Iz blata do zvijezda

Klub kojeg su svi već sahranili uskrsnuo i vratio se u Bundesligu

Trener Steffen Baumgart je tako napravio efekt lifta, marširajući iz podruma među elitu, gdje će od jeseni igrati protiv jednog Bayerna, Borussije Dortmund i ostalih velikih njemačkih klubova.
Sport / Nogomet | 20. 05. 2019. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / SC Paderborn izgurao je HSV s drugog mjesta i otišao među elitu

Iako je doživio potpuni krah nakon posljednjeg ulaska među njemačku elitu, Paderborn se ove nedjelje neočekivano ponovo izborio za plasman u Bundesligu, gdje će pokušati izbjeći ponavljanje istog scenarija.

Naime, kad se već činilo kako će se provjerene veličine njemačkog nogometa, Köln i HSV, zasigurno na kraju ove sezone izboriti za povratak u Bundesligu, ipak smo imali senzacionalni rasplet drugoligaškog nogometa u Njemačkoj.

U završnim kolima svi s vrha tablice su gubili bodove gdje god su stigli, a na kraju je profitirao Paderborn koji je unatoč porazu ove nedjelje kod Dynama Dresdena zbog bolje gol razlike nadmašio Union Berlin i zajedno s Kölnom izborio ulazak među elitu. HSV je pak katastrofalnom serijom rezultata tijekom proljeća ostao i bez dodatnih kvalifikacija.

Povratak Paderborna u Bundesligu veliko je iznenađenje, s obzirom na ono što se događalo prethodnih godina. Naime, klub je 2014. godine izborio ulazak među elitu, no završio je na posljednjem mjestu, a onda je sezonu kasnije bio zadnji i u drugoj ligi.

Grozna je bila i sljedeća sezona u kojoj je po treći put u nizu završio na 18. mjestu i ispao iz treće lige, no propali München 1860 mu je prepustio svoje mjesto, jer 'Sechzigeri' nisu dobili licencu.

Zatim je krenuo uspon. U dvije sezone Paderborn se dvaput promovirao i vratio u Bundesligu, pod trenerom Steffenom Baumgartom.

Sa skromnom momčadi te čak devet poraza u 34 kola 47-godišnji Baumgart je iskoristio poklone rivala i ostvario svoj san, ali sada treba nekako opstati među elitom i ne dopustiti da se ponovi ono što se dogodilo posljednji put.

Steffen Baumgart je tako napravio efekt lifta, marširajući iz (nesuđene) Regionalne lige među elitu, gdje će od jeseni igrati protiv jednog Bayerna, Borussije Dortmund i ostalih velikih njemačkih klubova.

I sam je Steffen Baumgart odigrao veliki broj utakmica u Bundesligi (225, uz 29 postignutih golova), te se s pravom može kazati kako se radi o prekaljenom borcu koji vjerojatno nikad neće trenirati FC Bayern, ali je u stanju od malog kluba napraviti istinsku osicu koja ujeda favorite.

Foto: dpa / Steffen Baumgart doveo je Paderborn iz ponora u prvu ligu

Baumgart je imao najmanji proračun za igrače od svih drugoligaša u upravo završenoj sezoni (6,2 milijuna eura), ali će klub za plasman u prvu ligu dodijeliti posebnu premiju od milijun eura, koju će igrači podijeliti između sebe.

Paderborn je osvojio 57 bodova, što je najmanje u zadnjih 15 godina kad je u pitanju klub koji se plasirao u Bundesligu. Ipak, postigli su 76 golova, što ih svrstava na drugo mjesto među klubovima Zweite, odmah iza Kölna (84), koji je i prvi na tabeli na kraju ove zanimljive utrke njemačkih drugoligaša.

Da se u Paderbornu dobro radi sa skromnim novcem, primijetili su i prvoligaši. Tako je Leipzig 'oteo' menadžera Markusa Kröschea (38), koji će od nove sezone prijeći u bogati klub s istoka Njemačke.

Ne bi bilo iznenađujuće ni da najbolji strijelac kluba Philipp Klement (26) prijeđe u redove nekog moćnijeg bundesligaša.

Rezultati by SofaScore
Kopirati
Drag cursor here to close