Zlatna rezerva vol. 24

Kosovska bitka (ili čiji je Pečat tvrđi?)

Mogli smo, u zamjenu, staviti i nešto kao „Rat Sarajlije i Zeničaka“. Što da radimo, kada se tako namjestilo pred utakmicu Srbije i Švicarske?
Sport / Nogomet | 22. 06. 2018. u 16:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švicarci su tu najmanje krivi, ali njihovi igrači albanskog podrijetla malo su više presolili nekim detaljima prije ove utakmice (kopačke u kojima će igrati Shaqiri imaju i zastavu Kosova), a Srbima nije bilo lijeno niti teško na sve to odgovoriti. Bilo je i nekog tužakanja, ali za sada su stvari pod kontrolom. Vidjet ćemo i hoće li biti „rata“ na tribinama. Zanimljivost nama u BiH je da je ovo meč dvojice rođenih Bosanaca – Petrović je Sarajlija, a Krstajić je rođen u Zenici. Inače su obojica dobitnici ovogodišnjeg Večernjakovog pečata.

Može li Srbija kapitalizirati početna tri boda?

Čisto nogometno, Švicarska ne smije izgubiti, tada bi ovisila o meču Srbije i Brazila u zadnjem kolu. Ovisit će i ako odigra neriješeno, ali će im biti puno lakše dočekati zadnji krug sa dva boda. Pod pretpostavkom da će Brazil dobiti Kostariku. U slučaju pobjede Srbije i trijumfa Brazila, pogotovo s nekom osjetnom razlikom golova, Švicarci komotno već mogu doma.

Ali, daleko su oni od reprezentacije koja je za povratak kući, jer su i protiv Brazila pokazali sve elemente kakve mora imati prava natjecateljska selekcija – snagu, volju i sposobnost da iz jedne prave prilike zabije. Vratili su se iz minusa i priličnog ponora u igri u prvom poluvremenu protiv Brazila – i pokazali da su jači nego mnogi misle.

Petrović bi mogao biti prevaga

Srbija, s druge strane, pozitivno iznenadila. Ima tri boda nakon minimalne pobjede nad Kostarikom, ali pobjeda je mogla biti i viša, samo da je Mitrović u dva navrata bio prisebniji i da nije fulao zicere. Generacija koja ima snažne pojedince, pomalo teška u igri, ali čvrsta, još uvijek čeka na dokaz da je Mladen Krstajić valjan trener. Njegov kolega na klupi Švicarske, Petrović, već je dokazao klasu. I tu je prednost Švicarske. Uz prednost Švicarske u rutinerstvu, jer oni su redovniji na velikim smotrama i znaju za solidne rezultate. No, neće nas čuditi ako utakmicu budu rješavali sitni detalji – i trenutni bljesak pojedinaca.

Super Orlovi rano lete?

Slično će biti u duelu Nigerije i Islanda. Sada kada znamo da je Argentina ipak tigar od papira, malo manje cijenimo onaj remi Islanda s Gaučosima, a više cijenimo onu naizgled neatraktivnu, ali efikasnu igru Hrvatske protiv Nigerije, koju je Dalićeva taktika ugušila u klinču. Ne treba sumnjati da će Islanđani također znati postaviti klinč, ali samo ako u ovoj utakmici žele ostati neporaženi, a ne oni koji žele sva tri boda. S pobjedom bi praktično prošli dalje, još bi teorija i hrvatska raspoloženost za maksimalnih devet bodova mogli stati njima na put, ali pitanje je hoće li i koliko izbornik Islanda riskirati u utakmici protiv Nigerije. Super Orlovi, s druge strane nemaju što izgubiti i u najboljem slučaju mogli bismo imati izuzetno zanimljivu utakmicu u kojoj će pršati šanse i, nadajmo se, golovi. Jer, nije Island jednom pokazao da zna igrati na gol više.

Kopirati
Drag cursor here to close