Klubovi u problemima

Korona je u Velež ušla sada, a što ako udari kad počne sezona?

Skoro tri mjeseca čekalo se da se ekipe opet okupe, da se korona konačno zaboravi, a fokus se vrati a najvažniju sporednu stvar na svijetu.
Sport / Nogomet | 21. 06. 2020. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nogometni savez BiH nije se proslavio s pokušajem da nastavi naprasito prekinutu sezonu, a čini se da je s nedorečenim potezima nastavio.

Kako drukčije objasniti nepostojanje plana za slučaj da se iduće sezone u nekoj od ekipa pojavi korona.

Skoro tri mjeseca čekalo se da se ekipe opet okupe, da se korona konačno zaboravi, a fokus se vrati a najvažniju sporednu stvar na svijetu.

Atmosfera je na okupljanima par premijerligaša koji su već krenuli s radom bila upravo takva – skoro pa slavljenička. Donekle je to bilo i razumljivo, jer svi su se zaželjeli nogometa, svi su se zaželjeli normalnog života. Ali kako to obično biva, čim malčice spustite gard – sijevne udarac u bradu, piše Dnevni.ba.

Pogodio je tako Veležovce, koji su dan nakon okupljanja saznali da je koronavirus ušao u klub, a indirektno je pogodio i čitavu Premijer ligu – jer igrači se druže, a sutra će zaigrati, najprije prijateljske, a zatim i utakmice za bodove.

Nema veze pomislit ćete, Nogometni savez BiH ima plan, bit će to OK. Kako stvari sada stoje, nema razloga za optimizam po tom pitanju.

Dudić upozorio, je li itko slušao?

Jutro nakon okupljanja, na drugom treningu priprema u Velež su stigli nalazi. Jedan je igrač pozitivan na COVID-19. Lagana panika.

''Bili smo odgovorni i posavjetovali smo se odmah s glavnim epidemiologom. Zbog toga, idućih pet-šest dana još će tri igrača biti odvojena od treninga jer su provela malo duže vremena s pozitivnim, a do ponovnog testiranja čisto iz predostrožnosti, kao i da slijedimo upute doktora'', izjavio je za Sportsport.ba šef struke Veleža Feđa Dudić, a zatim upozorio na krupnu stavku, problem s kojim se Savez još nije uhvatio u koštac.

''Ali ovo je možda i dobro da se sad dogodilo, da se riješi pravilnik za novu sezonu, jer ovakvih slučajeva će sigurno biti. A ako ćemo svaki put nakon toga prekidati i slati ekipe u karantenu, onda teško da ćemo ikada završiti sezonu. Vidimo primjer u svim ligama koje su se nastavile, igrač koji se zarazi ide na bolovanje, a ostali nastavljaju normalno s treniranjem i utakmicama… mislim da i mi trebamo slijediti taj primjer, dodao je Dudić.

Klubovi prepušteni sami sebi

Kontaktirali smo premijerligaše i saznali da tog nekog plana u slučaju da korona napadne kad u kolovozu krene sezona – nema.

Ne postoji razrađena procedura u slučaju da se zaraze jedan, dva igrača, a to će reći da bi mogao nastati lagani kaos… kaos u kojem su nadležne institucije dosad reagirale nepametno, zatvarajući sve.

Najavljeno je da će se u nadolazećem periodu to neće biti slučaj, da ćemo se kao držati švedskog modela koji je utemeljen na savjesti građana, a kako je riječ o BiH, iz ove perspektive takav pristup djeluje kao put u propast.

Djeluje da ćemo svi, pa i sportski kolektivi, biti prepušteni sami sebi, a to teško može izdobriti. Jer ako pojedini klubovi na svoju ruku odlučivali što napraviti u situacijama kad se otkrije netko pozitivan, bit će svega.

Kakva država, takav Savez…

Ukratko, Savez je opet, po tko zna koji put, ostao nedorečen… a kako je odluka o prekidu prvenstva, dok svi drugi igraju, još svježa, moramo se zapitati koliko će potrajati taj niz pogrešnih odluka i kada će konačno stati? Vjerojatno kada država i njene relevantne institucije prestanu s glupim odlukama, a do tad bi se mogli načekati.

A ako vam se analogija država BiH – NS BiH ne čini primjerenom, evo detalja koji će vas razuvjeriti – Savez je također imao svoje respiratore koji su pretplaćeni, a na kraju se ispostavilo da su beskorisni.

Kupljeni su dezinfekcijski tuneli za koje relevantne zdravstvene institucije nisu mogle ustvrditi da su efektni, odnosno potrebni, a kada ih nisu koristili u Hrvatskoj koja je razradila jako dobar sustav, sve vam je jasno.

Hoće li se netko u Savezu ipak sjetiti na par listova papira sastaviti pravilnik u slučaju zaraze za vrijeme sezone? Nemojte se iznenaditi ako se ne bude tako.

Kopirati
Drag cursor here to close