Brothers in Arms

Koja su braća ostavili neizbrisiv trag u povijesti nogometa?

Braća u istome timu je nekom vrstom zaštitnog znaka nogometa još od samih početaka ozbiljnijih natjecanja u svijetu. Još davne 1930. godine na Svjetskom prvenstvu su za Argentinu nastupali braća Mario i Juan Evaristo.
Sport / Nogomet | 20. 08. 2018. u 21:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proteklog vikenda igrano je prvo kolo njemačkog kupa s nekoliko iznenađenja. Primjerice, odmah na startu ovogodišnjeg ciklusa otpali su branitelj naslova Eintracht iz Frankfurta i ugledni bundesligaš Stuttgart. Eintacht je poražen od regionalnog ligaša SSV Ulma (1:2), dok je trećeligaš FC Hansa Rostock bio bolji od Stuttgarta (2:0).

U meču kojeg je Werder iz Bremena suvereno dobio rezultatom 6:1 u srazu s četvrtoligašem Wormatijom iz Wormsa, po prvi put u povijesti kluba iz Bremena pogotke su na istoj utakmici postigli dvojica braće. U strijelce su se upisali Maxi Eggestein (21) i njegov mlađi brat Johannes (20), piše Bild.

Obojica nadarenih momaka još su vrlo mladi i teško je predvidjeti kako će se njihove karijere razvijati, ali je izvjesno da će još neko vrijeme igrati za isti klub.

Kako u njemačkom, tako i u svjetskom nogometu općenito, često su igrala ili još uvijek igraju braća. Neki od bratskih parova ušli su istinski u legendu nogometa. Bilo je onih koji su skupa igrali i u reprezentaciji svoje zemlje, ali i onih koji su igrali za različite države.

Inače, braća u istome timu je nekom vrstom zaštitnog znaka nogometa još od samih početaka ozbiljnijih natjecanja u svijetu.

Braća na svjetskim prvenstvima

Još davne 1930. godine na Svjetskom prvenstvu su za Argentinu nastupali braća Mario i Juan Evaristo. Igrali su i u finalnoj utakmici koju su Argentinci izgubili od Urugvaja.

Na istome su prvenstvu Meksikanci imali čak dva para braće u reprezentaciji. Rafael i Francisco Gutierrez su igrali kao braniči, a Rafael je bio i kapetan momčadi. Braća Manuel i Felipe Rosas su igrali u veznom redu, a Manuel Rosas jedan je od najmlađih strijelaca na svjetskim prvenstvima sve do danas (skupa s Peleom i Mbappeom).

Za Zapadnu Njemačku su braća Fritz i Ottmar Walter igrali na Svjetskom prvenstvu u Švicarskoj 1954., kad su osvojili naslov u čuvenoj utakmici protiv Mađarske (3:2) koja je nazvana čudom iz Berna. Fritz je nosio kapetansku vrpcu i jedini je odigrao sve utakmice na turniru, dok je njegov brat Ottmar propustio jednu. Zajedno su postigli čak sedam pogodaka.

Engleska braća Bobby i Jack Charlton sudjelovali su u osvajanju Svjetskog prvenstva 1996. godine. Bobby Charlton i dalje je za većinu stručnjaka i ljubitelja nogometa najbolji engleski igrač svih vremena. I Jack, kao branič, i Bobby, kao duša tima i ''ravnatelj'' igre, odigrali su sve utakmice na tom prvenstvu.

Nizozemci Rene i Willy van de Kerkhof bili su prvi bratski par koji je nastupio na dva svjetska prvenstva: 1974. u Zapadnoj Njemačkoj i 1978. u Argentini. Na oba su se prvenstva morali zadovoljiti drugim mjestom na svijetu. Na prvome su prvenstvu bili manje značajni za tim, jer je nastupio samo Rene. U Argentini su pak odigrali sve utakmice za Nizozemsku i postigli po jedan zgoditak. Obojica su pogotke postizali u 83. minuti igre.

U Argentini 1978. nastupili su i Patrizio i Claudio Sala za Italiju. Igrali su u srednjem redu, ali nisu imali velikog značaja u reprezentaciji. Mnogi fanovi ih se danas više i ne sjećaju. Zajedno su upisali tri nastupa na tom svjetskom prvenstvu.

Karlheinz i Bernd Förster su još jedan njemački par nogometne braće, a zajedno su nastupili na Svjestkom prvenstvu 1982. u Španjolskoj. Nijemci su tada u finalu poraženi od Italije (3:1). Karheinz je igrao sve utakmice, a brat mu Bernd imao je četiri nastupa.

Danci Michael i Brian Laudrup spadaju među najslavnije igrače svoje zemlje svih vremena. Nastupili su u Francuskoj 1998., ali se njihov boravak na tom svjetskom prvenstvu završio u četvrtfinalu. Odigrali su svih pet utakmica, Brian je postigao dva, a Michael, koji je bio i kapetan, jedan pogodak.

Hrvatski reprezentativci Robert i Niko Kovač su 2002. godine također bili sudionici svjetskog prvenstva. Hrvatska je tada ispala u grupnoj fazi. Nastupili su i 2006. u Njemačkoj, ali je opet prolaz grupe bio pretežak zadatak. Kasnije su zajedno sjedili na klupi reprezentacije, dok je Niko Kovač bio izbornik, a Robert njegov pomoćnik.

