U susret Rusiji (2. dio)

Još neke činjenice o svjetskim prvenstvima u nogometu

Hrvatska je u dva zadnja nastupa (2006. i 2014.) izgubila obje svoje prve utakmice na prvenstvu - oba puta protiv Brazila. Bio je to loš znak, jer se ni na jednome od ta dva prvenstva Vatreni nisu kvalificirali u narednu fazu takmičenja.
Sport / Nogomet | 02. 12. 2017. u 12:12 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska se prvenstva pamte po osvajačima naslova prvaka, ali i po velikim igračima, najboljim strijelcima, kao i svim onim važnim detaljima koji ulaze u povijest nogometa, činjenći ga najvažnijom sporednom stvari na svijetu. Donosimo još neke zanimljivosti vezane za prethodnih 20 svjetskih nogometnih smotri.

1. Njemački Poljak Miroslav Klose najbolji je strijelac svjetskih prvenstava svih vremena jer je, sudjelujući na četiri prvenstva, postigao ukupno 16 zgoditaka. Nakon što je s Elfom bio drugi na svijetu 2002., a treći 2006. i 2010., činilo se kako će mu karijera završiti bez titule prvaka svijeta. Ali, onda je došao Brazil 2014. i Klose se od reprezentacije oprostio titulom o kojoj sanjaju svi nogometaši. Za Njemačku je odigrao 137 utakmica, postigavši 71 gol. Ostat će nezaboravan takozvani Klose-salto kojim je proslavljao svaki postignuti zgoditak.

2. Od aktivnih igrača najviše golova na svome kontu trenutačno ima jedan drugi Nijemac - Thomas Müller. On je na dva prethodna prvenstva postigao po pet golova, što znači da ih ima ukupno 10. On ujedno ima i najviše asistencija (6) na svjetskim prvenstvima od svih igrača koji će igrati u Rusiji. Više od njega u povijesti imaju jedino Diego Maradona (8), Grzegorz Lato i Pierre Littbarski (7).

3. Nijemci su inače jedna od rijetkih nacija koje su obilježile povijest svjetskih prvenstava. Tako je još jedan Müller, legendarni Gerd Müller, bio zadnji nogometaš koji je na jednoj svjetskoj smotri postigao 10 ili više golova. On je na Svjetskom prvenstvu 1970. u Meksiku bio najbolji strijelac s 10 golova. Dvoznamenkasti broj u svojoj rubrici na jednome prvenstvu imaju još Just Fontaine (13, Francuska) i Sándor Kocsis (11, Mađarska). Bilo je to 1958. (Fontaine), odnosno 1954. (Kocsis). Zanimljivo je da se od 1970. godine do danas Gerdu Mülleru najviše približio brazilski Ronaldo (8 golova 2002.).    

4. Miroslav Klose, Pelé i Uwe Seeler su igrači koji su postizali golove na četiri različita svjetska prvenstva. U Rusiji ih mogu dostići:  Tim Cahill, Rafael Marquez, Cristiano Ronaldo i David Villa.

5. Meksikanac Antonio Carbajal i Nijemac Lothar Matthäus nastupali su na najviše svjetskih prvenstava (5). Jedini koji im se može pridružiti, nastupi li u Rusiji, je još jedan Meksikanac - Rafael Marquez.

6. Svako dosadašnje svjetsko prvenstvo osvojio je trener koji je bio iste nacionalnosti kao i pobjednička reprezentacija.

7. Urugvajski trener Oscar Washington Tabárez sudjelovat će u Rusiji po četvrti put na nekom od svjetskih prvenstava i on je rekorder među izbornicima. Dosad je uknjižio šest pobjeda, tri neriješena rezultata i šest poraza.

8. Nenadmašni Helmut Schön je izbornik s najviše utakmica koje je vodio na svjetskim prvenstvima (25). Sve mečeve sjedio je na klupi Njemačke.

9. Nastupajući kao samostalna Rusija (ne računajući bivši SSSR), domaćin predstojećeg prvenstva nikad nije prošao grupnu fazu takmičenja. Sudjelovali su 1994., 2002. i 2014. i svaki put završavali kao treći u skupini.

10. Njemačka je jedina reprezentacija koja je pobijedila sve svoje kvalifikacijske utakmice, postigavši rekordnu gol razliku (+39)

11. Engleska će po 15. put nastupiti na svjetskom prvenstvu, što im je šesti nastup u nizu, čime su izravnali broj učeća u kontinuitetu kakav su imali i između 1950. i 1970. godine.

12. I Francuska će nastupiti 15. put, također šesti put za redom, što im je najbolje razdoblje u povijesti svjetskih prvenstava.

13. Španjolska i Engleska su u europskim kvalifikacijama primile najmanje golova (3 primljena gola u 10 utakmica), te su uz Njemačku i Belgiju jedine ostale i neporažena.

14. Belgijski izbornik Roberto Martínez prvi put će nastupati na svjetskom prvenstvu. On je ujedno prvi stranac koji Belgijance predvodi na svjetskim smotrama, nakon Douga Livingstonea koji je Crvene vragove vodio davne 1954. u Švicarskoj.

15. Srbiji bi ovo, ako ju se promatra kao nasljednicu Jugoslavije te zajedničkog tima Srbije i Crne gore, trebao biti 12. nastup. Međutim, kao samostalna Srbija nastupit će tek drugi put.

16. Na 24 zadnje utakmice koje je odigrala na svjetskim prvenstvima, Švedska je na samo tri utakmice uspjela sačuvati netaknutu vlastitu mrežu.

17. Švicarska se uspjela probiti u četvrtzavršnicu jedino 1954., kada su bili domaćini. Nakon toga nikad nisu prošli dalje od osmine finala.

18. Poljska je izgubila šest od svojih zadnjih osam utakmica odigranih na svjetskim prvenstvima. U šest poraza nije postigla niti jedan zgoditak, a u svih osam primila je najmanje jedan gol.

19. Cristiano Ronaldo je nogometaš koji je u proteklim europskim kvalifikacijama sudjelovao u najviše golova (18). Sam je postigao 15, a tri puta je asistirao.

20. Hrvatska je u dva zadnja nastupa (2006. i 2014.) izgubila obje svoje prve utakmice na prvenstvu - oba puta protiv Brazila. Bio je to loš znak, jer se ni na jednome od ta dva prvenstva Vatreni nisu kvalificirali u narednu fazu takmičenja. U Njemačkoj 2006. bili su treći u skupini (iza Brazila i Australije), a jednako tako i u Brazilu 2014. (treći iza Brazila i Meksika).

Kopirati
Drag cursor here to close