Finci

Kanerva: Čeka nas teška utakmica

''Čeka nas vruće gostovanje. Ne znamo kakvo će vrijeme biti, ali će atmosfera biti užarena. BiH dobro igra na domaćem terenu, prije dvije godine u Zenici su remizirali s Belgijom.'', kaže selektor Finske
Sport / Nogomet | 12. 10. 2019. u 11:44 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Zašto ne mi?" To je slogan koji se posljednjih godina koristi u finskom nogometu. Jer već dugo vremena Finci gledaju Šveđane, Norvežane, Islanđane, kako igraju kvalifikacije i kako odlaze na velika takmičenja. Neki na svjetska, neki na europska prvenstva, dok Fincima propadaju jedan za drugim ciklusi. Međutim, čini se kako sada stvari stoje da bi ovo trebala biti „godina finskog nogometa“ jer u ovom ciklusu Finci igraju dobro, još bolje stoje na tabeli.

Još u prošlom ciklusu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, Finci su stvorili dosta problema svojim protivnicima. Hrvatskoj i Turskoj su uzeli bod, na domaćem terenu su savladali Island, nitko se protiv Finaca nije naigrao. U Ligi nacija su uspjeli osvojiti prvo mjesto u skupini 2, divizije C. Kao domaćini su pobijedili Estoniju, Mađarsku i Grčku bez primljenog gola, pa su još dodali tri iz Talina. Kada pogledamo aktualne kvalifikacije, definitivno možemo napisati kako ova selekcija pod vodstvom Markka Kanerve, reprezentacija odrađuje odličan posao. Između dva rekli bismo očekivana poraza od Italije, Finci su ostvarili četiri pobjede bez primljenog gola. U gostima su sredili Armeniju i Lihtenštajn, na svom terenu glavne konkurente BiH i Grčku.

U pomenutim susretima nisu primili niti jedan gol. Kanerva je posložio selekciju koju krasi prije svega velika disciplina u igra, posebno u defenzivi, dok u napadu najveći teren podnosi ove sezone sjajni, raspoloženi napadač NorwichaTeemuPukki koji je u dosadašnjem dijelu kvalifikacija postigao pet golova, dok je RobinLod sakupio pet asistencija.

U Zenicu dolaze s finom prednošću od pet bodova u odnosu na BiH, realno za odlazak na Euro mogu im biti dovoljno pobjede Armenije kući te u gostima protiv Lihtenštajna.

''Čeka nas vruće gostovanje. Ne znamo kakvo će vrijeme biti, ali će atmosfera biti užarena. BiH dobro igra na domaćem terenu, prije dvije godine u Zenici su remizirali s Belgijom. Njima je to posljednja slamka spasa da se uključe u borbu za Euro. BiH će vjerojatno biti puno ofenzivnija nego u našem prvom duelu. Ako budemo ozbiljni, ne bi trebalo biti straha za nas. Oni su pod pritiskom, samo im pobjeda odgovara, na početku će nas pritisnuti, a mi moramo biti hladne glave i probati riješiti takvu situaciju na najbolji način. Za nas je poslije Italije ovo najteže gostovanje u ovoj grupi. BiH je do ove utakmice prošla put od veoma dobrog starta do izuzetni neugodne situacije Otišao im je selektor, pa se vratio. Ponavljam, veoma su kvalitetan tim na domaćem terenu. Ipak, moramo biti hladne glave i probati riješiti takvu situaciju na najbolji način. Naša selekcija je pokazala kako posjeduje kvalitetu ali itekako važan momčadski duh koji nam pomaže da izađemo kao pobjednici u teškim utakmicama. Nadam se da će tako biti i u Zenici'', kaže selektor Finske Kanerva.

Finci su posljednji i jedini put do sada gostovali na Bilinom polju 28. travnja 2004. godine. Radilo se o prijateljskoj utakmici u kojoj se od reprezentativnog dresa oprostio dugogodišnji kapetan BiH Mirsad Hibić koji je igrao do šeste minute kada ga je zamijenio Saša Papac. BiH je slavila minimalno 1:0 golom Zvjezdana Misimovića u 88.minuti, koji je dobro reagirao na ubacivanje VedinaMusića. Izbornik reprezentacije je bio Blaž Slišković.

Kopirati
Drag cursor here to close