Liga nad ligama

Liverpool i United žele Europsku premier ligu vrijednu pet milijardi eura

Bogati klubovi žele još veći financijski kolač od onog kojeg dobivaju u aktualnoj Ligi prvaka, a osim Redsa i Crvenih vragova, želju za sudjelovanjem u novom elitnom natjecanju iskazali su i u Arsenalu, Chelseaju, Manchester Cityu i Tottenhamu.
Sport / Nogomet | 20. 10. 2020. u 22:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Liverpool FC / Liverpool i Manchester United su kao pas i mačka, ali novac može sve...

Želja za osnutkom Europske super lige u kojoj bi se natjecali samo financijski najmoćniji klubovi sve je bliže.

Inicijativa postoji već neko vrijeme, a kako prenosi Sky Sports, Liverpool i Manchester United prvi su koji su dali zeleno svjetlo za osvnianje Europske Premier lige u kojoj bi se natjecala samo elita iz najjačih europskih liga, van okvira UEFA-ine Lige prvaka.

Bogati klubovi žele još veći financijski kolač od onog kojeg dobivaju u aktualnoj Ligi prvaka, a osim Redsa i Crvenih vragova, želju za sudjelovanjem u novom elitnom natjecanju iskazali su i u Arsenalu, Chelseaju, Manchester Cityu i Tottenhamu.

Izvor Sky Sportsa navodi kako je spremna i financijska strana priče, prema kojoj bi proračun novog elitnog natjecanja iznosio nešto više od pet milijardi eura, piše Germanijak.hr.

Sredstva bi kroz svojevrsne pozajmice osigurala američka investicijska banka JP Morgan koja bi novac potom namirila kroz TV prava, a ključni faktor u osnivanju Europske Premier lige trebala bi biti i španjolska investicijska tvrdka Key capital partners te sveprisutni predsjednik madridskog Reala, Florentino Perez.

Naravno, interes za sudjelovanjem u ovoj ligi postoji i kod velikana iz Španjolske, Italije, Njemačke i Francuske koji su u pregovorima za ulazak u osnivačko tijelo novog natjecanja.

Treba napomenuti kako je jedan od najvećih protivnika potencijalne nove Europske Premier lige aktualni europski prvak Bayern Muenchen.

Sky Sports navodi kako bi pet engleskih klubova imalo zagarantirane pozicije u novom natjecanju koje bi trebalo početi 2022. godine, prenosi Germanijak.

Navodno bi organizaciju novog natjecanja kao partner trebala podržati i FIFA, a ukupno bi nastupalo 18 klubova u prvoj sezoni. Osim Bayerna, žestoki protivnik ove inicijative – logično – je i europska krovna organizacija UEFA, čija bi Liga prvaka ostala praktički potpuno osakaćena izostankom 18 velikana europskog nogometa.

FIFA i UEFA nisu u najboljim odnosima, stoga se i tu krije razlog podrške inicijativi od strane krovne svjetske organizacije.

Za kraj, utakmcie bi se igrale tijekom cijele sezone, nakon grupne uslijedila bi knock-out faza, a konačan pobjednik bi inkasirao nagradu vrijednu i nekoliko stotina milijuna eura.

Uz to, klubovi bi u početku dobili velike „bonuse dobrodošlice“ za samo sudjelovanje, a visina bonusa bi se određivala temeljem rejtinga i aktualne „moći klubova“.

Službena najava osnutka novog natjecanja mogla bi uslijediti do kraja listopada, iako popis sudionika još nije poznat. A ta činjenica potencijalnoprijeti i da se cjelokupna ideja raspadne...

Kopirati
Drag cursor here to close