Braća Kolo i Yaya Toure prvi su u povijesti zajedno nastupali na tri svjetska prvenstva. Za Obalu Bjelokosti igrali su na svjetskim nogometnim smotrama 2006., 2010. i 2014. godine. Yaya Toure se u strijelce upisao 2010. u Južnoj Africi.

Samo jednom se dogodilo da za istu reprezentaciju na nekom svjetskom prvenstvu zaigraju trojica braće. Bili su to Johnny, Jerry i Wilson Palacios koji su nastupali za Honduras na Svjetskom prvenstvu 2010. Četiri godine kasnije u Brazilu su nastupili Jerry i WIlson.

Braća Andre i Rahim Ayew nastupali su za Ganu na Svjetskom prvenstvu 2010., a četiri godine kasnije igrali su braća Andre i Jordan u Brazilu. Rahim Ayew je tada izostao s prvenstva.

Vjerojatno najneobičniji par braće su Kevin-Prince i Jerome Boateng. Jedan protiv drugoga nastupili su i 2010. i 2014., jer je Kevin-Prince izabrao igrati za Ganu, zemlju iz koje je njegov otac, a Jerome se opredijelio za Njemačku. U Južnoj Africi je Njemačka svladala Ganu 1:0, dok su četiri godine kasnije braća Boateng odigrali neodlučeno (2:2).

Neki od nezaboravnih i njihova braća

Nogometna povijest pamti, dakako, još dosta velikih imena braće koji su igrali nogomet, ali u različitim vremenima i na različitim nivoima.

Slavni Brazilac Sócrates imao je brata Raíja koji je igrao za PSG i 49 puta nastupio za reprezentaciju Brazila. Raí je svjetski prvak iz 1994.

Franco i Giuseppe Baresi su legende talijanskog nogometa, ali može se kazati - i svjetskog. Franco je puno uspješniji, a bio je i svjetski prvak s Italijom 1982.

Kad se kaže Frank de Boer, onda se mora dodati i Ronaldus "Ronald" de Boer. Veliki igrači za koje su se klubovi otimali.

Phil i Gary Neville su također slavna nogometna braća. Igrali su za Manchester United u najslavnijem dobu ovoga kluba.

Slavna braća u nogometu su i Gabriel i Diego Milito, Fabio i Paolo Cannavaro, pri čemu je Fabio bio znatno uspješniji nogometaš, potom treba spomenuti čuvene Nizozemce, braću Ronalda i Erwina Koemana, sjajne Talijane Filippa i Simonea Inzaghija, braću Dos Santos, zatim Antona i slavnijeg Ria Ferdinanda, braću  Altintop, španjolsku braću Alonso, braću Berezucki, Vujoviće, braću Sušić...

Trenutačno aktivni u ligama petice

Trenutačno se u ligama petice nalazi nekoliko parova braće, koji igraju s različitim uspjesima.

U Bundesligi tako nastupaju Lars i Sven Bender, blizanci koji su napravili zavidne karijere. Započeli su igrati u TSV 1860 Münchenu, a onda su 2009. godine otišli u različite klubove. Lars se pridružio Bayeru iz Leverkusena, dok je Sven otišao u Borussiju Dortmund. Od 2017. ponovno su skupa u Leverkusenu.

Eden i Thorgan Hazard su također vrlo uspješan par braće u modernom nogometu. Obojica su bili pod ugovorom u FC Chelseaju, a onda se Thorgan preselio u Borussiju Mönchengladbach. Igrali su za Belgiju na upravo završenom Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Njihov treći brat Kylian Hazard trenutačno igra za drugu momčad Cheseaja.

Braća Thiago i Rafinha Alcantara također su vrhunski nogometaši, pri čemu je Thiago iz Barcelone otišao u Bayern, dok se Rafinha pokušava dokazati kroz posudbe ili ulascima s klupe u timu Barcelone. Obojica su izdanci Barcine škole nogometa, La Masije. Thiago Alcantara je španjolski reprezentativac, dok se Rafinha odlučio za brazilsku nacionalnu vrstu. Otac im je proslavljeni brazilski reprezentativac Mazinho, koji je s Brazilom 1994. osvojio Svjetsko prvenstvo u SAD-u.

Zanimljiva su i braća Paul, Florentin i Mathias Pogba, od kojih je Paul jedini svjetska klasa. Florentin i Mathias su blizanci, ali njihove nogometne karijere su u dubokoj sjeni mlađega brata Paula. Florentin igra za Genclerbirligi Ankara i 20 puta je nastupao za nacionalnu vrstu Gvineje. Mathias je od prošloga ljeta bez kluba, a okušao se u Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, Škotskoj i Engleskoj. Međutim, njegovi nogometni kapaciteti su relativno skromni.

Sjajni Nijemac Toni Kroos također ima brata nogometaša, ali nešto skromnijih dometa. Felix Kroos je kapetan njemačkog drugoligaša FC Union Berlin. Nastupao je i u Bundesligi, za momčad Werdera, odigravši 65 utakmica za klub iz Bremena.

Mlađu braću nogometaše imaju još dvojica proslavljenih njemačkih igrača. Rani Khedira je brat mnogo poznatijeg Samija, koji igra za Juventus. Felix Götze je pak brat puno poznatijeg Marija. Zanimljivo je da Rani Khedira i Felix Götze igraju skupa u Augsburgu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close