Gareth Southgate

Izbornik koji četvrt stoljeća čeka na osvetu Njemačkoj

Tadašnji njemački vratar Andreas Köpke zaustavio je njegov udarac, a Southgate kaže kako je dugo nosio tu krivnju sa sobom.
Sport / Nogomet | 27. 06. 2021. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Engleski izbornik Gareth Southgate gori od želje da se osveti Njemačkoj za poraz u polufinalu Eura 1996., kad je upravo on poslao ekipu Elfa u finale, jer nije realizirao odlučujući jedanaesterac.

Tadašnji njemački vratar Andreas Köpke zaustavio je njegov udarac, a Southgate kaže kako je dugo nosio tu krivnju sa sobom.

"Pao sam pod pritiskom i nisam uspio. Zbog toga su svi patili. To nosim sa sobom više od 20 godina", kaže engleski izbornik.

Naučio je u međuvremenu živjeti s traumom. Sada se želi osvetiti: "Jer nam je polufinale cilj", izričit je Gareth Southgate.

Kako se ne bi dogodilo da Engleska i ovaj put ispadne na penale kao prije 25 godina, on trenira kaznene udarce od još rujna 2020. (?!). Za dva dana ćemo saznati jesu li i ovaj put jedanaesterci njegova sudbina...

Inače, nakon što Southgate nije iskoristio ključni penal u polufinalu Eura 1996., sva je odgovornost bila na Andreasu Mölleru.

Video: EURO 96 highlights: England v Germany the full penalty shootout

"Cijela mi je karijera prolazila kroz glavu na putu do bijele točke. Atmosfera je bila nevjerojatna, još uvijek mogu čuti ogroman koncert zvižduka u ušima. Wembley je nešto vrlo posebno jer je to kultno mjesto. Igrati na njemu je herkulski zadatak i kad ih svladate, nikada to nećete zaboraviti", kazao je Möller o tim povijesnim trenucima.

Čini se kako su jedanaesterci tradicionalno upadljiva slabost Engleske: Već 1990. u polufinalu Svjetskog prvenstva njihovi su živci zakazali. Na kraju je Njemačka osvojila naslov - kao i na Europskom prvenstvu 1996. godine.

U polufinala Mundijala za Englesku su protiv Nijemaca penale promašili Stuart Pearce  i Chris Waddle.

Video: England v Germany penalties 1990 World Cup semi-final
Kopirati
Drag cursor here to close