Analiza skupine J

Italija je i dalje ime, Grci dužnici

Ukupno gledajući skupina nije atraktivna, ali ako isključimo Lihtenštajn, činjenica je da će u društvu preostalih pet reprezentacija Italije, BiH, Grčke, Finske, Armenije biti jako malo utakmica s izrazitim, favoritom.
Sport / Nogomet | 03. 12. 2018. u 09:32 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon osvojenog prvog mjesta u jednoj od četiri skupine B divizije Lige nacija, reprezentacija BiH se okrenula novom izazovu kvalifikacijama za Euro 2020.

Izbornik Prosinečki je već ranije, tako nakon preuzimanja reprezentacije istakao kako je glavni cilj odlazak na Euro, a njegov optimizam dodatno je podgrijan upravo pobjedama i igrama u Ligi nacija. Zbog zdravstvenih problema, Prosinečki nije putovao u Dublin, u delegaciji BiH se našao njegov pomoćnik Gordan Ciprić:

"Nismo imali neke specijalne želje prije izvlačenja. Sada kad smo saznali tko su nam protivnici možemo reći da smo mogli i bolje i lošije proći. Naše ambicije su da se plasiramo na Europsko prvenstvo 2020. i možemo biti zadovoljni grupom", istakao je Ciprić.

Ukupno gledajući skupina nije atraktivna, ali ako isključimo Lihtenštajn, činjenica je da će u društvu preostalih pet reprezentacija Italije, BiH, Grčke, Finske, Armenije biti jako malo utakmica s izrazitim, favoritom. Jer koliko god BiH i Grčka mogu stvoriti problema Italiji koja je najzvučnije ime skupine, jednako tako ih mogu imati u duelima s Finskom i Armenijom. Uostalom dovoljno je pogledati rezultate ovih reprezentacija u posljednjih godinu, dvije dana pa će vam biti sve jasnije.

Italija

Italija sebi teško može dozvoliti luksus propuštanja još jednog velikog natjecanja. Mancini je preuzeo Italiju u svibnju ove godine i od tada je ova reprezentacija pobijedila Saudijsku Arabiju, Poljsku i SAD, izgubili su od Francuske i Portugala, remizirali s Nizozemskom, Poljskom, Ukrajinom i Portugalom. Bilo je dobrih, ali i loših partija. Međutim, ono što nije nevažno spomenuti, Ervin Zukanović, Miralem Pjanić, Edin Džeko, Rade Krunić, igraju u Italiji, Džeko i Pjanić su velike zvijezde Rome i Juventusa i svakako bi imali svoje mjesto i u reprezentaciji Italije.

Finska

Finci su napredovali u posljednje dvije tri godine i definitivno nisu reprezentacije protiv koje možete lako upisati bodove. U kvalifikacijama za posljednje svjetsko pobijedili su Island, uzeli bod Hrvatskoj i Turskoj, tek ih je Turska uspjela pobijediti dva razlike. U Ligi nacija su bili i bolji, jer su zauzeli prvo mjesto u svojoj grupi ispred Mađarske, Grčke i Estonije s četiri pobjede i dva poraza. Kući su pobijedili Grčku 2:0, Mađarsku 1:0. Većina igrača po Europi i oni koji slabije prate nogomet su čuli za Teemu Pukkija, Petteri Forsella ili Lukáša Hrádeckog golmana Bayera.

Grčka

Protiv Grčke je BiH igrala u kvalifikacijama za SP 1998.godine, pa u kvalifikacijama za Euro 2008.godine, u ciklusu za SP 2014, odnosno u posljednjem za Rusiju.

Izbornici su se mijenjali od Muzurovića, Sliškovića, Sušića do Baždarevića u uvijek je bilo teško, napeto, neizvjesno, nervozno. Posebno u posljednja dva duela.Od zadnjih pet utakmica, računajući i jednu prijateljsku, četiri su završile bez pobjednika. Grci su u prošlom ciklusu imali uspona i padova, uzeli su bod Belgiji, a onda su kući remizirali s Estonijom. Nakon baraža su odigrali devet utakmica i to po sistemu jedna pobjeda, jedan poraz. Kući su pobijedili Finsku i Mađarsku, ali su opet izgubili od Estonije.

Armenija

U ovakvoj grupi, ona reprezentacija koja ne osvoji šest bodova protiv Armenije će biti u problemima, ali s Armencima se nikada ne zna. Recimo u ciklusu kvalifikacija za Euro 2016. godine, Armenci jesu gubili ali su i mučili Portugal, Srbiju, Dansku, u prošlom ciklusu su pobijedili Crnu Goru, opet tijesno izgubili od Danske i Poljske u gostima. Od ove reprezentacije se više očekivalo u Ligi nacija, izblamirali se domaćim porazom od Gibraltara, pa su onda dvije odradili dobro i na kraju remizirali s Lihtenštajnom u gostima. Najveća zvijezda im je "Topnik" Henrikh Mkhitaryan.

Lihtenštajn

Najslabija reprezentacija definitivno, trude se i pokušavaju, uspjeli su u Ligi nacija odigrati nekoliko solidnih utakmica, pobijediti Gibraltar, remizirati sa Armenijom.Izdvajaju se Marcel Büchel, Nicolas Hasler i Dennis Salanović. U ovakvoj skupini, utakmice protiv Lihtenštajna će sve ostale reprezentacije biti jedna vrsta treninga.

Kopirati
Drag cursor here to close