Arsene poput arsenika

Jedanaest nogometnih zvijezda koje su napustile Wengerov Arsenal

U društvu Sancheza su imena poput Henryja, Adebayora, Nicolasa Anelke, Alexa Oxlade-Chamberlaina, Samira Nasrija i Roberta van Piresija. Svi oni, ali i neki drugi sa zvučnim imenima, odlučili su krenuti dalje.
Sport / Nogomet | 23. 01. 2018. u 22:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Alexis Sanchez najnovija je zvijezda koja je napustila Arsenal tijekom dugog mandata Arsenea Wengera, a popis ''uteklica'' uključuje i zvijezde Gunnersa poput Thierryja Henryja i drugih, od kojih su neki postali predmetom mržnje, poput Emmanuela Adebayora.

Iako je francuski stručnjak osvojio tri naslova Premier lige, sedam FA kupova i sedam engleskih Super kupova, nije uspio uvjeriti određeni broj igrača da i dalje ostanu u Londonu.

U društvu Sancheza su imena poput Henryja, Adebayora, Nicolasa Anelke, Alexa Oxlade-Chamberlaina, Samira Nasrija i Roberta van Piresija. Svi oni, ali i neki drugi sa zvučnim imenima, odlučili su krenuti dalje.

Zanimljiva su "prva jedanaestorica" igrača koji su napustili Wengerov Arsenal. Sportski portal Marca u kratkim crtama podsjeća na igrače koji su napuštali Arsenal.

Jens Lehmann: Vratar Elfa i Borussije Dortmund stigao je u Arsenal za četiri milijuna eura, a kao slobodan igrač otišao je potom u Stuttgart 2008. godine. U mirovinu se povukao nekoliko godina kasnije. Godine 2011. vratio se iz mirovine u Arsenal, s kojim je uknjižio ukupno 200 utakmica u kojima je primio 168 golova.

Bacary Sagna: Devet milijuna eura uvjerilo je Auxerre da pristane na prelazak njihovog igrača u Arsenal. Wenger ga se riješio tako što ga je prepustio Manchester Cityju za četiri milijuna. U sedam sezona u londonskom klubu odigrao je 285 utakmica, postigao pet golova i imao 28 asistencija.

Kolo Toure: Vjerojatno jedan od Wengerovih najboljih poslova kada se radi od transferima. Toure je s londonskim klubom potpisao ugovor za samo 185.000 eura, a došao je iz Obale Bjelokosti, iz kluba ASEC Mimosas. Arsenal ga je prodao u Manchester Cityju, nakon sedam godina, za 9 milijuna eura. S Arsenalom je upisao 14 golova i imao devet asistencija u 327 utakmica.

Thomas Vermaelen: Nakon 150 utakmica, 15 golova i šest asistencija za 'Gunnerse', Vermaelen je otišao u Barcelonu 2014. godine, gdje je tek ove sezone s trenerom Ernestom Valverdeom počeo pokazivati zašto ga je Barca željela dovesti.

Ashley Cole: Izrastao je iz Arsenalove akademije, ali ipak odlazi u žestoke suparnike, FC Chelsea, u zamjenu za Williama Gallasa, uz naknadu od 6 milijuna eura. U 223 utakmica pod Wengerom postigao je devet golova i svojim suigračima asistirao 15 puta.

Patrick Vieira: Stigao je iz Milana 1996. za 5,35 milijuna eura i premda je nekoliko godina bio stalno ''dovođen'' u vezu s Realom, odlazi u Juventus za 20 milijuna eura 2005. godine. Za Arsenal je postigao 34 gola, uz 22 asistencije, odigravši 381 utakmicu za ”topnike”.

Cesc Fabregas: Barcelona ga je pustila u Arsenal za samo 3,2 milijuna eura 2003. godine, da bi ga 2011. godine vratili za 35 milijuna. Ostaje činjenica da je Fabregas ipak pružao više u timu francuskog taktičara nego u Barci. Za Arsenal je postigao 58 golova i upisao 91 asistenciju u 303 utakmice.

Marc Overmars: Još jedan Arsenalov igrač koji se preselio u redove katalonskog velikana. Overmars je stigao u London iz Ajaxa za 7,5 milijuna eura 1997. godine. Tri godine kasnije napustio je tadašnji Ashburton Grove (sada Emirates Stadium), kako bi ''uskočio' u kopačke Luisa Figa na Campu Nou. U 124 utakmica pod Wengerom protivnički gol je pogodio 33 puta i svojim suigračima namjestio još 14.

Alexis Sanchez: S ugovorom koji je isticao u lipnju, čileanski napadač se preselio u Manchester United, u zamjenu za Henrikha Mkhitaryana. Wenger ga je od Barcelone kupio za 42,5 milijuna eura, a za vrijeme svog boravka u Arsenalu sudjelovao je ukupno 126 golova u 166 utakmica (80 je postigao sam, uz 46 asistencija).

Robin van Persie: Došao je iz Feyenoorda 2004. godine za 4,5 milijuna eura, a odlazi u 'Crvene đavole' za 30,7 milijuna eura 2012. godine. Wenger je priznao kako mu je van Persijev odlazak bio bolniji od Sanchezova, jer je nizozemski napadač postigao 131 gol i ubilježio 55 asistencija u 276 utakmica za londonski klub.

Thierry Henry: Juventus ga je prodao Arsenalu za 16,1 milijuna eura 2000. godine, a sedam godina kasnije Barcelona ga je kupila za 24 milijuna. Godine 2012. vratio se kratko u londonski klub, gdje je ukupno ubilježio 227 golova i 74 asistencije u 371 utakmici.






Kopirati
Drag cursor here to close