Još nije gotovo

Kako Dinamo može osigurati prolaz i zašto je dobro biti pobjednik skupine

Iako su napravili lavovski dio posla i stigli na korak do prolaza, momčad Nenada Bjelice još mora osigurati prolaz, a isplati se i boriti za prvo mjesto u skupini.
Sport / Nogomet | 26. 10. 2018. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dinamo je u Slovačkoj upisao veliku pobjedu protiv Spartak Trnave kojom je došao na vrata raja, odnosno europskog proljeća koje modri sanjaju još od davne 1970. godine.

No prolaz još treba potvrditi u preostalim utakmicama. Prva je na rasporedu 8. studenog kada Trnava stiže na uzvrat na Maksimir. Samo bod u toj utakmici bio bi dovoljan za potvrdu prolaza, ali postoje dobri razlozi zbog kojih je bolje tražiti pobjedu koja bi Dinamo pogurala prema prvom mjestu u skupini, piše Gol.hr.

Što donosi prvo mjesto u skupini i kada je ždrijeb?

Idealan scenarij bio bi pobjeda na Maksimiru. Dinamo bi tada imao 12 bodova i do kraja bi ga mogao dostići samo Fenerbahče ako pobijedi prvo Anderlecht, a onda i preostale dvije utakmice. Ako bi Dinamo na kraju bio izjednačen s Fenerom, vjerojatno bi bio u prednosti zbog spomenute uvjerljve pobjede na Maksimiru (4:1) budući da se u slučaju istog broja bodova gledaju međusobni susreti.

Biti pobjednik skupine ne donosi samo prestiž i veću financijsku nagradu, nego i status nositelja u ždrijebu koji je na rasporedu 17. prosinca. Nositelji će biti 12 pobjednika skupine i četiri trećeplasirana kluba iz Lige prvaka s boljim klupskim koeficijentom – trenutno su to PSG, Tottenham, CSKA i Benfica, koje bi Dinamo sigurno izbjegao.

Osim toga, nositelji će biti domaćini u uzvratu – ne bude li novih kazni, pun Maksimir mogao bi biti jak vjetar u leđa Dinamu. Za preciznije kalkulacije oko mogućih protivnika ipak treba pričekati rasplet skupina (i Europske lige i Lige prvaka) jer je situacija u većini skupina još uvijek otvorena.

Što ako Dinamo izgubi na Maksimiru?

Naravno, u nogometu je sve moguće i ne treba otpisati scenarij u kojem bi Dinamo izgubio u Maksimiru. Pobijedi li Anderlecht u Istanbulu, Dinamo bi imao devet bodova, a Belgijanci i Turci po četiri. Tada bi i jedni i drugi pobjedama u preostalim utakmicama mogli doći do 10 bodova i preskočiti Dinamo.

Ako Anderlecht pak ne pobijedi, čak i u slučaju Dinamova poraza više ne može dostići modre. No u tom scenariju Trnava bi imala šest bodova, Dinamo devet, a Fener pet ili sedam i do kraja bi situacija bila vrlo otvorena. Dinamo bi i tada imao dobru priliku potvrditi prolaz protiv otpisanog Anderlechta na svom terenu, piše Gol.hr.

Međutim, sve ove računice i komplikacije momčad Nenada Bjelice može lako izbjeći osvajanjem bod(ova) na Maksimiru. Modri zasluženo slave nakon velike pobjede u Slovačkoj, ali nema mjesta opuštanju dok prolaz nije i matematički siguran.

Raspored preostalih utakmica:

8. studenog: Dinamo - Trnava, Fenerbahče - Anderlecht
29. studenog: Fenerbahče - Dinamo, Anderlecht - Trnava
13. prosinca: Dinamo - Anderlecht, Trnava - Fenerbahče

Kopirati
Drag cursor here to close