Umorni kralj Kovač

Kako je Niko Kovač prokockao Eintrachtov plasman u Europu

Nakon 27. kola bili su upravo na četvrtoj poziciji Bundeslige. Na koncu, nakon što je Kovač objavio odlazak u Bayern, pali su do osmoga mjesta. Ni Lige prvaka ni Eurolige.
Sport / Nogomet | 15. 05. 2018. u 11:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski nogometni stručnjak Niko Kovač (46) u ovome trenutku ima jednu veliku zadnju želju sa svojim Eintrachtom - osvojiti Njemački kup. Druge velike želje vjerojatno je već ispunio potpisom ugovora s Bayernom od iduće sezone.

Pitajući se kolike izglede ima Niko Kovač za ostvarenje tog sna s timom iz Frankfurta, Bild piše kako je "kralj Kovač slomljen!".

U zadnjem kolu Bundeslige su porazom od Schalkea Kovačevi igrači propustili i zadnju priliku da se kroz prvenstvo plasiraju u Europu. Ostaje ima, dakle, ova bonus šansa, odnosno da u subotu osvoje kup u srazu s Bayernom u Berlinu.

Ne tako davno, prije samo nekoliko kola pred kraj prvenstva, Eintracht je s optimizmom gledao prema Ligi prvaka, jer se činilo kako će osvojiti jedno od prva četiri mjesta. Nakon 27. kola bili su upravo na četvrtoj poziciji Bundeslige. Na koncu, nakon što je Kovač objavio odlazak u Bayern, pali su do osmoga mjesta. Ni Lige prvaka ni Eurolige.

Kovač je imao nekoliko pehova, a evidentno je da se prekinuo i začuđujuće dugačak niz njegove sportske sreće. Osim toga, od veljače su mu se u koncept ''miješale'' neke ozljede važnih igrača (Rebić, primjerice). Također su i njegove odluke tko će igrati u zadnjim prvenstvenim utakmicama početni sastav Eintrachta činile prilično nejasnim za ciljeve koje je zacrtao. Njegovi igrači u zadnje vrijeme djelovali su kao da više nemaju ni dovoljno snage ni motivacije. Važne utakmice protiv Herthe (0:3) i Schaleka (0:1) je izgubio bez postignutog gola i bodovi su otišli u nepovrat.

Slično se Eintrachtu dogodilo i prošle sezone, kada je u drugom dijelu prvenstva nastupio neobjašnjiv sunovrat.

Kovač je poznat po svome čvrstom pristupu treningu. Igrače je dodatno ''nagazio'' na treninzima nakon poraza od Bayerna (1:4) prije dva tjedna, oni su ga pokušali u tome slijediti, ali neki više jednostavno nisu mogli. Baterije su se ispraznile, a kad tijelo ne sluša, onda na terenu ne možeš ništa ni očekivati.

Činilo se kako je Niko Kovač na dobrome putu postati najuspješnijim trenerom Eintrachta u zadnjih 20 godina. Da je zadržao četvrtu poziciju, to bi i postao. S punom koncentracijom su on i njegovi nogometaši gazili prema zacrtanom cilju - Ligi prvaka. Sve je u velikoj mjeri štimalo, a onda - ničim izazvan - Kovač objavljuje kako odlazi u Bayern.

Čim je to službeno objavljeno, raspoloženje u Eintrachtu se promijenilo. Više kao da nije bilo ni vizije ni zanosa. Kovač od tog trenutka kao da je u sadašnjem klubu počeo stajati sa strane.

Kovač podsjeća kako svi moraju biti svjesni odakle su započeli svoj uspon. Prvo ih je u relegaciji spasio od ispadanja, da bi prošle godine osvojili jedanaesto, a ove osmo mjesto u Bundesligi. Nedvojbeno se može govoriti o uspješnom treneru Niki Kovaču, ali ostaje činjenica kako je ove sezone propušteno mnogo više.

Dodatna simbolika za Kovača u ovome trenutku također je vezana za budućeg poslodavca (FC Bayern), a izravno se reflektira na dosadašnjeg (Eintracht). Naime, nemotivirani Bayern ih je pobijedio 4:1 u trenutku kad je već bio osigurao naslov prvaka, a dotadašnji autsajder Stuttgart je istim rezultatom pobijedio Bavarce u zadnjem kolu na Allianz Areni, pretekavši tako Eintracht u konačnom poretku. Da je Eintrach pobijedio Bayerna, čak mu ni beskrvna igra protiv Shalkea uz poraz od 0:1 ne bi omela plasman u Euroligu.

"Rado bismo bili sedmi, ali i ovako je OK, jer je mjesto na tabeli također jednoznamenkasto. A u finalu kupa nitko od igrača neće kazati kako je premoren", prokomentirao je direktor Eintrachta Fredi Bobić sami rasplet sezone.

Niko Kovač sa svoje strane ni sam više nije siguran je li već u Bayernu ili je još u Eintrachtu. A upravo ta dva kluba igraju utakmicu za pobjednika Njemačkog kupa. Bayern je 18 puta osvajao kup natjecanje, a Eintracht četiri puta. Eintracht je prošle godine u finalu izgubio od Borussije (D) rezultatom 1:2. Bayern je ove godine već ''uknjižio'' dvostruku krunu. Pitanje je - je li Kovač već suglasan s time...

Kopirati
Drag cursor here to close