Jesen kroz brojke
Feđini specijali

Jesen kroz brojke

Sport / Nogomet | 18. 12. 2020. u 17:40 Bljesak.info / Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završena je jesenja polusezona u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Jedna izuzetno za klubove i igrače neugodna, posebno za one koji su igrali na europskoj sceni. Jer uz utakmice koje su igrali u kratkom periodu, tu su bili neizostavni problemi s koronom koja je čini se uspjela zakačiti većinu ekipa, neke manje, neke više.

Međutim, kada se pogledaju tabela, rezultati, pojedinačne utakmice, moramo priznati bez obzira koliko u nekim trenucima znamo biti kritički nastrojeni prema domaćem nogometu, da bilo je  uzbuđenja i dobrih utakmica. U prilog tome idu i određeni statistički podaci. Ukupno je odigrano 114 utakmica, postignuto je okruglo 300 golova pa smo jednim izuzetno visokim prosjekom od 2,63 gola po susretu zaključili polusezonu. Nije malo, sigurno, naprotiv.

Sarajevo bez poraza

Ono što je svakako zanimljivo, jeste podatak da imamo i jednu neporaženu ekipu (Sarajevo), po prvi put u elitnom rangu natjecanja. Uz to Sarajevo je najefikasnija momčad lige s postignutih 40 golova. U prosjeku, igrači Bordo tima su postizali 2,11 golova po susretu, dok su protivničke mreže tresli skoro svake 43 minute (42,8).

Momčad trenera Vinka Marinovića je osvojila 26 bodova na svom terenu, sedam manje u gostima. Po uspješnosti na domaćem terenu, uz Sarajevo tu su Široki Brijeg s 25 bodova uz omjer (8-1-1), te Velež i Borac koji su baš kao i jesenji prvak bez poraza na svom terenu. 

Želji najviše bodova u gostima

Što se tiče gostujućih terena, najbolji posao gledajući broj bodova su napravili igrači Željezničara. Uzeli su 20 bodova, bod više od Sarajeva i Zrinjskog, iako su dva puta poraženi. Međutim, momčad Sarajeva je uz pet pobjeda, četiri puta remizirala, Željezničar samo dva puta. Treća momčad po uspješnosti na gostujućim terenima je Zrinjski s 13 osvojenih bodova. Zanimljivo, sve tri momčadi su polusezonu završile s istim broj primljenih golova u gostima - devet. Najmanje golova na domaćem terenu primio je Velež, tek četiri.

Gledajući učinak momčadi po poluvremenima, skoro polovicu golova od svojih 40, uspjeli su postići igrači jesenjeg prvaka (19) u prvih 45 minuta. Od toga 14 u periodu 21-40 minuta. Da je sastav s Koševa neugodan i u završnici potvrđuje brojka od osam postignutih golova u posljednjih devet minuta susreta.

Najefikasniji u drugom poluvremenu su nogometaši Željezničara s 22 postignuta gola. I Željini igrači su znali tresti mreže protivničkih ekipa u finišu utakmice, u toj dionici 81-90 minuta. I oni su stigli do brojke od osam postignutih.

Loša obrana Mladosti, slab napad Krupe

Najlošiju obranu ima Mladost (41 primljeni gol ukupno) s najviše primljenih golova u prvom dijelu dvadeset. Kada se gledaju druga poluvremena tu je situacija nešto drugačija. Obrana Krupe je kapitulirala 23 puta. Uz to, igrači Krupe su uspjeli tek 13 puta upisati u strijelce, najmanje od svih momčadi u ligi.

Najteže je bilo savladati golmane Sarajeva i Zrinjskog u prvom poluvremenu, to je tek po put pošlo za rukom ili bolje rečeno za nogom protivničkim igračima. Željezničar u drugom poluvremenu "najbolje kotira" sa svega šest primljenih golova, daleko najmanje od svih momčadi u ligi. Nogometaši Veleža su uputili 292 udarca prema golu protivnika, od čega je 115 bilo u okvir gola,

Golova ukupno 300

Pojedinačno, na vrhu liste strijelac se nalaze Nemanja Bilbija i Benjamin Tatar s po deset golova. Zanimljivo, Bilbija je na početku sezone bio opasniji na međunarodnoj sceni. U tri susreta Differdange, Olimpija, četiri gola, dok je u prvenstvu, prvi zabio tek u sedmom kolu (Mladost). Pet Nemanjih golova "otpada" na Veleža i Sarajevo (3+2), dok je u zadnjih pet kola tri puta bio strijelac.

Što se tiče Tatara, on je također znao imati prazan hod u jesenjem dijelu, dva do tri susreta bez gola, ali je isto tako tri puta bio dvostruki strijelac (Borac, Olimpik, Sloboda). Iza dvojice najboljih, slijede dva igrača Veleža, Fejsal Mulić i Obren Cvijanović s po devet golova.

Cvijanoviću je pripalo otvaranje sezone jer je do devetog kola imao pet golova na svom kontu, te završnica u kojoj je na zadnja susreta četiri puta pogodio. Mulić se mučio na početku, prvih osam kola samo dva gola, a onda je kroz posljednjih devet šest puta slao lopta iza leđa protivničkih golmana.

Na osam golova su stali Jovo Lukić i Goran Zakarić igrači Borca. Zakarić je imao sličan ritam kao i Tatar. Bio je dvostruki strijelac u susretima protiv Mladosti, Olimpika i Željezničara. Njegov suigrač, Jovo Lukić je u posljednjih osam susreta, uspio postići pet golova. 

Ako gledamo pojedinačno Bilbija i Mulić su jako puno šutirali prema protivničkom golu (64 šuta), s tim da su u okvir poslali 29 lopti. Tatar je imao nešto manji omjer 44-21, dok je Cvijanović na 49-25. Mulić i Bilbija su četiri puta pogađali s bijele točke. Ako gledamo ovaj segment (broj golova i udaraca na gol) onda možemo reći kako je Zakarić bio jako uspješan, jer je imao 12 udaraca u okvir gol, samo četiri puta je promašio.

Od 300 golova koliko je ukupno "palo" u jesenjem dijelu, devet je autogolova. Amar Osim je imao najviše igrača koji su uspjeli postići barem jedan gol, 13. 

Kopirati
Drag cursor here to close