odmah dobio priliku, jer je bilo nemoguće, ali je malo igrao za rezerve Arsenala, pa je odrađivao posudbu u Birminghamu, prije nego što će ga Arsenal vratiti. I znate kako je išlo s Wengerom.

Nikada nije imao problem s bacanjem u vatru mladih lavova. Igrao se 74. minut velikog derbija sjevernog Londona. Emmanuel Eboué je otišao na klupu, njega je zamijenio Nicklas Bendtner.

Nakon svega 1,8 sekundi službenog vremena, što je i dalje rekord u Premier lige, zabio je gol , za pobjedu u velikom derbiju.

Video: Lord Nicklas Bendtner - Fastest Goal by a Substitute in English Football, Arsenal vs Spurs,22-12-07.

''Bio je to pobjednički gol. I moj prvi premierligaški gol. Velika stvar, zabiti u prvoj utakmici nakon toliko malo vremena još protiv Tottenhama, ma vrhunac moje karijere'', reći će Bendtner.

Već sljedeću utakmicu je bio starter protiv Evertona pa je zaradio isključenje.

Razbijeni nosevi, automobili

Već sljedećeg mjeseca je ponovo bio na naslovnicama, jer se na utakmici "pokačio" sa suigračem Emmanuelom Adebayorom. Arsenal je gubio u polufinalu Carling Cupa od Tottenhama 1:5.

Adebayorove frustracije pronašle su izlaz na Bendtnerovom nosu. Adebayor je uskoro otišao iz Arsenala, Nicklas je tu ostao. I ne možemo reći da nije zabijao.

Naprotiv. Jeste, ali da je mogao više mogao je. Ipak, jedno vrijeme je igrao na jednoj za njega neprirodnoj poziciji, ali mu nije smetalo.

''Na to gledam kao na kompliment. Ako imate igrača koji je toliko dobar da može igrati na više različitih pozicija, onda to mora biti dobra stvar. Uvijek sam bio napadač, ali ponekad morate odraditi ulogu za momčad. Ne može to svatko ali ovu poziciju mogu igrati zbog igrača koji jesam'', mišljenja je Bendtner. Koji je ostao u Arsenalu do 2014. godine.

Video: Nicklas Bendtner - All 45 Goals

U tom periodu je uspio slupati skupocjeni Aston Martin, vozio se na trening. Neko mu je presjekao put, pa je Danac završio u polju. Automobil je uništen, ali to nije bilo bitno Nicklasu.

On je na iznenađenje prisutnih odlomio retrovizor kako bi uvjerio da nije ozlijeđen. Nije to bio običan "pregled". Skinuo je sve sa sebe.

''Izašao sam iz automobila i prvo što sam učinio bilo je provjeriti je li moje tijelo netaknuto. Bio sam toliko zabrinut da sam svukao svu odjeću kako bih bio siguran da je sve kako treba'', pojasnio je u svom stilu.

Nakon nekoliko posudbi od kojih je recimo jedna bila i u Juventus, Bendtner je otišao u Njemačku. U Wolfsburg, tamo gdje ga baš suigrači nisu shvaćali. Nisu znali ili htjeli dati loptu kada je u najboljoj poziciji.

Uglavnom, znao je sve okriviti za svoje promašaje osim sebe. Vratio se na Otok, u nekada slavni Nottingham Forest, pa onda u Norvešku, gdje je ustvari u zaključio svoju igračku karijeru.

U Rosenborgu je imao možda i najbolju statistiku jer je u 57 utakmica postigao 24 gola.

Video: Nicklas Bendtner - All Goals - Rosenborg 2017 HD

U međuvremenu je uspio zaraditi i 50 dana zatvora jer je napao taksistu. Prvo nije želio platiti račun koji je imao nekih desetak maraka, a onda je i slomio čeljust nesretnom čovjeku.

Sada želi biti trener

Danas više ne igra, karijera je završena. Sa svojom Philine Roepstorff poznatom danskom manekenkom se pojavljuje u televizijskom reality show-u.

''O nama se pišu mnoge priče, a mi često ustanovimo da se otkrije tu samo pola istine. U svojoj knjizi govorim o usponima i padovima koji su oblikovali moj život i dosadašnju karijeru, a ova je serija prirodan nastavak te priče'', govori danas Danac koji čini se kocka i dalje ali za nešto manje iznose.

''Nisam bio ovisan o kocki, znao sam se kontrolirati. Sada igram iz gušta, za puno manje uloge. Volio bih se vratiti u prošlosti i mladog samog sebe opaliti čekićem po glavi. Tako bih ga natjerao da shvati kakva mu se prilika pruža. Sigurno postoji određena doza žaljenja zbog toga što svoju karijeru nisam odveo u pozitivnom smjeru'', danas će naglasiti čovjek koji nakon svega pomalo razmišlja i o trenerskoj karijeri.

Nicklas je prošao puno toga u svom životu, danas sa svega 33 godine izgledao kao ipak nešto drugačija osoba. Iako nas možda vara, ali onda vara i sebe. Jer netko poput Lorda se ne može lako promijeniti.

Video: LORD BENDTNER FUNNY MOMENTS
Kopirati
Drag cursor here to close