Nakon utakmice

Kad sve stane u pet penala....

Kada je trebalo da se stane na loptu, to se nije uradilo, tranzicije po osvojenoj lopti, prave kontre nije bilo, jer smo uglavnom imali situacije 2-3 ili 3-4 na nekih tridesetak metara od gola, pa ni to nije prolazilo.
Sport / Nogomet | 09. 10. 2020. u 14:58 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon posrtanja u susretima s Grčkom, Finskom, Armenijom, Sjeverna Irska se činila kao protivnik po mjeri, selekcija protiv koje bi BiH morala i mogla igrati, pa na kraju i pobijediti. I sve je izgledalo idealno, otvaranje, lagani pritisak, rani gol, ali onda se dogodilo ono što se inače događa reprezentaciji BIH.

Kako zaključiti utakmicu?

U posljednjih 13 utakmica, računajući ciklus kvalifikacija za EURO, odnosno dva susreta Lige nacija i ovaj protiv Sjeverne Irske, BiH je pet puta imala početnu prednost i niti jednu od tih utakmica nije dobila. Redom, protiv Grčke je ispustila 2:0, kontra Italije BiH je vodila dva puta, jednom je izgubila, drugi put remizirala, dok su u posljednja dva duele preokrete napravili Poljaci, pa možemo reći i Sjeverni Irci. I u svakoj od tih utakmica reprezentacija BiH je imala svoje ''dobre intervale'' ali bi u jednom trenutku stala, dozvolila protivniku da se nametne. Da jednostavno usmjeri utakmicu u svom pravcu.

Bez prave tranzicije i konstantnog pritiska

Tako se dogodilo i protiv Sjeverne Irske. Kada je trebalo da se stane na loptu, to se nije uradilo, tranzicije po osvojenoj lopti, prave kontre nije bilo, jer smo uglavnom imali situacije 2-3 ili 3-4 na nekih tridesetak metara od gola, pa ni to nije prolazilo. Uz to, ulazilo se u duele, pravljeni su prekršaji, pa je ritam utakmice bio onakav kakav je baš odgovarao Sjevernoj Irskoj. Sjeverni Irci su od prve minute bili u svom filmu, svom ritmu, a borbenosti, trke, otočkim selekcijama nikada nije nedostajalo. Zato i jeste izgledalo kako su bez problema odradili devedeset minuta, pa onda još trideset. S druge strane kod reprezentacije BiH već uobičajeno jako malo kretanja bez lopte, jako malo kombinatorike, pa se sve uglavnom svodilo na rijetke pokušaje ubacivanja s boka, ili tek nešto kroz pas igru na sredini terena, uz još manje pokušaja jedan na jedan gdje bi eventualna individualna kvaliteta igrača mogla doći do izražaja. U situaciji kada protiv sebe imate protivnika koji je fizički odlično primljen, onda povremeni intervali dobre igre teško mogu biti dovoljni.

Na kraju je sve stalo u pet penala

Jednostavno, da bi se pobijedila Sjeverna Irska kao takva morate na trku odgovoriti trkom, u svakom duelu biti jednako čvrsti, jaki, defenzivno kompaktni, pritisak mora biti konstantan bez obzira na rezultat. Nažalost, po reprezentaciju BiH, toga je nedostajalo, ili je bilo u maloj mjeri, pa je na kraju odluka pala s bijele točke. Situacija u kojoj se po prvi put ova selekcija našla ikada. I tu opet morate imate pet mentalno jakih, iskusnih izvođača koji će znati odraditi svoj posao. Nažalost, pritisak je učinio svoje, promašena su dva jedanaesterca i priča je završena kako je završena.

Ostaje pitanje je li se recimo izbornik mogao kockati pa u drugom produžetku krenuti svim snagama naprijed riskirajući neki gol iz kontre, ili je recimo mogao prije jedanaesteraca uvesti drugog golmana Asmira Begovića koji brani u Engleskoj i koji je tamo dugo branio te poznaje većinu igrača Sjeverne Irske, ali to danas ostaje u domenu onoga što bi bilo kad bi bilo. Realno, u ovom ciklusu kvalifikacija propušteno je puno prilika, previše, a lopta kao takva, okrugla, jednostavno ne prašta.

Kopirati
Drag cursor here to close