Zlatna rezerva vol. 30

Koga Francuzi doista žele u 1/8 finala?

Današnji rasplet u skupinama C i D ponudit će nam dva para osmine finala od kojih će jedan biti i onaj u kojem će Hrvatska igrati protiv jedne od tri moguće reprezentacije – Francuske, Danske ili čak Australije!
Sport / Nogomet | 26. 06. 2018. u 09:26 Zlatna rezerva | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Portugal je umalo izgubio mjesto među 16 najboljih, da je Iran imao samo malo više sreće u sudačkoj nadoknadi svi bi danas pričali o senzaciji prvenstva. A samo koju minutu ranije Španjolska je također visjela o koncu, jer ju je još jedan gol Maroka, uz uskoro poravnanje Irana bacao u ambis odlaska doma prije vremena. Na kraju, u ludom raspletu, favoriti su ipak prošli, ali su zamijenili raspored, pa će Španjolci ipak na domaćine Ruse u osmini finala, a Portugal na sebi vrlo sličnu i jednako neugodnu reprezentaciju Urugvaja.

Želi li netko biti prvi u grupi C?

Pred današnji rasplet u skupini C pojavila se određena sumnja u hrvatskim medijima kako Francuska, otpočetka označena kao jedan od favorita Mundijala, danas mijenja čak pet igrača, želeći time svjesno prepustiti Danskoj prvo mjesto, tako da bi Danska onda igrala eventualno protiv Argentine u osmini finala, a Francuzi išli na Hrvatsku, koja im više leži. Čini se čak i logično, ali samo ako ne uzmemo u obzir trenutačnu formu reprezentacija.

Također, Francuska će i protiv Danske izaći u veoma respektabilnom sastavu, jer oni imaju jako široku klupu i ova utakmica mogla bi biti Deschampsov Plan B (pazite, ne B momčad, nego plan B u kojem bi se probalo igrati bez Pogbe, koji ionako nije neka prednost na terenu) i gdje bi se uigrala varijanta koja bi mogla sutra igrati i u osmini finala. Također ni najavljeni izostanak Mbappea ne mora značiti da je u pitanju svjesno (p)opuštanje, jer igrat će najvjerojatnije i Griezmann i Giroud od prve minute, te Dembele i Lemar, a to znači i dalje jakon ofenzivnu ekipu, što ne čudi ako znamo da je protivnik ipak najjača momčad od tri protivnika u skupini.

 To što će Mandanda na golu mijenjati Lorisa također nije velika razlika, jer Mandanda je također vratar s velikim internacionalnim iskustvom. Ako Deschamps išta gleda, a sigurno gleda, onda mu je jasno i to da Argentina proživljava teške trenutke – pa i čak ako danas pobijedi Nigeriju, zašto bi bila teži protivnik od Hrvatske? Tko garantira da ovakva Francuska ne bi jednu Argentinu prošla sutra k'o plitak potok?

Ne zaboravimo i to da je Francuska, unatoč dvjema pobjedama, pod priličnom kritikom javnosti, jer nijedna pobjeda protiv, objektivno, lošije rangiranih i kvalitativno inferiornijih reprezentacija nije došla lagano. Čak što više. Nakalemi li se na takve kritike još gubitak prvog mjesta i poraz od Danske, eto nepotrebnog pritiska na Deschampsovu mentalno krhku momčad.

Stoga, zaključimo, Francuzi neće olako prepustiti Dancima prvo mjesto, tim prije jer nitko zapravo i ne zna kakav će biti rasplet u skupini D, u kojoj Hrvatska uopće ne mora završiti kao prva.

Ne vjeruj Dancima…

Radišna Danska predvođena fantastičnim Eriksenom i matematički je najrealniji protivnik Hrvatske u osmini finala, jer se pretpostavlja da neće dobiti Francusku, ali ipak neće izgubiti, ili barem Australija neće pobijediti Peru, čime bi se onda Australija preko Danske ubacila na mala vrata u osminu finala (ali samo ako bi imala bolju gol razliku od Danaca, što zapravo i nije tako teško postići). Ovdje mnogima padaju sumnje na neku „prijateljsku utakmicu“ između Danske i Francuske, u kojoj će svi biti zadovoljni neriješenim, no ostaje vidjeti ima li netko drukčije planove. Recimo da Danci pretpostavljaju da im je Argentina (ili Nigerija, pa čak i Island) lakši od Hrvatske. Ili da Francuzi, hrvatskoj javnosti unatoč, ipak žarko žele to prvo mjesto…

Može li Danska dobiti Francusku danas? Hipotetski da, a i realno gledajući zašto ne? Iako su zadnje tri prijateljske Francuzi dobili, sjetimo se da je zadnji susret ove dvije reprezentacije na Mundijalima bio 2002., na SP-u u Japanu i Koreji, kada su Danci zabili zadnji čavao u lijes tadašnjem branitelju naslova pobijedivši 2:0! I da, Danska ide bez kalkulacija, s najboljim sastavom, jer ništa ne žele prepustiti slučaju. Moguće je i da bude koji gol viška od očekivanog.

Australci se nadaju…

Australci jesu tvrda momčad, ali objektivno nisu za narednog kruga. Oba gola u prve dvije utakmice postigli su iz jedanaesterca, a s druge će strane imati Peru koji se sigurno doma ne želi vratiti sa nulom na kontu osvojenih bodova. No, nada za Australiju svakako postoji, jer svaki poraz Danske i njihova pobjeda protiv Perua, uz uvjet da se nadoknadi gol razlika od dva gola i da Australija dadne više golova od Danske, vodi Australiju dalje.

Kopirati
Drag cursor here to close