Broz, dobar skroz!

Je li Brozović svojim ''ležećim policajcem'' prekršio pravila?

Brozovićev potez postao je odmah viralan, a nogometni 'čistunci' zapitali su se - je li dozvoljeno da se jedna momčad na taj način brani prilikom izvođenja protivničkog slobodnog udarca?
Sport / Nogomet | 25. 10. 2018. u 21:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski reprezentativac Marcelo Brozović odigrao je dobru partiju u susretu milanskog Intera i Barcelone. Pored uobičajenih zadaća u veznom redu, posebno se istaknuo neobičnom obrambenom intervencijom prilikom izvođenja slobodnog udarca napadača Barce Luisa Suareza.

Naime, pri vodstvu domaćina od 1:0 Barcelona je izborila slobodni udarac u opasnoj zoni, malo izvan kaznenog prostora Intera. Loptu je namjestio Luis Suarez i pokušao lukavo savladati Samira Handanovića, šutirajući ispod živoga zida, ali njegove namjere osujetio je Brozović.

Brozović je intervenirao bacanjem na pod: svojim tijelom stvorio je prepreku od koje se lopta odbila i (vjerojatno) spasio Inter, s obzirom na to da je upitno bi li vratar Handanović stigao reagirati.

Brozović je ovim potezom produžio nadu Interu, ali kasnije je Jordi Alba sve riješio, povisivši na 2:0, nakon sjajne asistencije Rakitića.

Brozovićev potez postao je odmah viralan, a nogometni 'čistunci' zapitali su se - je li dozvoljeno da se jedna momčad na taj način brani prilikom izvođenja protivničkog slobodnog udarca?

U nogometnim pravilima ne postoji odredba koja kaže kako se obrambeni nogometaš ne smije baciti na travnjak u trenutku upućivanja lopte od strane izvođača slobodnog udarca. Dakako, ukoliko to čini na propisanoj razdaljini.

Teoretski, na taj bi način obrana smjela postaviti i živi zid, u ležećem položaju igrača, a sve dok put lopti ne sprječavaju ili mijenjaju rukama, njihova je intervencija ispravna.

Dakako, kombinacija ''ležećeg policajca" i uspravnog živog zida je puno efektnija, pokazalo se sinoć na Campu Nou.

Kopirati
Drag cursor here to close