Dupli pas

Linekerov stomak, Robson i posljednje englesko polufinale

Zbog problema s navijačima, Engleska je u pripremama za nastup u Italiji šest od sedam utakmica odigrala na Wembleyu, tek je posljednja bila u Tunisu.
Sport / Nogomet | 11. 06. 2018. u 08:35 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Engleski nogomet je u drugoj polovini osamdesetih godina plesao na rubu. Huligani su rušili sve pred sobom, dogodio se Heysel, klubovi su izbačeni iz Europe.

Vlada predvođena Margaret Thatcher je krenula u obračun sa " navijačima koji masovno putuju u druge gradove i pod utjecajem alkohola prave kaos, razbijajući, lomeći sve pred sobom" . U nedostatku "klupskih" okršaja, huliganima su preostale prijateljske utakmice svojih klubova i naravno reprezentacija.

Nakon Meksika tu su bile kvalifikacije za Euro 1988. godine. Englezi su te kvalifikacije odradili više nego dobro. Iako su bili šokirani nakon remija s tada više nego skromnom Turskom u Izmiru, u susretu odluke razbili su Jugoslaviju na Marakani za 25 minuta. Odbrana reprezentacije Jugoslavije na čelu s Markom Elsnerom i golmanom Maurom Ravnićem je izgledala očajno, završilo je 1:4. Engleska je otišla u Njemačku, čija je policija imala pune ruke posla. Pogotovo u Stuttgartu, Düsseldorfu i Frankfurtu.

Na terenu su Englezi bili očajni, tri utakmice, tri poraza, dva postignuta gola. Sir Bobby Robson je preživio, pa krenuo u novi ciklus. Kvalifikacije za Italiju 1990. godine. Engleska je bez poraza, ali s tri pobjede i tri remijabez primljenog gola ne može bolje od drugog mjesta. Da stvar bude gora godinu dana prije početka Svjetskog prvenstva dogodila se nova tragedija, Hillsborough. U jednom trenutkuse pričalo o kažnjavanju i same reprezentacije.

Upravo zbog problema s navijačima, Engleska je u pripremama za nastup u Italiji šest od sedam utakmica odigrala na Wembleyu, tek je posljednja bila u Tunisu. Istovremeno, selektor reprezentacije Sir Bobby Robson je bio na žestokom udaru medija, bolje rečeno tabloida. Nakon Eura 1988. godine sa svakim narednim za engleske medije slabim rezultatom, napadi su bili još jači.

- Ne neću se spuštati na njihovu razinu, izdržati ću ja to , pričao je veliki trener. Da stvar bude gora mediji su već forsirali Grahama Taylora, kao nasljednika. Na drugoj strani organizatori Svjetskog prvenstva 1990 su u strahu od huligana, odlučili "izolovati" Engleze zajedno sa Nizozemcima i Ircima, te Egipćanima na Siciliju i Sardiniju (Palermo i Cagliari). To engleske navijače nije spriječilo, jer ipak su bili kontra ljutih rivala Iraca, Holanđana.

 

Engleska delegacija po dolasku u Italiju dočekana je informacijom kako selektor već ima potpisan ugovor s PSV-om, sazvane su presice, Bobby Robson se borio, dokazivao suprotno. Sve u svemu atmosfera oko reprezentacije nije bila dobra. Stigla je i prva utakmica protiv Republike Irske.

- Znali smo da nas čeka težak protivnik, većina njihovih reprezentativaca je igrala u Engleskoj, oni su nas pobijedili prije dvije godine na Euru, prepričava GaryLineker. Irci su izvukli bod, Lineker je zabio za Englesku, sjajni napadač kojeg će mediji "provaliti" puno godina kasnije. Točnije ono što mu se dogodilo u ovoj utakmici.

- Da, ljudi me očito pamte po tome. Imao sam stomačnih problema, nisam mogao doći sucu i reći, hej moram izaći na pet minuta. Negdje u drugom poluvremenu gubim loptu, ostajem sjediti na travi. Jedan od suigrača je naivno prišao misleći da se radi o nekoj povredi. Ustvari, ja sam to uradio, izvršio nuždu. Jednostavno se dogodilo. Tu je večer padala kiša, trava je bila mokra pa je sve bilo uprljano, kaže strijelac 48 golova Gordon Albiona.

