Vedad i njegovi kartoni

Je li Ibišević najnovijim isključenjem doveo u pitanje svoj ugovor s Herthom?

Vedad Ibišević bi mogao računati s produženjem ugovora za još jednu godinu, uz manju plaću, ali nakon ovakvih poteza vodstvo kluba može eventualno povući ručnu kočnicu i ne produžiti njegov ugovor.
Sport / Nogomet | 19. 03. 2019. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dramatičan poraz berlinske Herthe u 26. kolu Bundeslige protiv Borussije Dortmund 2:3 u sudačkoj nadoknadi toliko je razljutio Vedada Ibiševića da je izgubio živce i gađao gostujućeg vratara Romana Bürkija loptom u glavu jer je ovaj krao vrijeme.

Sudac Welz pokazao je Ibiševiću crveni karton u 95. minuti zbog nesportskog ponašanja, a za Herthu je to bilo drugo isključenje na toj utakmici nakon što je branič Torunarigha dobio drugi žutu karton u 85. minuti.

Bivšem bh. reprezentativcu ovo je peti crveni karton u Bundesligi, čime se svrstao u red igrača koji su najčešće isključivani u elitnom razredu njemačkog nogometa. Društvo mu čine nogometna imena Jens Nowotny, Maurizio Gaudino i neki drugi momci kratkog fitilja.

Radi usporedbe, Sergej Barbarez je čak sedam puta u svojoj karijeri travnjak napuštao prije isteka 90 minuta, pri čemu je četiri puta dobivao izravni crveni karton, a u tri utakmice sakupio je po dva žuta. I veliki njemački nogometaš Stefan Effenberg isto je morao sedam puta napustiti igru zbog crvenog, pri čemu je tri puta to bilo izravno isključenje.

Brazilac Luiz Gustavo je pak sedam puta dobivao po dva žuta, a jednom izravni crveni karton u Bundesligi (245 utakmica), dok su veliki njemački reprezentativci Jerome Boateng (6 isključenja), Jens Lehmann (5) i Michael Ballack (5) također u samome ''vrhu'' nervoznih momaka.

No, većima spomenutih (osim Boatenga) više ne igra u Bundesligi, a što se tiče Vedada Ibiševića, crveni karton protiv Borussije Dortmund mogao bi ga stajati novog ugovora s Herthom. Naime, njegov aktualni ugovor ističe na kraju sezone, a u zadnja dva mjeseca vode se intenzivni razgovori o modalitetima za produženje. Zasigurno u klubu nisu sretni ovakvim potezima svog kapetana, jer Ibiševiću se bliži kraj karijere, a Hertha želi da on svoj potencijal iskoristi na planu postizanja golova, a ne rješavanja stvari za koje su zaduženi suci.

"Prije utakmice smo se dogovorili da igrači ne troše energiju na situacije koje nemaju veze sa samom igrom. Stoga bi bilo bolje da je Vedad ostao izvan ovakve akcije, ali sad nam valja sačekati odluku nadležnih", kazao je menadžer Herthe Michael Preetz.

Ibiševiću će biti izrečena kazna ili za nesportski potez ili za udaranje protivnika, što onda podrazumijeva i različite visine kazni.

Kao veteran, Vedad Ibišević bi mogao računati s produženjem ugovora za još jednu godinu, uz manju plaću (dosad je zarađivao tri milijuna eura godišnje), ali nakon ovakvih poteza vodstvo kluba može eventualno povući ručnu kočnicu i ne produžiti njegov ugovor.

Trener Pal Dardai, kao i većina drugih koji su vidjeli Ibiševićev potez, smatra kako nije imao namjeru pogoditi protivničkog vratara Bürkija u glavu.

"Ako je to bilo ciljano, onda on može postati rukometni profesionalac", kazao je Dardai u šali.

Namjera je u svakom slučaju postojala, a je li Ibišević gađao protivnika u glavu, tijelo ili je jednostavno želio da ga dobacivanjem lopte potakne na brže izvođenje slobodnog udarca, gotovo da je u ovom slučaju svejedno, jer kazna mu ne gine. Morat će pauzirati nekoliko utakmica, a klub će ga i novčano kazniti.

Kopirati
Drag cursor here to close