Zrinjski-Velež

Još jedan derbi, što može presuditi ovaj put?

Ništa nije toliko teško, važno, ništa ne može ostaviti traga na momčad, kao što može ishod derbija.
Sport / Nogomet | 08. 05. 2021. u 12:14 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Došao je i taj dan, došao je novi derbi. Gradski, u Mostaru, koji je već godina po tradiciji više od obične utakmice.

I bez obzira koliko jedan klub napravi u toj sezoni, kakve rezultate ostvari, uvijek se posebno mjesto ostavlja za međusobne duele.

Tko je pobijedio u derbiju, jeli netko bio nadigran ili nije, je li bilo problema u gradu ili stadionima, svejedno. Tri boda, bod, poraza. Ništa nije toliko teško, važno, ništa ne može ostaviti traga na momčad, kao što može ishod derbija.

Međutim, ako sve ovo navedeno ostavimo po strani, ovaj večerašnji je ipak nekako važniji, posebniji. Jer dolazi u trenutku kada Zrinjski i Velež bore za Europu, što nije čest slučaj.

Baš kao što nije čest slučaj da neka četiri kola prije kraja Velež ima tri boda više od Zrinjskog. Međutim, najvažnije je da jedni i drugi igraju dobro, bez obzira na to što u nekim utakmicama ta dobra igra nije rezultirala osvojenim bodovima. Rijetko se koji klub ovoj ligi može pohvaliti činjenicom da je nadigrao, ono što se kaže "razbio" na terenu jedne ili druge.

Zrinjski

Naravno, Zrinjski je prošao period aklimatizacije na novog trenera i možda u nekim segmentima još uvijek prolazi, ali je vidljivo da se rukopis Sergeja Jakirovića polako već prepoznaje.

Ima na raspolaganju iskusne igrače, voli nadigravanje, ali zna postaviti momčad i kada se treba braniti.

Momčad koju je sklopio koja je iskusna, s provjerenim imenima kada su u pitanju domaći tereni i čiji angažman nikada nije bio upitan. Tu ima i nekih mlađih igrača, ali i novih lica koje su uklopila.

Ono što je najvažnije Zrinjski ne odustaje od svoje igre. Brzi protok lopte, transformacija po osvojenoj, puno lopti koji dolaze s bokova ili krila. Igrače koji uvijek mogu zabiti, od neumornog Bilbije, preko Juranovića, Mašića, Filipovića, Todorovića, pa i Jakovljevića, Zlomislića, Ćorluke koji su uvijek tu negdje, posebno kada su u pitanju prekidi.

Za Velež može biti neugodna i činjenica da su igrači Zrinjskog u posljednje dvije utakmice promašili puno toga, pa se obično u nogometu koristi ona "kako im se negdje mora vratiti".

Možda je za Zrinjski u ovom trenutku najveći problem činjenica da su tri boda iza Veleža, da moraju pobijediti ako žele ostati u igri za mjesta koja vode u Europu. I da će jednostavno morati u određenom trenutku preuzeti rizik. Što nije nimalo lako.

Velež

Feđa Dudić je napravio do ovog trenutku veliki posao sa svojom momčadi. Momčadi koja se nije mijenjala već duži period, ali koja iz utakmice u utakmicu obara klupske rekorde, koja je jako dugo bez poraza.

Je li i Velež kao i Zrinjski mogao više napraviti u pojedinim susretima? Jest, ali u ovakvoj ligi nanizati 15 utakmica bez poraza definitivno nije mala stvar.

Sve svoje nedostatke i mane, igrači Veleža uspijevaju nadoknaditi nevjerojatnom borbenošću koja je posebno dolazila do izražaja s jačim, kvalitetnijim suparnicima ili kada je Velež igrao s igračem manje (četiri puta) kada su pojedini morali odrađivati suspenzije.

Na igrače koji su već određeno vrijeme, još od perioda kada je klub igrao Prvu ligu Federacije, tu su nešto iskusniji Radovac koji igra vrhunsku sezonu te Anđušić koje je vratio u život upravo Dudić.

Cvijanović je iza sebe imao odličnu sezonu, ali ga je ozljeda malo izbacila iz ritma. Brandao se dugo čekao pa je on počeo postizati golove, dva u posljednja dva kola.

Ukupno gledajući nekada izgleda je momčad Veleža ušla u neku svoju rutinu, da bez obzira kako se u određenom trenutku stvari razvijaju na terenu, uvijek postoji mogućnost da se nešto napravi. Da se ono što je najvažnije izbjegne poraz.

Što može presuditi?

U ovom trenutku, iskustvo je na strani Zrinjskog, oni najvažniji igrači imaju u nogama puno ovakvih teških utakmica kao što je derbi. Iskustvo igrača u svakoj liniji, iako ne neigranje Enina u sredini, Filipovića svakako hendikep.

Za razliku od svojih igrača, njihov trener Jakirović je tu prvi put, s klupe kao trener ulazi u derbi. U posljednjem je Zrinjski iz jako malog i slabog posjeda došao do uvjerljive pobjede i utakmica je bila odlučena prije same završnice.

Vidjet ćemo za koju soluciju će odlučiti Jakirović. Nekako se realnijom čini opcija da Zrinjski krene otvoreno već od rane faze utakmice.

Što se tiče Veleža, za ovu momčad je najvažnije da se vratio Radovac koji je i motor iste. Vraća se i Ćosić koji može igrati na nekoliko pozicija i koji je baš u ovakvim teškim utakmicama znao ponuditi najviše.

Možda će i Velež imati prednost na sredini terena, međutim pitanje je što može naprijed, jer Cvijanovića muči ta ozljeda, a Brandao još nije onaj strani bez obzira na to što se probudio.

U zadnjoj liniji je najviše upitnika, jer se vidjelo tijekom sezone da po pritiskom ne reagira najbolje. Činjenica da Veležu sve osim poraza u ovom duelu itekako odgovara, svakako je možda i najvažnija za ovu momčad.

Kopirati
Drag cursor here to close