Liga prvaka

Kako su Coutinho i Aubameyang pogurali Danija Olma

Što se tiče Danija Olma, iako je nastupio u jesenskom dijelu Lige prvaka, on će i u nokaut fazi imati pravo nastupa neovisno o tome što je promijenio klub.
Sport / Nogomet | 19. 02. 2020. u 13:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AFP / Dani Olmo stigao je u Leipzig kao zvijezda, a ne kao talent koji obećava

Jučerašnjim dvobojima vratila se ljubiteljima nogometa Liga prvaka, a večeras nas očekuju dvije nove utakmice.

Atalanta, koja je prošla kao drugoplasirana u grupi s Dinamom, Cityjem i Šahtarom, imala je dosta sreće prilikom ždrijeba i izvukla vjerojatno najmanje zahtjevnog suparnika - Valenciju.

Drugi današnji par onaj je u kojem Tottenham dočekuje Leipzig, a ovaj susret zanimljiv je i za bivšeg dinamovca Danija Olma, koji je u ovom ciklusu Lige prvaka već nastupao za modre.

Možda bi sjajni Katalonac i u najnovijem ciklusu igrao za Dinamo da nije bilo tragične sudačke nadoknade protiv Šahtara, u kojoj su ih sekunde dijelila od prolaska grupe.

Što se tiče Olma, iako je nastupio u jesenskom dijelu Lige prvaka, on će i u nokaut fazi imati pravo nastupa neovisno o tome što je promijenio klub. To može zahvaliti promjeni pravila oko registracije igrača, koje je donijela UEFA u travnju 2018. godine.

Sukladno tom pravilu, nakon grupne faze, svaki klub smije prijaviti tri nova igrača, bez ograničenja, neovisno jesu li u već nastupali za druge momčadi u Ligi prvaka ili Europskoj ligi. Time se izbjegla situacija u kojoj igrači ne mogu nastupiti za novi klub, jer su prethodno u sezoni već igrali u istom europskom natjecanju.

Naravno, promjenu pravila izlobirali su veliki klubovi, a pitanje promjene ovog pravila potegnulo se nakon zimskog prijelaznog roka 2018.

Tada je Barcelona za čak 145 milijuna eura kupila Phillipea Coutinha iz Liverpoola, dok je Arsenal za 64 milijuna eura kupio Pierre-Emericka Aubameyanga iz dortmundske Borussije.

Ova dva transfera pokrenula su lavinu prijedloga, pa čak i pritisaka na UEFA-u da ublaži pravilo oko registracije, što je na kraju Izvršni odbor i učinio. Iako se to pravilo počelo primjenjivati tek od sljedeće sezone (2018/19), pohvalu za ovu promjenu među prvima je uputio Arsene Wenger.

„Nije imalo smisla u tome da potrošite 50, 60 ili 70 milijuna eura na igrača koji, onda, ne može igrati", rekao je bivši trener Arsenala.

Time je klubovima omogućeno da mirne duše otvore čekovnu knjžicu i bez ovog zadrške odrade siječanjsku kupovinu na tržištu nogometaša.

Dakle, za nastavak europskog puta mogu prijaviti tri nova igrača, a njihovu registraciju moraju dovršiti do 3. veljače. Kako je Olmov transfer dovršen 25. siječnja, Leipzigu je ostalo sasvim dovoljno vremena da bivšeg dinamovca ubaci u popis.

Kopirati
Drag cursor here to close