Sigurnost na višoj razini

Koševo dobiva videonadzor

U sljedećim koracima modernizacije planirana je instalacija semafora za rezultate, te priprema tehničke dokumentacija za postavljanje travnate površine sa mogućnošću zagrijavanja.
Sport / Nogomet | 17. 05. 2018. u 16:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bljesak.info

U skladu s naporima koje rukovodstvo Općine Centar, kao vlasnik, ulaže u modernizaciju stadiona "Asim Ferhatović Hase" na Koševu s ciljem ispunjavanja kriterija koje propisuju FIFA i UEFA za održavanje međunarodnih utakmica, danas je na ovom stadionu upriličeno potpisivanje ugovora za opremanje kontrolne sobe i uvođenje video nadzora. 

Vrijednost ugovora je 163.250 konvertibilnih maraka koje će Općina Centar izdvojiti iz ovogodišnjeg proračuna. 

Ugovor su potpisali načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i Edin Hukić, u ime Agencije ''Securitas'' d.o.o. Sarajevo, kao izvođača radova.   

Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom kazao da potpisivanje ugovora predstavlja nastavak napora da infrastrukturu stadiona Općina Centar u saradnji sa Centrom za sport i rekreaciju dovede na europsku razinu.

''Nakon što smo potpisali ugovor za reflektorsku rasvjetu na stadionu prelazimo na drugi korak koji predstavlja početak radova za opremanje kontrolne sobe i uvođenje video nadzora čime ćemo povećati sigurnosni aspekt na stadionu na najveću moguću mjeru'', kazao je Ajnadžić. 

On je najavio da je u sljedećim koracima modernizacije planirana instalacija semafora za rezultate, te priprema tehničke dokumentacija za postavljanje travnate površine sa mogućnošću zagrijavanja.  

Firma "Securitas" ima veliko iskustvo u tehnološkom pogledu, a i ranije su radili ovako zahtjevne projekte. Na stadionu će biti postavljene dvije pokretne, te dodatne 24 kamere kojima će se upravljati iz kontrolne sobe. Oprema je kanadskog proizvođača sigurnosne opreme Avigilon, sa kojom je već potpisan ugovor za isporuku opreme. Kamere mogu uz male dogradnje, raditi analitiku prepoznavanja lica koja imaju zabranu ulaska na sportske događaje ili za kojim je raspisana policijska potjernica. 

Centar za sport i rekreaciju, koji upravlja stadionom na Koševu, pružat će svu potrebnu tehničku podršku u realizaciji ovog projekta. 

''Ovo je jedan mali korak do našeg cilja, a to je moderan i suvremen stadion. Reflektorska rasvjeta bi trebala biti gotova do polovine srpnja, odnosno prvih utakmica FK Sarajevo u Europskoj ligi'', kazala je Jasmina Polić, direktorica Centra za sport i rekreaciju. 

Prema potpisanom ugovoru Agencija ''Securitas'' ima obavezu da okonča radove 45 dana od zaključenja ugovora. Na svu ugrađenu opremu i materijal daje garanciju u roku od godinu dana, dok je minimalan period osiguranog servisiranja i rezervnih dijelova za ugrađenu opremu, nakon isteka garantnog roka, pet godina. 

Općina Centar i Vlada Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvo kulture i sporta su osigurali po 500.000 KM za realizaciju projekta modernizacije stadiona na Koševu.

Kopirati
Drag cursor here to close