Debitirao 1948. godine s 14 godina

Ivica Banožić - jedini živući igrač prve nogometne momčadi u povijesti Širokog Brijega

Banožić je debitirao za tadašnji NK Borak kao 14-godišnjak te je danas jedini živući igrač iz prve nogometne momčadi u povijesti Širokog Brijega.
Sport / Nogomet | 30. 11. 2018. u 16:35 Bljesak.info
Kopirati

Ivica Banožić malo je poznat mlađim ljubiteljima nogometa u Širokom Brijegu, ali stariji ga znaju kao jednog od prvih Širokobriježana i općenito igrača iz Hercegovine koji se poslije Drugog svjetskog rata otisnuo u svijet i uspio u nogometu.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon završene male mature u rodnom Širokom Brijegu, kako bilježi širokobriješki sportski novinar Marko Knezović, Banožić je krajem 1949. godine stigao u Zagreb i vrlo brzo obukao dres Dinama. U Maksimiru je igrao gotovo cijelo desetljeće. U tom je razdoblju odigrao ukupno 99 utakmica i postigao tri pogotka.

Po završetku karijere u plavom dresu, Banožić je kratko igrao i za tada jaku i popularnu Trešnjevku, ali onda je postao trgovački putnik u Franckoj i tamo dočekao mirovinu.

No, više od svega, u godini kada NK Široki Brijeg slavi 70. rođendan, vrijedi istaknuti kako je Ivica Banožić svoje prve nogometne korake napravio još kao četrnaestogodišnjak (rođen 1. siječnja 1934.) u tadašnjem malom, novoosnovanom amaterskom klubu Borak i danas je jedini živući igrač prve nogometne momčadi u povijesti Širokog Brijega.

Ivica Banožić svoje umirovljeničke dane provodi mirno sa suprugom Biserkom - Bebom u Zagrebu.

Kopirati