Ali Gary nije bio najveći problem selektora Bobbyja Robsona. Pred susret s Nizozemskom razmišljao je o promjeni taktike, razgovarao s par iskusnih igrača, stručnim štabom. Na kraju su uzeli bod europskim prvacima, Zoran Petrović sudac iz Jugoslavije im je poništio ne jedan, nego dva gola, ali je konačna slika bila puno bolja. Igrali su bolje, stvarali prilike.

- Bod protiv europskih prvaka, odradili smo dobar posao. I dalje smo u igri za drugi krug, izjavio je tada nakon utakmice legendarni John Barnes.

Za prolaz dalje Englezi su morali pobijediti Egipat i uspjeli su. Mark Wright je skinuo veliki uteg s vrata selektora Robsona koji je ostao bez kapetana, prezimenjaka Bryana do kraja prvenstva.

- Prošli smo dalje, koga je briga da li smo pobijedili 1:0, 2:0 ili 4:0, poručio je novinarima tada jedan od iskusnijih TerryButcher. I dok su mediji bili nepovjerljivi, atmosfera u taboru Engleske je bila sve bolja. Gascoigne je naravno prednjačio, prevrtao je suigrače s kreveta, gađao ih tortama, jednom riječju bio je pravi Gazza.

Uz to igrao je sve bolje, na sredini terena dobio je pune ovlasti. I baš je on izborio prekršaj u posljednjim trenucima drugog produžetka protiv Belgije. I baš je on, kad su svi mislili da će šutirati, centrirao, a Platt efektno iz voleja u očaj bacio Belgijance.

O tome kako su engleski navijači slavili, kako igrači u hotelu, možete samo pretpostavljati. Englezi su među osam, čekaju Kamerun, sada je već i javnost na njihovog strani, svi vjeruju da je ovo ta selekcija. I gledajući kasnije godinama realno imali su jaku i dobru reprezentaciju. Shilton, Pearce, Butcher, Waddle, Barnes, Lineker, Platt, Gascoigne.

- Kamerun, koji Kamerun? U svom stilu su se pripremali za jednu od utakmica koja je možda bila najbolja u gomili dosadnih.

Engleska je povela golom Platta, a onda je Kamerun u četiri minute preko Kundea i Ekekea iz jedanaesterca stigao do vodstva 1:2. Činilo se kako je novo veliko iznenađenje na pomolu. Ali onda ide novi jedanaesterac osam minuta prije kraja na drugoj strani. Lineker je siguran, drugu utakmicu zaredom Engleska ide u produžetke. I još jednom će izaći kao pobjednici, jer je Lineker ponovo siguran s bijele točke u 105. minuti. Eto Engleske u polufinalu. Tko je samo mogao očekivati? Torino je bio spreman za veliki sraz ljutih rivala Engleske i Njemačke.

- Sjećam kako sam selektoru pričao o sjajnoj atmosferi u reprezentaciji, želji, volji, skoro desetak minuta na bazenu. Sve dok nisam shvatio da šef uveliko spava, uz smijeh vraća film kapetan Butcher i dodaje.

- Hej, koji osjećaj, ja i Bobby Moore jedini kapetan Engleske u polufinalu svjetskog prvenstva. Prvo poluvrijeme protiv Njemačke smo odigrali odlično, nismo zabili, ali smo igrali dobro. I jesu sve do 60.minute kada je dosuđen slobodan udarac za Njemačku. Brehme šutira, lopta se od bloka Parkera odbija i vara Shiltona.

- Ne mogu vam reći kako sam se osjećao. Želio sam pobjeći s terena, kaže krivac Parker koji će se iskupiti deset minuta prije kraja.On i Lineker će vratiti Englesku u život. Waddle će pogoditi stativu u produžetku, ali su jedanaesterci bili neizbježni. Psiho Pearce šutira u Ilgnera, Waddle šalje loptu preko gola.Pearce i Gazza su bili slomljeni, skoro je Robson zaplakao na klupi, dok je Lineker istakao famoznu konstataciju kako je : " Nogomet igra u kojoj uvijek pobjeđuju na kraju Nijemci".

Italija je na kraju uzela treće mjesto, ali su Englezi ponosni stigli kući, gdje su ih dočekali navijači u velikom broju. Iako će godinama kasnijekroz ovu selekciju proći gomila velikih igrača, Engleska neće biti ni blizu polufinala. Rusija je nova prilika, iako samo rijetki vjeruju da mogu napokon napraviti nešto.

Kopirati
Drag cursor here to close