Big Freeze

Kako su Englezi zaključili sezonu 1963. godine

Od pojedinih klubova se tražilo da oni pronađu neke stadione, terene koji mogu ponuditi uvjete za odigravanje utakmica ali to nisu svih prihvatili.
Sport / Nogomet | 20. 04. 2020. u 18:07 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bila je to najhladnija zima u Britaniji od 1740. godine. Snijeg koji je počeo padati još za Božić 1962. godine razvukao se skoro po početka ožujka naredne. Taj period poznatiji kao ''Big Freeze'' je dobrim dijelom paralizirao život u Engleskoj. Bilo jako puno vjetra, snijega, ledila su se jezera i rijeke, temperatura se spuštala na -20. Naravno, ni stadioni nisu bili pošteđeni. Neki su bili pokriveni snijegom, neki ledom, kako je vrijeme prolazilo bilo je sve teže, tereni su bili neuvjetni, ali se nije odustajalo.

Kolo Kupa se igralo 66 dana

Petog siječnja na rasporedu su bile utakmice trećeg kola FA Kupa. Samo su tri susreta odigrana od 32 planirana. I onda su uslijedile silne odgode. Kako se nije moglo kompletirati treće kolo, tako su i ostale runde odlagane. Išlo se iz tjedna u tjedan, pa je treće kolo Kupa završilo tek 11. ožujka kada su posljednju utakmicu odigrali Middlesbrough i Blackburn.

Video: The big freeze of winter 1963

Kada se uzme u obzir da se radi o takmičenju u kojem se ponavljaju susreti, onda možda i ne čudi podatak da se treće kolo igralo čitavih 66 dana. Tako su recimo Lincol i Coventry odigrali svoju utakmicu 6. ožujka, nakon što je od 5. siječnja susret prolongiran čak 14 puta. Utakmice su igrane u 22 različita termina, polovina utakmica je otkazana deset ili više puta.

Igralo se pod svaku cijenu

Od pojedinih klubova se tražilo da oni pronađu neke stadione, terene koji mogu ponuditi uvjete za odigravanje utakmica ali to nisu svih prihvatili. Recimo, Billy Lane, menadžerniželigašaGravesenda, odbio je prebaciti domaću utakmicu sa Sunderlandom na neki drugi stadion. Na kraju je FA Kup zaključen 25. svibnja, Manchester United je nadigrao Leicester City 3:1.

Foto: Internet / Big Freeze

''Bilo je nekako čudno okruženje, ali smo mi pokušavali trenirati. Vodstvo lige je pod svaku cijenu tražilo da se prvenstvo završi, da se igraju utakmice Kupa, dok su neke momčadi tražile prekid prvenstva, pa čak i poništenje cijele sezone. Nama to nije bilo toliko dramatično, mi smo imali nešto bolji teren u tom trenutku. Sjećam se da smo na teren dolazili u nekim čizmama, pa bismo još dok traje snježna mećava ja, Davie Gibson, GordonBanks trenirali nekih sat vremena. Nekako nam je sve bilo smiješno, radili smo gluposti na snijegu, ledu'', kaže defenzivac "lisica" iz tog perioda Frank McLintock.

Ipak, McLintock misli kako je današnja situacija s koronavirusom drugačija.

''Koronavirus je daleko opasniji od snijega ili mraza. To je nešto što utječe na cijeli svijet. Vodi se velika rasprava hoće biti prvenstvo nastavljeno, hoće biti sve poništeno. Osobno mislim da bi poništenje bilo prava tragedija'', zaključio je McLintock.

Utakmice iz prosinca u svibnju

Nisu se samo odgađale utakmice Kupa, već i prvenstva. Te sezone smo imali 22 kluba u prvoj ligi i prvenstvo je nekako zaključeno u svibnju mjesecu, pet dana prije finala Kupa. Prvenstvo je počelo 18 kolovoza i stvari su normalnim tijekom se odvijale do prosinca, a onda je nastao kaos.

Neke su se utakmice 22.kola igrale u ožujku, 23. kola u veljači, travnju, svibnju. Bilo je normalno da se tijekom velikih hladnoća, zime u svakom kolu odgodi pet - šest utakmica. Tek su se stvari normaliziralieod 33.kola koje je u cijelosti odigrano 9. ožujka.

Foto: Internet / Igralo se pod svaku cijenu

Neki dobro prošli, neki se raspali

Neke momčadi su u tom periodu znale otputovati u toplije krajeve, recimo Chelsea na Maltu, Coventry City, predvođen maštovitim JimmyjemHillom, otišao je igrati prijateljske utakmice u Irskoj, uključujući i onu protiv Manchester Uniteda u Dublinu, 2:2 pred 20.000 ljudi.

Bacači plamena čak su dovedeni u Blackpool kako bi istopili led, a u Halifaxu su pretvorili svoj teren u klizalište i naložili navijačima da ga koriste. Naravno, u takvoj situaciji neki su rezultatski znali i profitirati. Pojasnio je to George Cohen igrač Fulhama:

''Kada su stadioni bili zaleđeni, mi smo trenirali u Chessingtonu, gdje su bili nešto bolji uvjeti. Kada je sezona ušla u pravi ritam mi smo ušli u veliku seriju. Prije leda i snijega smo bili kandidati za ispadanje, opstanak smo osigurali bez većih problema.''

S druge strane, neki su i ostali bez svog stadiona, poput Brightona. Tamo je neki lokalni poduzetnik odlučio pomoći klubu „održavajući“ stadion. To je tako dobro radio da je stadion GoldstoneGround totalno propao.

Na nekim teškim terenima se igralo u tom periodu, a skupu cijenu platio je nitko drugi do napadač SunderlandaBrianClough.

Sezona je nekako nakon topljenja snijega i leda kroz ludi ritam i u prvenstvu zaključena naslovom koji je osvojio Everton koji je imao šest bodova više od Tottenhama čiji je JimmyGreaves bio najbolji strijelac lige.

Video: 1963-01-05 Saturday Sport
Kopirati
Drag cursor here to close