Alphonso Davies

Kanadsko čudo od djeteta: Od izbjegličkog logora do Bayerna

Njegovi su roditelji prevalili gotovo 1.500 kilometara do jednog izbjegličkog logora u Gani, nadomak glavnoga grada Accre. Victoria je u tom logoru u studenome 2000. godine na svijet donijela sina Alphonsa.
Sport / Nogomet | 29. 07. 2018. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najnovije nogometno čudo od djeteta, kanadski Afrikanac Alphonso Davies (17), kojeg je kupio FC Bayern za 14 milijuna eura, imao je doista neobičan put od samog rođenja pa do početaka svoje nogometne slave.

Ovaj mladić po talentu i potencijalu je u rangu brazilskih dječaka Viniciusa i Rodryga Goesa, koje je ''poklopio'' madridski Real.

Alphonso Davies će u München prijeći s početkom 2019. godine, dakle nakon što postane punoljetan. Ovih dana on uistinu oduševljava navijače Vancouver Whitecapsa u okviru Sjevernoameričke lige (MLS), koju je, čini se, već prerastao.

Daviesovi roditelji ispričali su uistinu zanimljivu priču o svome putu iz građanskim ratom zahvaćene Liberije, o bijegu u susjednu Ganu, gdje se Alphonso i rodio, te odlasku u obećanu zemlju Kanadu.

"Ponosna sam na njega. U izbjegličkome kampu nismo imali ni hrane ni odjeće. A sad smo ovdje i moj sin ima sve što mu treba", ispričala je nogometaševa majka Victoria kroz suze.

Početkom ovoga stoljeća obitelj Davies živjela je u glavnom gradu Monroviji, u kojem je vladao kaos zbog građanskog rata.

"Ukoliko smo pokušavali doći do hrane, morali smo koračati preko leševa", ispričala je.

Život je bio upitan svakoga trenutka, stoga su Victoria i njezin suprug Debeah u velikome strahu tražili neki izlaz, kako bi si osigurali budućnost.

"Bilo je teško i opasno vrijeme. Jedini način za preživljavanje bio je pokušati nabaviti neko oružje. Međutim, nas nije zanimalo ratovanje i pucanje u druge ljude. Stoga smo se odlučili pobjeći", kaže mladićev otac Debeah.

Užas građanskog rata u Liberiji mali Alphonso nije, naravno, mogao osjetiti jer još nije bio rođen. Njegovi su roditelji prevalili gotovo 1.500 kilometara do jednog izbjegličkog logora u Gani, nadomak glavnoga grada Accre.

Bilo je u tom kampu više od četrdeset tisuća izbjeglica. Victoria je u tom logoru u studenome 2000. godine na svijet donijela sina Alphonsa.

Brige su se tada uvećale, ali se rodila i nada. Rođenje sina vjerojatno ih je svakodnevno održavalo u životu, uspjeli su preživjeti, da bi 2006. godine konačno ušli u useljenički program Kanade, gdje su uskoro i došli živjeti.

Alphonso Davies je u Kanadi nastavio juriti za svojim oduševljenjem nogometom, ali se roditeljima uvijek našao pri ruci kad je trebalo pripaziti ili presvući blizance koje su u međuvremenu dobili njegovi roditelji Victoria i Debeah.

"Čini se kako je za mene sada puno jednostavnije motivirati se", kazao je mladi nogometaš za ESPN.

Njegova naglašena motivacija dovela ga je već sada daleko. Od prošloga ljeta je i službeno Kanađanin, debitirao je za nacionalnu vrstu svoje nove domovine i u šest dosadašnjih nastupa postigao tri zgoditka.

Alphonso Davies je jednom dao obećanje svojoj majci da se neće mijenjati bez obzira na sve što se dogodi na njegovom životnom putu.

"Obećala sam mu da nas može napustiti sa 16 ili 17 godina, ukoliko bude želio, a on je zauzvrat dao obećanje da će uvijek ostati isti", kaže majka Victoria, u trenutku kad je postala svjesna da njezin sin već za nekoliko mjeseci odlazi u Njemačku, kako bi se predstavio na velikoj svjetskoj nogometnoj areni.

Treba se nadati kako će ga njegov talent i motiviranost uistinu odvesti daleko.

Kopirati
Drag cursor here to close